Umorul e crestin. Bascalia este atee (Opinii)

Joi, 18 August 2011, ora 23:57
9447 citiri
Umorul e crestin. Bascalia este atee (Opinii)

Remarca Dan Puric intr-o emisiune televizata, in urma cu cativa ani. Imposibil de contestat. Substanta rara de umor se afla pe cale de disparitie in Romania. Spiritul fin reclama agerime a mintii, educatie, respect, proprietatea termenilor, vocabular vast. Intr-un cuvant, eleganta.

La polul opus, caragata, luarea in tarbaca, zeflemeaua fortata sunt o arma. Una stirba, dar cu atat mai daunatoare. Utilizatorul ei o poarta in teaca din panza de sac si, de obicei, este scund de statura morala.

Pana spre mijlocul veacului trecut, anecdota, snoava, gluma faceau casa buna cu umorul de calitate. Cu izvor folcloric, preluat din publicatii straine de prestigiu ori pur si simplu rod al imaginatiei inspirate, tematica era variata si tratata cu autentic bun gust.

Adesea, caricatura de presa facea deliciul cititorilor. Desigur, pana la aparitia celei practicate obsesiv de catre noua oranduire comunista, zelos betonata in Romania. File de calendar, almanahuri, reviste-tip Urzica (pana la un timp) debordau de schite desenate si bancuri insusite de la "fratele sovietic eliberator". Toate atacau grosier capitalismul "in descompunere", imperialismul anglo-american.

Nu erau omisi magnatii finantelor si fostii politicieni romani. Imi amintesc de o mazgalitura colorata infatisand un bocanc proletar, bine lustruit cu vax, care lovea dosul generalului Radescu, ultimul prim ministru neatins de molima rosie.

Fara indoiala, cavalerii spiritului de altadata raman, pana astazi, inegalabili. Pamfil Seicaru, patronul absolut al liberei exprimari, condei ascutit si incisiv, fondator impreuna cu Cezar Petrescu al revistei satirice "Hiena". Pastorel Teodoreanu, epigramist de seama, membru marcant al boemei iesene si bucurestene, caruia Mircea Ionescu Quintus ii dedica urmatorul catren: "Sa-nchinam paharul/ Pentru Pastorel/ N-a fost nici Cotnarul/ Mai spumos ca el". Nu-i putem uita pe Cincinat Pavelescu si Tudor Musatescu.

Toti marii scriitori erau pamfletari redutabili. Blaga, Lovinescu, Eliade, Cioran, Eugen Ionescu, Arghezi sunt nume de referinta, ce au facut arta din ironia eleganta, prin ricoseu. Doar Macedonski a comis impardonabila ofensa de a publica o aluzie in versuri adresata bolii lui Eminescu. Epigrama de care s-a dezis, insa raul fusese facut. Cei enumerati, si nu sunt toti, au primit darul dumnezeiesc numit talent in stare pura.

Gluma maiestrita, istorioarele hazlii sunt cat se poate de binevenite, atunci cand declanseaza o ilaritate sanatoasa fara a friza mitocania, kitch-ul lingvistic, tendinta de ridiculizare gratuita, desfiintarea tintei prin ponegrire.

Ura nestapanita, pizma, textul sau discursul vindicativ, mustind de vitriol au, de cele mai multe ori, un efect de bumerang.

Violenta seamana oprobriu, in vreme ce vanatorul poate lesne deveni vanat. Poate fi unul din motivele pentru care Victor Eftimiu exclama: "M-am saturat de lichele, dati-mi o canalie!"

Astazi, in Romania, disputa politica isi revendica felia groasa a intaietatii. Acest primus inter pares, dezavuat de o importanta majoritate a romanilor constituie cremenea si amnarul ce aprind iasca sfadei mai pe oriunde in spatiul public. Inevitabil, galceava iscata conduce la vorbe pe contrasens si scrieri cu baioneta langa calimara.

Comicul de situatie, sceneta bufa sunt si ele omniprezente, livrate prin mijloace audio-video. Astfel, am fost martorii unor efuziuni stupid coregrafice, in care un domn Talmacean isi exhiba moon-walk-ul copiat de la Michael Jackson, urmand sa treaca la step-ul lui Fred Astaire.

Hore neaose, in care evoluau cu scop empatic Emil Boc, Crin Antonescu si Elena Udrea. Invarteli stangace in stare sa produca zambete in deradere. Ca sa nu mai amintim de un edil brasovean cazut intr-o capcana radio pe tema de fisuri anale. Pentru prostie exista dezlegare la ras copios.

Bascalia apare la Vadim Tudor cand afirma ca Traian Basescu "nu are intestine, ci tevi de calorifer", Radu Mazare este "primarul-conserva", iar Boc "era atat de pitic in copilarie, incat il batea taica-sau cu cureaua de la ceas". Elena Udrea il supranumeste pe Ponta "grataragiu", in vreme ce acelasi Mazare devine "surfist-cheguevarist".

Definitii dorit pontoase, spirituale. Nu sunt decat jalnice aluzii tafnoase, mistouri de birt provincial.

"Umorul se afla in partea superioara a cortexului", pentru a incheia tot cu Dan Puric, iar rasul provocat de acel cat al creierului nu este destinat prostilor. Lor le ramane hahaiala si hohotitul cu colturile gurii lipite de urechi, in ecou de gang coscovit.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#umor romanesc, #satira politica, #scandal politic, #viata politica, #oameni politici , #politica interna
Comentarii