Romanii si flacara democratiei - cine a incendiat Romania? (Opinii)

Luni, 16 Iulie 2012, ora 17:02
3242 citiri
Romanii si flacara democratiei - cine a incendiat Romania? (Opinii)
Foto: Historical Wallpapers

Liderii PDL si USL aflati in conflict, formatori de opinie, mai mult sau mai putin dependenti financiar de vreuna dintre cele doua tabere, jurnalisti romani sau straini ne repeta cu vehementa ca la referendumul din 29 iulie avem de ales intre doua variante:

Prima - il aparam pe Basescu pentru ca este un salvator al democratiei romanesti, liderul national care a reusit sa scoata Romania din criza economica, evitand falimentul statului, victima inocenta a unei lovituri de stat instrumentata diabolic de USL.

A doua - il demitem pe Basescu pentru ca a devenit un pericol major pentru democratia romaneasca, a violat Constitutia, a manifestat tendinte autoritariste, a dezbinat societatea romaneasca si a privatizat institutiile statului in favoarea clanurilor din PDL. Ce sa alegi?

Traian Basescu - PDL si Victor Ponta, Crin Antonescu - USL nu au aparut din neant si nu doar de cateva luni. Aceste personaje joaca pe scena politica romaneasca roluri extrem de controversate de foarte multi ani si au acumulat - fie direct, prin propriile fapte, fie indirect, prin apartenenta la anumite formatiuni politice, majoritati parlamentare si guverne - o zestre politica a carei (re)evaluare ne poate ajuta sa votam sau sa nu votam in ziua de 29 iulie in deplina cunostinta de cauza. Sa facem apel la memorie!

Inainte de toate, sa spunem ca PDL si PNL au fost impreuna la putere, in vremea Guvernului Tariceanu, din decembrie 2004 pana la remanierea din aprilie 2007, cand ministrii PD s-au retras din Guvern.

PD si PSD au fost impreuna la putere, in vremea Guvernului Boc 1, din decembrie 2008 pana in octombrie 2009, cand a fost demis de Parlament prin motiune de cenzura. Din decembrie 2009 pana in februarie 2012, PDL a guvernat minoritar, ajutat de UNPR si UDMR.

A urmat Guvernul Ungureanu, format de PDL cu sprijinul UNPR si UDMR, care a functionat din februarie pana in aprilie 2012, cand a fost demis de Parlament prin motiune de cenzura. Daca operam un simplu calcul aritmetic, rezulta ca toate fortele politice implicate in lupta pentru demiterea lui Basescu sunt responsabile, fiecare in parte si toate impreuna, in proportii diferite cantitativ, dar egale calitativ, de criza economica si statala in care s-a scufundat Romania in ultimii aproximativ opt ani.

Extrem de important este sa amintim ca au existat in structurile statului cateva personaje aparent intangiblie si care au reprezentat o constanta a tuturor schimbarilor din perioada evocata, anume: Traian Basescu, presedinte ales in doua mandate succesive, in decembrie 2004 si in decembrie 2009, membrii Curtii Constitutionale - numiti in 2004, 2006, 2007, 2008 sau 2010 - procurorul-sef al DNA, Daniel Marius Morar, numit in functie in august 2005, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, numita in functie in septembrie 2006, George Cristian Maior, directorul SRI, numit in functie in octombrie 2006, Ioan Muraru, Avocatul Poporului, care a detinut functia in perioada 2001-2011, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, care detine aceasta demnitate din septembrie 1990, cu o intrerupere de aproximativ un an, cand a condus Guvernul, in perioada decembrie 1999-noiembrie 2000.

Observam ca Romania a functionat, cel putin in ultimii opt ani, cu un motor in "doi timpi". Pe de o parte, partidele si liderii politici care au format majoritati parlamentare si guverne, detinand controlul statului pe perioade determinate, iar pe de alta parte, un grup format din oameni care au controlat permanent institutii de o importanta extrema pentru sanatatea democratiei si economiei romanesti.

Daca ar fi sa judecam intr-o "cheie morala" - din pacate ineficienta cand vorbim despre contexte efemere, dar intotdeauna definitorie pentru evaluarea unei epoci istorice - atunci am spune ca, in mod evident, exista cel putin doua categorii de responsabili pentru criza statala in care se afla Romania - actorii aflati in lumina reflectoarelor si cei care, in culise, stabilesc scenariul, regia si replicile actorilor.

In ciuda eforturilor facute de propagandistii celor doua tabere, judecata istoriei va retine doar probele adevarate, separandu-le de minciuni, si va da, mai devreme sau mai tarziu, peste timp si timpuri, sentinta de condamnare a incendiatorilor Romaniei noastre. Pana atunci, romanii trebuie sa-si aleaga adevarul prezentului lor si sa treaca proba unui examen istoric exprimat simplu prin: "Vox populi, vox Dei"!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#responsabili criza politica Romania, #referendum demitere Traian Basescu , #politica interna