Starea Armatei Romane: "Ardeti sobolanul!"

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 12:07
2950 citiri
Starea Armatei Romane: "Ardeti sobolanul!"
adevarul.ro

Episodul al II-lea din telenovela "Iesi afara javra ordinara" s-a consumat luni la un miting in fata Cotrocenilor. "Ardeti sobolanul", au strigat militarii rezervisti chiar de Ziua Armatei Romane.

O alta institutie fundamentala a statului s-a razvratit si vrea sa scoata "sobolanul" din gaura. Insa toti striga catre el, sa iasa afara, dar se pare ca-i place intunericul de la Palat.

La primele ore ale diminetii, la gurile metroului bucurestean, militarii imbracati de sarbatoare imparteau ziarul "Observatorul militar", un numar special editat pentru sarbatorea aniversara a Armatei. Imi arunc in fuga privirea peste paginile ziarului si mi se pare ca n-am ochelarii la ochi. Ceea ce regasesc intre paginile publicatiei nu prea seamana a Armata Romana.

Mesajul solemn al presedintelui Basescu troneaza pe urmatoarea pagina , fiind flancat de indemnurile marete ale generalului Oprea. Traian Basescu multumeste tuturor militarilor, familiilor acestora si se inclina in fata sacrificiului uman de pe teatrele de operatiuni.

"De ziua Armatei va felicit pentru staruinta, abnegatia si modul barbatesc in care actionati... Armata noastra are anvergura si capacitatea de a face fata noilor responsabilitati asumate", sunt cateva dintre indemnurile prezidentiale.

Generalul de carton Oprea umple o pagina "broadsheet", aratand a teza de doctorat. Manifestul inaltator al ministrului Apararii se incheie apoteotic: "Sa ne aparam tara. Sa ne pastram demnitatea. Sa reaprindem speranta in sufletul neamului roamnesc".

Noi incercam sa ne amagim ca avem militari eroi, care au cazut pe fronturile din desert, numai si numai din dragostea pentru dreptate si de dragul aliatilor NATO. Au sarit in aer, calcand pe mine, numai de dragul fratilor nostri americani sau europeni.

Realitatea este cu totul alta. Armata romana a devenit profesionista, dar criteriile de selectie a cadrelor militare au ramas la stadiul de cumetrii. Nu aveai unde sa te duci, ti se gasea un post caldut in Armata sau la Interne. Doar sa ai liceul si erai aranjat pentru un salariu caldut de la stat.

Militarii, care au murit prin Irak sau Afganistan, au ajuns acolo manati de greutatile traiului din Romania. Au plecat pe propriile picioare si s-au intors intre patru scanduri. Si-au pus viata pe tapet, intr-un joc de "da sau nu". Ori viata, ori imi fac o casa in Romania. Toti cei care s-au intors acasa in sicriu erau tineri care plecasera la razboi cu gandul la casa mult visata din Romania.

Cum putem avea anvergura necesara unei armate profesioniste, din moment ce militarii sunt trecuti la gramada taierilor salariale? Modul barbatesc invocat de Traian Basescu s-a evidentiat in cadrul mitingului disperarii pensionarilor militari din fata Cotrocenilor.

Cand va ganditi la pensionari militari, sa nu va imaginati niste batranei cu parul carunt. Nicidecum. Ei sunt tineri in floarea varstei, pensionari ai unui sistem creat din dorinta de mai reduce cheltuielile. I-au scos la pensie de-a valma si-acum le dau in cap.

Militarii pensionari vor fi trimisi in justitie la fel ca si invatatoarea din Caracal. Sigur vor castiga pentru ca legea nu poate fi aplicata retroactiv pentru niste drepturi deja castigate. Insa este sigur ca statul nu va respecta nici decizia justitiei, la fel ca in cazul multor profesori cu sentinte definitive. Deci, de ce nu iese "sobolanul"?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu armata romana, #sobolan javra ordinara, #Basescu sobolan , #politica interna