"Tara ca afara". Noi o meritam?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 06:11
7050 citiri
"Tara ca afara". Noi o meritam?

Lehamitatea, pe alocuri chiar ura, poporului fata de actuala clasa politica mi se pare justificata. Politicienii au ratat lamentabil si imperativul unei reforme profunde este, cred, deasupra oricarei indoieli. Dar oare reforma aceasta este necesara strict la nivelul politicului?

Adriana Saftoiu atrage atentia asupra unui fenomen interesant. Atunci cand a intrat domnia sa in Parlament, in 2008, imensa majoritate a deputatilor si senatorilor era la primul mandat. S-a schimbat ceva fundamental?

"As vrea sa nu ne grabim atunci cand credem ca reformarea inseamna oameni noi. Sunt si alti oameni in politica foarte buni. Am avut oameni noi, au ratat...o fi tot sistemul de vina? Singur, domnul Ciolos nu va putea face reforma", spune dna Saftoiu.

Cred ca atinge un punct foarte sensibil. Cum se face ca tineri politicieni (nu ma refer neaparat la varsta, ci la "vechime in munca") ajung cel mai adesea sa manifeste metehnele veteranilor de parca "s-ar lua"? Stiu ca raspunsul cel mai la-ndemana tine de educatia pe care o primesc de la "seniori" si de faptul ca sunt promovati in functie de asimilarea acestei educatii.

Dar cred ca e mai mult decat atat. Cred ca reforma aceasta pe care o cerem apasat trebuie sa se produca si la nivelul electoratului, daca nu in primul rand la nivelul electoratului.

Clasa aceasta politica nu este nici mai buna, nici mai rea decat electoratul pe care il reprezinta. Si ar trebui sa privim adevarul verde in fata. Avem politicienii reprezentativi pentru fiecare nivel de dezvoltare a societatii romanesti. Toate obiceiurile lor proaste, toate apucaturile lor feudale, golanesti, infractionale exista si prolifereaza pentru ca sunt tolerate de societate, au ecou in societate.

Vedeti? Daca mana nu s-ar intinde dupa punga cu malai si faina, punga ar exista? Eu cred ca ar fi inutila. Si ar putea fi respinsa din multe motive: de la demnitatea de a nu-ti vinde votul, mica, singura ta bucatica de putere, pana la constientizarea faptului ca sumele cheltuite pe fiecare punga sunt recuperate apoi cu profit din bani publici.

Dar punga este primita, chiar asteptata. Formula consacrata este: "sa fure, dar sa dea si la amarasteni". Hotia nu este sanctionata, desi ea este principala cauza a saraciei. Este sanctionata doar hotia egoista.

Daca hotii dovediti sau suspectii de hotie n-ar mai fi votati si ar deveni ceea ce merita sa fie, adica paria ai politicii, oare fenomenul nu ar scadea sub presiunea acestei sanctiuni publice? Dar sunt votati. Asa se face ca avem un Parlament in mare masura penal.

Veti spune poate ca de-acum, dupa Colectiv, dupa izbucnirea strazii, nu va mai merge. Oare? Eu nu sunt asa de convinsa ca in Romania profunda si majoritara votul va fi impus de criterii morale si legale, nu tot de pomeni, indiferent daca prin ele intelegem diverse obiecte sau ajutoare sociale impartite chiar si celor care ar fi perfect apti de munca.

La tara, daca ai nevoie sa-ti coseasca cineva un teren, treci prin adevarate incercari pana sa gasesti pe cineva dispus la munca, atat timp cat primarii nu se zgarcesc cu ajutoarele.

O cauza este desigur saracia profunda a unei mari parti din populatia acestei tari. Dar nu si singura. Exista si lacomia, si bucuria lucrului primit degeaba, fara munca. Exista si relaxarea pe care o da asezarea stachetei, a standardului foarte jos, toti la mocirla.

Istoria cel putin a ultimilor 25 de ani din istoria Romaniei este, ma tem, nimic mai mult decat consecinta laxitatii noastre in raport cu rigorile morale si legale. Daca hotul e generos, sau e simpatic, daca stie sa vrajeasca si sa abureasca, e bun, e digerat, e de-al nostru.

Si cand acesta este modelul simplu, profitabil si facil, de ce ar alege cineva modelul greu si cu efecte nesigure? De ce sa risti sa fii considerat ori mincinos (ei na, o fi asta singurul cinstit pe lume!), ori prost de-a dreptul, intr-o lume de golanasi smecheri.

Asadar, vom avea o clasa politica reformata doar atunci and vom avea un electorat reformat, care respinge banul nemuncit, sanctioneaza fara iertare coruptia si are alergie la minciuna oricat de frumos ar fi interpretata. Daca vom incepe sa fim exigenti cu noi, vom sfarsi prin a avea si alti politicieni, iar in final "o tara ca afara".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#reforma clasei politice, #guvern tehnocrat, #guvern Dacian Ciolos, #mita electorala , #politica interna