Revista Presei: Cand iesim din recesiune si cine ne conduce apoi

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 07:55
2449 citiri
Revista Presei: Cand iesim din recesiune si cine ne conduce apoi
Foto: Arhiva

Romania nu va putea sa se bucure in liniste de iesirea din recesiune fiind "tulburata" in continuare de adevarurile care ies la iveala, prin intermediul cablogramelor Wikileaks, din trecutul apropiat. Presa centrala scrie ca 13 nu va mai fi o cifra fatalista pentru romani, luand in considerare ca, pe 13 mai, la ora 09.00, tara noastra iese din recesiune.

Gandul sustine in editia de luni ca "perceptia psihologica de mai bine" o va avea romanul prudent, educat si cu loc de munca.

Pana in mai, insa, Jurnalul National ne dezvaluie ce angajamente si-a luat Guvernul Boc in fata FMI.

Adevarul scrie tot in editia de luni despre Wikileaks si despre cum americanii vad doar coruptia altora.

Lasandu-i pe americani cu analizele lor, politicienii nostri merg mai departe. Romania Libera titreaza in editia de luni ca PSD traieste mai mult din cotizatii, in timp ce Evenimentul Zilei anunta ca Antonescu nu are nicio problema cu asta, ci este multumit de alianta cu PSD si PC.

Puterea il citeaza pe senatorul PSD, Dan Sova, care este convins ca, in 2012, Romania va avea un guvern format de USL si condus de Victor Ponta.

Gandul: Povestea iesirii Romaniei din recesiune are un final exact

Anuntul ca Romania a iesit din recesiune a fost facut de premierul Emil Boc. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, vine sa dea un termen si mai exact. Oficialul BNR a declarat pentru Gandul ca, pe 13 mai, la ora 09.00, vom afla rezultatul "testului" pe care tara noastra l-a dat pana acum.

"Intrebarea despre cand va resimti populatia o imbunatatire a nivelului de trai am auzit-o si in anul 2000. Eram consilier la Guvern, cu Mugur Isarescu premier. Era dupa trei ani de recesiune. Am spus atunci ca vor trece 2-3 ani, daca se va confirma iesirea din recesiune si va continua cresterea economica. Nu trebuie sa vindem iluzii oamenilor", mai arata Vasilescu.

Si reprezentantul FMI la Bucuresti, Mihai Tanasescu, este de parere ca aceasta schimbare psihologica de mai bine va fi resimtita in mod special de romanii prudenti, educati si cu un loc de munca. Cu toate acestea, drumul spre mai bine este conditionat de continuarea reformelor.

Consiliera premierului Emil Boc, Andreea Vass, este de parere ca Romania a intrat in 2011 cu dreptul. "In acest an, somajul s-a stabilizat la circa 6%, adica la nivelul din 2008, de dinainte de declansarea crizei, Romania performeaza semnificativ la productia industriala. S-a inregistrat o crestere a creditarii", a declarat aceasta.

Jurnalul National: Ce angajamente si-a luat Guvernul Boc in fata FMI

Ca sa isi asigure o "plasa" Guvernul Boc si-a luat noi angajamente fata de cei de la Fondul Monetar International. Jurnalul National dezvaluie in editia de luni ca noul acord are o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro, insa banii nu vor putea fi utilizati decat in cazuri de forta majora.

Guvernul Boc s-a angajat sa reduca arieratele la companiile de stat, sa ia masuri pentru scaderea inflatiei, reforma in sistemul de pensii si in sanatate, sa pregateasca pentru privatizare unele companii de stat si sa mentina sub control deficitul bugetar.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca reforma in energie si transporturi va fi realizata de autoritatile din Romania, cu sprijinul FMI, dar in special al Bancii Mondiale si Uniunii Europene, aceste domenii fiind deficitare, dar necesare pentru ca si celelalte sectoare sa devina competitive.

Si, daca lucrurile vor evolua pozitiv, FMI le promite romanilor ca vor lua in considerare o reducere treptata a contributiilor sociale.

Adevarul: Americanii vad doar coruptia altora

Analiza cablogramelor Wikileaks continua. Insa cei de la Adevarul au facut o analiza pe marginea lor si sustin in editia de luni ca ambasada SUA la Bucuresti a jucat dur in afacerile Boeing si Ford, dar acuza coruptia doar atunci cand interesele SUA pareau a fi in pericol.

Daca in ceea ce priveste politica, ambasada SUA parea impartiala, nu acelasi lucru se poate spune si in domeniul afacerilor.

Cel putin doua afaceri incheiate in ultimii ani au fost urmarite cu interes de catre ambasada si, atunci cand interesul o cerea, telegramele trimise Departamentului de Stat contineau acuzatii de coruptie. Aceste acuzatii erau trimise in mod special atunci cand sortii sau decizia politica pareau a inclina catre alti competitori.

Cei de la Adevarul scriu despre afacerea Ford si Tarom. Este vorba despre programul companiei Tarom de innoire a flotei de avioane, pentru care s-au batut americanii de la Boeing cu europenii de la Airbus, si de privatizarea fabricii de automobile de la Craiova, unde a incercat sa-si vare nasul si oligarhul rus Oleg Deripaska.

Romania Libera: PSD traieste mai mult din cotizatii

Daca in unele telegrame Wikileaks, PSD era creionat ca un partid influent, acum acesta "traieste" mai mult din cotizatii, scrie Romania Libera.

In 2010 cotizatiile social-democratilor s-au ridicat la 3,58 milioane lei, plus venituri din alte surse, in valoare de 269.381 lei. Cei mai darnici au fost cei de la PSD - Sector 1 Bucuresti, urmati de cei din Arges.

Se pare ca lista cotizantilor s-au "inscris" mai mult membrii fara o notorietate mare, nefigurand cu sume mari lideri precum Victor Ponta, Liviu Dragnea sau Robert Negoita.

In schimb, a continuat sa contribuie la vistieria PSD fostul trezorier social-democrat Aristide Roibu si altii.

Evenimentul Zilei - Antonescu: Sunt multumit ca am facut alianta cu PC si PSD

Desi nu mai sunt atat de bogati, Antonescu se declara multumit ca a facut alianta cu cei din PSD, titreaza Evenimentul Zilei.

Liderul PNL sustine ca alianta PNL-PSD-PC este "o vasta constructie politica fara precedent pentru ca Romania trece printr-o situatia fara precedent".

"Sunt multumit ca am facut aceasta alianta cu dumneavoastra, cu PC si cu PSD. Campania propagandistrica a actualei Puteri nu ma intimideaza cu nimic. Am fost si raman anticomunist", a mai declarat Antonescu.

Puterea: Senatorul PSD Dan Sova este convins ca, in 2012, vom avea un guvern format de USL

Multumirea lui Crin Antonescu este confirmata si de PSD. Senatorul Dan Sova a declarat pentru Puterea ca este convins ca in 2012 Romania va avea un guvern format de USL si condus de Victor Ponta.

Senatorul PSD a vorbit si despre economie si despre faptul ca nu are incredere intr-un premier tehnocrat. Dan Sova crede ca salvarea Romaniei sta intr-un guvern de stanga.

"Pana in 2012 clasa politica isi urmeaza cursul actual, iar in final vor exista alegeri parlamentare, pentru ca de anticipate nu se mai pune problema. Si in 2012 eu cred - cred, nu sper - intr-un guvern USL, condus de Victor Ponta. Cred ca presedintele va da pana la urma dovada de intelepciune si va intelege conceptul de presedinte, care arbitreaza societatea", a declarat acesta.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Romania iesire recesiune mai, #americani Wikileaks coruptie interes , #politica interna