Romanii nu-i mai inghit pe politicieni: s-au saturat de certuri, minciuni si egoism - sondaj IRES

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 22:01
5830 citiri
Romanii nu-i mai inghit pe politicieni: s-au saturat de certuri, minciuni si egoism - sondaj IRES

Anul 2013 a fost unul care, din punct de vedere politic, le-a lasat o parere foarte proasta multora dintre romanii care au participat la un sondaj realizat de IRES, oamenii fiind nemultumiti atat de scandaluri, cat si de minciunile politicienilor si de nerespectarea promisiunilor.

Astfel, 38 la suta dintre cei care au raspuns sondajului, citat de Digi 24, au spus ca au o parere foarte proasta despre recent incheiatul an politic. In plus, 34 la suta dintre respondenti au o parere proasta si doar 26 la suta dintre cei care au raspuns au afirmat ca au o parere buna despre anul politic 2013.

Care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2013 - Sondaj Ziare.com

Aproape jumatate - 49 la suta - dintre respondenti considera ca anul 2013 a fost cel mai rau din ultimii cinci ani, in timp ce 38 la suta cred ca anul a fost mai bun comparativ cu ultimii ani.

Mai mult de un sfert - 26 la suta - dintre cei care au raspuns sondajului sustin ca principalul fenomen negativ il reprezinta scandalul dintre politicieni, in timp ce 11 la suta dintre ei cred ca principala problema a reprezentat-o lipsa de eficienta a conducerii, iar 7 la suta - modificarea Codului Penal.

In ce priveste nemultumirile, 28 la suta dintre cei care au raspuns sondajului au indicat faptul ca politicienii au mintit si nu si-au respectat promisiunile, iar 19 la suta au fost deranjati de certurile dintre acestia, 10 la suta de lipsa de interes fata de popor, iar 5 la suta au fost deranjati de egoismul politicienilor.

Guvernul, cu bune si rele

Intrebati care a fost cel mai rau lucru facut de Guvern in anul 2013, 10 la suta dintre respondenti au indicat introducerea de noi taxe, inclusiv acciza la carburanti, in timp ce, in privinta celui mai bun lucru facut de Guvernul Ponta, 24 la suta dintre cei care au raspuns sondajului au sustinut ca este vorba despre reintregirea pensiilor si salariilor.

Peste trei sferturi dintre respondenti - 76 la suta - cred ca lucrurile din Romania merg intr-o directie gresita, in timp ce doar o cincime - 20 la suta - cred ca directia este una buna.

Romanii, foarte nemultumiti - doar 1% spun ca au tot ce isi doresc - sondaj IRES

Totodata, evenimentul politic international cel mai important a fost considerata vizita delegatiei chineze - 10 la suta dintre respondenti -, in conditiile in care mai mult de doua treimi - 69 la suta - dintre cei care au raspuns sondajului au spus ca nu stiu care este cel mai important eveniment politic international.

Politicianul anului si alegerile prezidentiale

In ce priveste politicianul anului, 22 la suta dintre respondenti l-au indicat pe Victor Ponta, 14 la suta pe Traian Basescu si doar 6 la suta pe Crin Antonescu. Totodata, intrebati in ce an vor avea loc alegerile prezidentiale, doar 89 la suta au reusit sa indice anul 2014, in timp ce 7 la suta au spus 2015 si 3 la suta dintre respondenti au indicat anul 2016 drept anul prezidentialelor.

Antonescu scade sub Basescu la incredere. PNL, sub PDL la europarlamentare - sondaj CSOP (Video)

Nu in ultimul rand, intrebati in ce masura sunt multumiti de principalii actori politici din Romania, 40 la suta s-au declarat multumiti sau foarte multumiti de activitatea din anul 2013 a presedintelui Traian Basescu. In cazul lui Victor Ponta, gradul de multumire a fost de 45 la suta, iar in cel al lui Crin Antonescu - 32 la suta.

Sondajul a fost realizat pe 1.218 persoane, in perioada 19-20 decembrie, prin metoda CATI, marja de eroare fiind de +/- 2,9 la suta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#sondaj an politic 2013, #sondaj multumire politicieni, #sondaj politicieni 2013, #an politic 2013 , #politica interna