Saptamana Politica: Presa rea si presa buna

Marti, 29 Iunie 2010, ora 11:43
2371 citiri
Saptamana Politica: Presa rea si presa buna

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani pe baza analizei, principalele subiecte politice.

21 iunie-27 iunie 2010

O saptamana deosebita s-a scurs. Controverse si declaratii politice relaxate, nevricoase sau dezinteresate au umplut canalele de televiziune. CSAT a inclus in lista vulnerabilitatilor prezente in Strategia de Aparare Nationala a tarii si "fenomenul campaniilor de presa la comanda".

Arestarea si eliberarea lui Dan Diaconescu a prilejuit o noua strategie in politica romaneasca: faci inchisoare si candidezi la functia suprema. In mod miraculos, judecatorii de la Curtea Constitutionala "au salvat" viata pensionarilor.

Presa rea si presa buna

"Fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" si "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului".

Acestea sunt cele doua pasaje din Strategia de Aparare Nationala a tarii care incrimineaza o parte a presei ostile Puterii. Cele doua vulnerabilitati impart presa in doua. Cea Rea si cea Buna.

De-a lungul timpului au existat numeroase campanii de presa impotriva unor lideri politici, prim-ministri sau presedinti. Insa, nicio guvernare nu a introdus in strategia de aparare presa ca factor de vulnerabilitate.

Argumentul decredibilizarii in fata partenerilor internationali, respectiv in fata NATO, din cauza campaniilor de presa a trusturilor media pe care Sebastian Lazaroiu l-a adus este partizan si fals.

Ceea ce pierd din vedere atat consilierul prezidential, cat si Traian Basescu & co este imaginea de ansamblu a masurilor propuse. Democratia nu este afectata daca o parte a presei critica Puterea. In schimb, democratia romaneasca, si asa subreda si diforma, va fi privita de acum inainte, de catre partenerii externi, cu mai multa indoiala.

Libertatea de exprimare pare a fi amenintata in mod serios. Nu in mod direct, ci in mod indirect. Un fenomen de autocenzura se poate dezvolta in lipsa unor mecanisme de aparare.

Introducerea acelor pasaje face parte din fenomenul personalizarii excesive a vietii politice romanesti. Episodul in care Nasul, aliatul din Presa Buna al democrat-liberalilor, dezvaluie, inainte de publicarea strategiei de aparare, pericolul campaniilor de presa si asmute serviciile secrete intareste si mai mult validitatea frazei precedente.

Exista candidatura si dupa inchisoare

Cine se astepta ca micul mogul, prietenul Puterii, sa fie aruncat intr-o celula stramta si murdara alaturi de alti presupusi infractori? Mai ales cand premiile de la OTV incepusera sa ia mintile romanilor?

Dar cine se astepta ca presupusul santajist, Dan Diaconescu, va anunta in aplauzele sustinatorilor, in direct, candidatura la functia suprema?

Cu alte cuvinte, exista viata dupa inchisoare. Scopuri inalte si ambitii si mai inalte. Din ce in ce mai des, candidatura la presedintie incepe sa devina un scop in sine al celor care petrec cateva zile dupa gratii si beneficiaza de publicitate gratuita pe toate canalele de televiziune. Nu-i nimic foarte grav. Dar cel putin indoielnic este.

Zeii de la Curtea Constitutionala au fost milostivi cu pensionarii

Chiar daca putini se asteptau ca legile austeritatii sa nu treaca de decizia Curtii Constitutionale, iata ca "minunea" s-a intamplat. Ce-i drept, doar pe jumatate. Numai pensionarii au fost salvati de catre judecatorii constitutionali. Nu pentru ca si ei se aflau in aceeasi oala, ci pentru ca intr-adevar se incalca un drept castigat.

Din punct de vedere politic, dar si din punct de vedere al activitatii guvernamentale, PD-L, Traian Basescu si Emil Boc si-au mai administrat un soc puternic. Mizand pe o decizie favorabila a Curtii Constitutionale fata de legile austeritatii, principalii jucatori guvernamentali si-au calculat gresit demersul.

Practic, judecatorii Curtii au reparat o nedreptate. In plus, au sanctionat Guvernul din punct de vedere al imaginii si au fortat PD-L sa umble la ceea ce au evitat inca de la inceput, marirea taxelor si impozitelor. Au dat munitie PNL pe dimensiunea ideologica.

Hotararea Curtii Constitutionale nu o salveaza de la indoielile care planeaza asupra independentei sale. Culisele deliberarilor, scurse pe surse, intuneca imaginea pe care acestia ar trebui sa o aiba in viata politica si constitutionala.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#saptamana politica iunie, #presa CSAT, #vulnerabilitate campanii presa, #Curtea Constitutionala pensii , #politica interna
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Sincer ... eu m-am plictisit si scarbit de atata manipulare si minciuna . Niste aia facuti la apelul de seara al lui Caraman imprastie bani sa-i prosteasca pe oameni .