Secretarul de stat Bogdan Aurescu, decorat de presedintele Poloniei

Sambata, 27 August 2011, ora 09:18
1842 citiri
Secretarul de stat Bogdan Aurescu, decorat de presedintele Poloniei
Foto: Arhiva

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a primit, vineri, la Ambasada Poloniei, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit acordata de presedintele polonez pentru contributia extraordinara la dezvoltarea relatiilor romano-poloneze.

"In calitatea sa de secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE roman, domnul Bogdan Aurescu a jucat un rol pivotal in incheierea parteneriatului strategic dintre tarile noastre, semnat la 7 octombrie 2009 la Bucuresti. Este o confirmare si un punct de referinta a unui efort diplomatic de lunga durata", a explicat ambasadorul Marek Szczygiel. El a amintit ca Declaratia de parteneriat strategic a fost completata de un Plan de actiuni adoptat in octombrie anul trecut.

Parteneriatul strategic se bazeaza pe un un tip special de cooperare intensa si vizeaza promovarea unor proiecte politice si economice comune, dar si o cooperare consolidata in domeniul afacerilor europene, politicii de securitate si in relatiile cu partenerii estici.

In discursul rostit cu ocazia primirii distinctiei, Bogdan Aurescu a subliniat ca Romania si Polonia au relatii istorice, de lunga durata, si beneficiaza de o prietenie durabila si sincera, care se bazeaza pe solidaritate.

"Interesele noastre in Europa sunt aceleasi, avem aceleasi pozitii, aceleasi abordari in foarte multe subiecte care se afla pe agenda europeana si de securitate", a mentionat oficialul roman. El a adaugat ca declaratia Parteneriatului strategic intre Romania si Polonia si Planul de actiune sunt confirmari ale evolutiei naturale a relatiei bilaterale.

"Avem o excelenta interactiune la toate nivelurile, fie ca este vorba de agenda europeana, abordarea comuna in vecinatatea UE, securitatea regiunii si a tarilor noastre, agenda NATO sau despre cooperarea tarilor noastre la proiectul antiracheta", a subliniat oficialul roman.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a reliefat si cooperarea economica, care se dezvolta foarte bine intre Romania si Polonia.

"Anul trecut am avut schimburi comerciale bilaterale de 2,73 miliarde euro si daca ne uitam la cifrele de pe primele patru luni din acest an, observam o crestere cu peste 40% a schimburilor bilaterale. Desigur, lucram impreuna pentru dezvoltarea economica si de aceea Planul de actiune mentioneaza diverse initiative in acest sens", a punctat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a notat, de asemenea, ca prioritatile presedintiei poloneze a Consiliului UE corespund cu interesele Romaniei, fie ca este vorba despre integrarea europeana ca sursa de crestere economica si stabilitate regionala, de negocierile privind viitorul buget al UE, de Politica Agricola Comuna, Politica de Coeziune sau securitatea energetica.

"Impartasim aceeasi pozitie de sustinere a coridorului sudic Nabucco", a aratat Aurescu.

Oficialul roman a mai declarat ca Romania si Polonia au abordari comune si in ceea ce priveste vecinatatea UE si a asigurat ca Bucurestiul sporijina presedintia poloneza a UE pentru a avea o realizare de succes a summitului privind Parteneriatul Estic, care va avea loc in septembrie in Polonia.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a facut, totodata, referire la excelenta cooperare intre Romania si Polonia la toate nivelurile in ceea ce priveste apararea antiracheta.

In final, Bogdan Aurescu l-a citat pe Nicolae Titulescu, care spunea ca alianta dintre Romania si Polonia este o necesitate. "Vorbele lui, chiar daca au fost spuse acum 74-75 de ani, sunt valabile, iar eu as mai adauga ca aceasta alianta nu este doar o necesitate, ci si o realitate concreta", a conchis secretarul de stat pentru afaceri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#bogdan aurescu decorat presedinte polonia, #secretat stat mae bogdan aurescu , #politica interna