Romania 2012 vs. Romania 2016

Autor: Radu Delicote - Strateg de comunicare, consultant si analist
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 06:12
5162 citiri

Prin excelenta, anii electorali 2012 si 2016 au marcat clasa politica, societatea romaneasca si au cristalizat opinia publica prin doua miscari de strada distincte, ambele avand loc cu maximum 6 luni inaintea primei campanii propriu-zise.

O paralela intre cele doua momente trebuie facuta, deoarece aplicand stanta anului 2012 am putea gasi un fir de argint legat de cum ar putea arata rezultatul anului electoral 2016.

Revolutia Facebook vs Revolutia Colectiv

12 ianuarie 2012, Targu Mures: oamenii ies in strada, puternic nemultumiti de reformele din sistemul sanitar propuse si promovate de guvernarea Boc.

13 ianuarie 2012, Bucuresti: mobilizarea puternica de pe retelele de socializare (cu precadere Facebook) are ca rezultat coagularea manifestantilor in Piata Universitatii pentru sustinerea lui Raed Arafat, subsecretar de stat al Ministerului Sanatatii, critic virulent al masurilor propuse. 2.000 de oameni pleaca in mars, in ciuda frigului din acea data, catre Palatul Cotroceni pentru a scanda nemultumirile. A izbucnit ceea ce presa si opinia publica au supra-numit Revolutia Facebook. Traian Basescu, presedintele de atunci, cere retragerea proiectului de lege.

1 noiembrie 2015, Bucuresti: 8.000 de persoane organizeaza un mars in Piata Universitatii pentru comemorarea victimelor din tragedia Colectiv. Se cerea mocnit demisia celor vinovati de incident.

3 noiembrie 2015, Bucuresti: din cauza declaratiei fostului primar Popescu Piedone care spunea ca nu are ce sa isi reproseze in aceasta situatie si nu isi va da demisia, au iesit in Piata Universitatii de aceasta data 25.000 de persoane. A izbucnit ceea ce mass-media si opinia publica au catalogat Revolutia Colectiv sau Revolutia Ctr Alt Del.

14 ianuarie 2012: 51 de orase din 37 de judete se alatura Revolutiei Facebook. In Bucuresti incep violentele care culmineaza cu interventia jandarmilor, inclusiv in zilele ce au urmat, in ciuda retragerii imediate a proiectului de lege, cu doua zile inainte.

6 februarie 2012: dupa aproximativ 25 de zile de proteste in toata tara, Emil Boc isi da demisia din fruntea Guvernului, iar Mihai Razvan Ungureanu devine prim-ministru.

4 noiembrie 2015: dupa 4 zile de proteste, Victor Ponta isi da demisia din fruntea Guvernului, iar Dacian Ciolos devine primul sef de Cabinet tehnocrat al Romaniei. A fost pentru prima data cand diaspora s-a implicat activ intr-o miscare de acest gen, alaturi de Bucuresti si de principalele orase ale tarii fiind romanii din Paris, Londra, Roma, Torino, Milano, Madrid, Berlin sau New York.

Optimismul si cota de incredere

Martie 2012: Sondajul IMAS arata ca, odata cu instalarea Cabinetului Ungureanu, a scazut numarul romanilor care considerau ca tara se indrepta intr-o directie gresita, cu peste 10 procente fata de ianuarie 2012.

Premierul de atunci se situa intre copresedintii USL, la capitolul cota de incredere: 25% fata de aproape 26% pentru Victor Ponta si 24,6% pentru Crin Antonescu.

Decembrie 2015/Ianuarie 2016: Sondajul IRES arata ca 68% dintre romanii intervievati spun ca in acest an va avea loc o crestere economica in Romania, in timp ce 67% anticipeaza investitii straine.

Aceste doua variabile sunt datorate si perceptiei optimismului crescut. Dacian Ciolos are o cota de incredere de 35% in cazul girului unei noi formatiuni politice alaturi de Klaus Iohannis si de 55% in cazul unei candidaturi PNL, in contextul unei intentii de vot oarecum egala intre PNL si PSD de 35% si 34%.

Concluzii

In ambele cazuri, iesirea din "criza" miscarilor de strada a adus cu sine o nota puternica de pozitivism, speranta si incredere din partea populatiei.

USL a stiut sa speculeze puternic acest val, din punct de vedere al brandingului electoral, raportandu-se constant la mesajul strazii. Alianta a obtinut in 2012 rezultate spectaculoase in ambele campanii: 60% la parlamentare, 41,57% primarii si 87,8% presedinti de Consilii Judetene.

Istoria cifrelor si tendintelor se repeta, ramane de vazut daca actuala clasa politica si tehnocratii au inteles cu adevarat mesajul din piata si vor tine cont de acesta, indiferent de retorica discursurilor.

Nota de plata va veni cu siguranta, iar electoratul roman nu va oferi nimic "din partea casei".

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#alegeri locale 2016, #alegeri parlamentare 2016, #revolutia Facebook, #revolutia Colectiv , #politica interna