Opinii: Romania, o tara impotriva naturii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 18:45
3465 citiri

Sa fim intelesi - pana si Sisif avea parte, ciclic, de o perioada de odihna. Cand piatra impinsa din greu pana in varful muntelui o lua apoi la vale, Sisif isi tragea sufletul si medita la ironia cruda a vietii sale. Era momentul cand se pregatea pentru lungul si nesfarsitul drum ce il astepta. Pana si Sisif stia ca dupa deal urmeaza valea. Romanii risca sa ajunga in tragica situatie de a-l invidia pana si pe Sisif.

Desi este un lucru banal si prea bine stiut ca dupa frig urmeaza cald, dupa rau e randul binelui sa rasara, Romania pare ca are tendinta sa schimbe si aceasta lege fundamentala a naturii si vietii. Mai ca ai fi tentat sa crezi ca aici nu va mai sosi niciodata binele, criza nu se va sfarsi, iar chinurile noastre nici nu au inceput cu adevarat. Pe de alta parte, daca Emil Boc ar ingheta si nu ar mai face absolut nimic, criza tot ar trece la un moment dat.

Asa ca nici nu ar trebui sa ne mire prea mult daca, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat (toate datele arantandu-l totusi destul de departat), economia si nivelul nostru de trai ar incepe sa isi revina din criza. Pana la urma si o astfel de tara, condusa de oricine altcineva decat cei care trebuie si de oriunde altundeva decat de unde ar trebui, se supune legii actiunii si reactiunii.

Astfel, in ciuda a toate si a tuturor, chiar si in Romania s-ar putea sa soseasca izbavirea din criza. O tara ciudata si condusa mereu doar de cine nu a trebuit. Acum, de exemplu, nu premierul negociaza cu oficialii FMI, ci presedintele. Deciziile majore pentru viitorul economiei se iau la Cotroceni, nu in Palatul Victoria, iar cele mai sinistre masuri anticriza din lume au fost, de asemenea, asumate si anuntate de presedinte, nu de premier.

In Parlament nu conduc alesii uninominal, ci voteaza degetul sefului de grup. Majoritatile nu exista nici atunci cand ele exista, iar prostia si votul din greseala trec legile Opozitiei. Aparent, avem o tara in care toata lumea isi aduce contributia la bunul ei mers. Totul pe invers, totul din greseala, insa ceea ce ramane in urma este intotdeauna o paguba si o eroare.

In aceeasi tara, unde totul este intors pe dos si altfel decat este normal in lumea civilizata, avem in loc de Justitie stenograme. Ascultatul telefoanelor si apoi citirea transcrierilor discutiilor private a devenit noua obsesie nationala. In schimbul dreptatii si echitatii sociale avem procese televizate si circ mediatic intretinut chiar de cei care il acuza. Presedintele critica majoritatea parlamentara actuala, pentru care a refuzat o alta majoritate, cel putin la fel de morala, desi se foloseste de ea si recunoaste ca nu ar schimba-o cu o alta.

In sfarsit, Romania este tara unde guvernantii, care se pacalesc unii pe altii in privinta influentei pe care o detin in stat si impreuna mint si inseala instinctiv poporul, sunt la randul lor condusi si dictati de oficialii FMI. O tara care sfideaza legile fizicii si natura, dar ai carei locuitori se mira constant pentru blestemul care ii urmareste de zeci si sute de ani. Nu ar fi de mirare ca acest colt de lume sa fie el insusi o problema in sine.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Romania paradoxuri, #Traian Basescu Parlament, #Emil Boc criza FMI , #politica interna