Romania se afla intr-un blocaj, iar solutia nu e in actuala clasa politica Interviu

Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 10:20
14093 citiri
Romania se afla intr-un blocaj, iar solutia nu e in actuala clasa politica Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

In acest moment, societatea romaneasca este anchilozata, clasa politica nu se poate salva prin ea insasi si este nevoie de un nou tip de mesaj, de un nou tip de lider, de un nou tip de discurs, spune sociologul Dan Dungaciu.

In partea a doua a interviului acordat Ziare.com, Dan Dungaciu vorbeste despre felul in care se plaseaza Romania in tabloul general al Uniunii Europene.

"Romania are nevoie de o resuscitare a sentimentelor si angajamentelor inclusiv comunitare, pe care sa o faca un lider politic, are nevoie de un mesaj politic care sa readuca oamenii la vot", afirma Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI) .

Citeste si prima parte a interviului acordat de Dan Dungaciu: Cum arata Europa la finalul lui 2018: "Cuiele" pe care Rusia le "infecteaza si le adanceste" cu un scop.

Cum arata Romania in actualul peisaj european?

Romania arata altfel, aici este paradoxul. Romania nu va da in Parlamentul European niciun partid eurosceptic. Romania nu are partide votate sa faca ce fac cele din Polonia sau din Ungaria. Insa asta nu inseamna ca nu exista astfel de aspiratii in Romania. Exista.

Noi avem o societate care e relativ prospera in termeni de perceptie, dar pe care nu o mai intereseaza ce se intampla in afara zonei ei de confort, care nu se mai implica, care crede ca Romania oricum nu are nicio sansa si nu merita sa te implici pentru ea, care ajunge sa traiasca intr-un regim de functionare precum cel din comunism: ne interesa strict apartamentul nostru, masina noastra, cercul nostru de prieteni. Diferenta este ca acum ne putem trimite copiii afara, atat.

Cert este ca populatia din Romania se decupleaza: pentru 70-75% agenda politica este neimportanta, nesemnificativa. Si o sa vedeti ce prezenta dezastruoasa va fi la europarlamentare.

Noi suntem in situatia in care erau occidentalii in momentul in care fenomenul populist urma sa se produca. Agenda mainstream-ului ajunsese anchilozata, oamenii nu mai credeau in ea si nici in figurile politice pe care le vedeau.

Care e solutia, cum putem impiedica populistii sa ajunga la putere si la noi?

Solutia nu este din clasa politica actuala. Stiti cum se spune: Nu te poti scoate din apa tragandu-te singur de par.

Pe de alta parte, acolo au aparut aceste partide populiste (cu agenda lor fistichie, nu are importanta) care au readus in spatiul public, adica la vot, categorii de populatie care pana atunci nu participau la dezbaterea publica. Deci oricat de paradoxal ar suna, partidele populiste au facut un mare bine societatilor, pentru ca au implicat si alte categorii la vot.

In Romania, fenomenul acesta de blocaj nu are decat o solutie, care nu va fi din interiorul actualei clase politice de care lumea e satula: Romania are nevoie de o resuscitare a sentimentelor si angajamentelor inclusiv comunitare, pe care sa o faca un lider politic, are nevoie de un mesaj politic care sa readuca oamenii la vot.

Ne place sau nu ne place, in America, Donald Trump a readus o cantitate mare de populatie la vot pentru ca a resuscitat anumite sentimente si anumite perceptii, stari de spirit, care nu aveau unde sa se descarce. Donald Trump a fost canalul, albia, in care s-au descarcat anumite sentimente ale societatii americane - bune, rele, urat sau frumos mirositoare, nu are importanta. Donald Trump a regenerat o disputa in spatiul public american, ceea ce in Romania nu face nimeni.

In acest moment, societatea romaneasca este anchilozata, clasa politica nu se poate salva prin ea insasi si este nevoie de un nou tip de mesaj, de un nou tip de lider, de un nou tip de discurs.

De unde ar putea aparea acest nou tip de lider?

Daca ne referim la liderii europeni, eu cred ca cel putin pe termen mediu sansele sunt aproape de zero, pentru ca nu exista un orizont de asteptare pentru un lider european. Cetateanul european nu mai crede ca Europa va fi cea care ii va solutiona problemele: economic nu i le-a solutionat in timpul crizei, in termeni de securitate nu i le-a solutionat, in termeni de migratie nu i le-a solutionat cand a venit valul de migranti etc.

In ceea ce priveste Romania, sunt doua zone care ar putea da lideri: una academica, culturala, cu conditia sa existe spatiul public care sa permita asemenea idei, si alta a burgheziei locale care ajunge sa sustina o alta formula. Nu exista o reteta, daca ne uitam din Marea Britanie in America, din America pana in Ungaria, din Ungaria pana in Olanda, Austria, Italia sau Germania, o sa vedem ca aceste voci din afara au venit pe astfel de canale si au reinventat politicul.

Ah, ca nu ne place politicul asta pe care il vedem in spatiul european, e adevarat, dar e o realitate sociologica. Probabil ca ceva se schimba sub ochii nostri si nu e clar unde va duce aceasta schimbare.

Vorbiti despre nevoia de lideri noi, dar unde gasim politicieni gata sa se implice cu buna credinta si in interes public, nu personal? Cine ii poate crea?

Nu e o solutie sa inventezi in eprubeta un lider local. Poti sa il vezi si sa il sprijini.

Cum a aparut Macron? Unii s-au uitat la el, au spus ca e bun si l-au sustinut. Nu poti sa inventezi chiar din nimic, el trebuie sa apara pe scena si pe urma cu un suport institutionalizat si apoi public, el ajunge sa devina lider. E doar un caz, dar sunt multe altele.

Liderii acestia reusesc sa reinventeze o insertie a politicului in societate. E o iluzie sa credem ca printr-o decizie venita de sus oamenii incep sa se implice in comunitate. Trebuie sa existe o rascolire de sentimente, de atitudini. Sa va dau un exemplu: chiar si atunci cand te implici ca sa salvezi padurile, o faci mai intai pentru ca sunt padurile tale si abia apoi te gandesti ca sunt padurile planetei.

Or, cand tu ii transmiti in spatiul public cetateanului roman ca Romania nu conteaza, ca nu exista, ca e un defect, o anomalie istorica si n-are niciun rost sa se implice, comunitatea lui nu mai conteaza si nu trebuie sa conteze, atunci nu trebuie sa te astepti sa ai lideri politici sau cetateni care sa se implice.

Discursul negativist in spatiul public este inhibant. Aceste energii trebuie recanalizate, dar asta nu o pot face decat lideri care prin ei insisi sunt Mesajul. Este un nivel de asteptare din acest punct de vedere, pentru ca populatia nu traieste pasiv prin natura ei.

Dar, in acest moment, portretul Romaniei este mai degraba atipic si eu nu stiu cat va mai rezista Romania asa, continuand sa faca lucrurile asa cum le-a facut de treizeci de ani incoace, cu aceleasi figuri, aceleasi metode, aceleasi partide. Asta nu i-a reusit nici macar Germaniei. Cand Germania a incercat sa ramana incremenita in proiect, partidul doamnei Merkel a fost afectat de Alternativa pentru Germania (si mai de dreapta).

Nu poti sa ramai incremenit in proiect multa vreme, cel putin asta e lectia europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania clasa politica, #Romania partide euroscepticism , #politica interna