Romania imposibilei (re)uniri (Opinii)

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 15:51
3366 citiri
Romania imposibilei (re)uniri (Opinii)
Foto: Arhiva

Felul in care a fost "onorata" Ziua Unirii in Romania de astazi a reprezentat un nou moment de posibile reflexii in acest sens.

Fericita coincidenta ca ziua de 24 ianuarie sa fie suprapusa peste manifestarile de nemultumire din intreaga tara nu putea fi ratata de actuala Opozitie.

Dupa ce la propunerea ei, a Opozitiei, pe 24 ianuarie se stabilise ca Parlamentul Romaniei sa tina o sedinta solemna cu acest prilej, tot ea, Opozitia, in propria maniera a anuntat sforaitor ca va serba actul Unirii Principatelor "cu poporul, nu ascunsa in Parlament".

Inca din dimineata zilei de 24 ianuarie, jandarmii luasera pozitie in jurul Dealului Mitropoliei - adica locul unde s-a semnat actul Unirii Principatelor, in 1859 - pentru a preintampina eventualele incidente. Surpriza insa. Dupa ce a studiat inca o data sondajele de simpatie, Opozitia a stabilit ca poporul (sau) este cel mai bine reprezentat tot in Moldova.

Si uite asa se face ca, in buna traditie romaneasca, am avut parte de "doua uniri". Unirea in jurul ideii de schimbare a Puterii si unirea celor care inca mai cred in actuala Putere. Cam in acelasi fel in care nu demult "adevaratii romani dintr-o anumita clasa politica" serbau 1 Decembrie la Alba Iulia, iar cealalta defila pe sub Arcul de Triumf din Bucuresti.

Amandoua manifestarile au avut din plin partea lor de ridicol. Guvernul si sustinatorii sai au tinut o sedinta solemna intr-o sala mai mult goala. In loc de hora Unirii, a fost mai mult un fel de dansul "Fetelor de la Capalna". In loc de refrenul "Io mi-s deal si badea sesul" a fost un fel de "Tot eu - Boc - cred ca mi-s dealul cand de fapt este Basescu".

Interesant este ca in condica de prezenta a Parlamentului, aproape intreaga Opozitie figura ca prezenta!

Reprezentantii Opozitiei erau insa in acest timp prinsi intr-o alta hora la Iasi. Aici Dansul fetelor de la Capalna a avut o varianta mai putin reprezentata prin forme de relief. Si asta deoarece Victor Ponta si Crin Antonescu au defilat cu un aer victorios, brat la brat, intr-un mars triumfal - cu un puternic iz electoral - in care niciunul nu parea a fi nici deal, nici ses.

In tot acest timp, si in restul tarii s-au incins hore. Si cum la hore se poarta si strigaturi, s-a strigat si s-a huiduit. Pe alocuri s-au incercat si momente mai solemne. La Constanta, de exemplu, o fanfara militara a incercat sa faca fata vantului de pe faleza. Nu a reusit, asa ca dupa cateva minute a plecat in pas cadentat.

Acum ninge. Nu "e iarna cum e vara", asa cum nici Ziua Unirii nu mai este ce a fost.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Ziua Unirii, #Crin Antonescu, #Victor Ponta, #USL Unirea Principatelor , #politica interna