Opinii: Viitor sumbru pentru Romania

Joi, 22 Iulie 2010, ora 12:31
7665 citiri
Opinii: Viitor sumbru pentru Romania

Citind ultimele declaratii ale unor specialisti de prim rang te ia cu fiori. Iata ce spune dl Mugur Isarescu:

"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat". "Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii".

"Finantarea deficitelor structurale ale Romaniei intampina dificultati din ce in ce mai evidente, tendintele acestor dezechilibre ridica ingrijorari si se contureaza conflicte sociale".

Iata deci cum stam, in opinia celui mai reputat specialist roman in domeniu. Este posibil ca, la un moment dat, sistemul bancar sa refuze sa mai imprmute statul roman sau sa ceara dobanzi imposibil de acceptat. Acela va fi un moment crud si crunt: nu vor mai putea fi platite salarii si pensii, situatie care va genera conflicte sociale cu consecinte incalculabile.

Nu-i plang pe cei care au rezerve la banci sau la saltea. Mai rezista catva timp. Dar ce fac acei romani si nu putini, care abia isi duc viata cu mancare si medicamente, de la o luna la alta, eventual imprumutandu-se.

Desigur, exista si solidaritate, cel putin familiala, dar situatiile dramatice nu pot fi ignorate.

Iata ce declara Leonard Orban, fost comisar al tarii noastre la Comisia Europeana:

"A existat, la un moment dat, ideea ca daca raportul (pe Justitie) este negativ, sa nu se mai acorde transele din imprumutul acordat Romaniei de FMI, CE si Banca Mondiala".

Un semnal nici se poate mai clar ca politica internationala este cinica. Nici nu-i poti condamna. Atat timp cat exista tari precum Grecia si Romania, care consuma in nestire, fara sa se intrebe macar odata de unde consuma, doar masurile cinice le pot readuce pe drumul adevarului.

Ar trebui sa citeasca aceste randuri si domnul Frunda si ceilalti senatori, care au amputat legea ANI si ziceau ca UE ne va aplauda pentru asta. Sa afle ca am fost la un pas de a pierde sprijinul si banii lor. Ca din banii nostri n-am fost in stare sa traim, tot datorita conducerii politice "intelepte" din ultimii 20 de ani, din care UDMR a facut parte mai tot timpul.

Apropo, dupa aparitia Raportului pe Justitie dl Frunda n-a mai aparut sa explice ce si cum, asa cum facea inainte de publicarea sa. Oare de ce?

Atat timp cat exista guvernari inconstiente, de genul guvernului Tariceanu sustinut de PSD, care a dat la toti pensii, salarii, ajutoare sociale de tot felul, fara sa se intrebe de unde sustenabilitate in timp, de unde resurse in viitor, aplicand teoria deficitelor uriase, fara controlul FMI pe care l-a respins, doar masurile cinice isi ating scopul. Nu mai vorbesc de risipirea fondului de dezvoltare, care urma sa fie folosit doar la finantarea infrastructurii, nu la pensii si salarii.

Se mai afirma ca actualul Guvernul este vinovat ca nu ia masuri de relansare economica. Ar fi simplu sa fie asa. N-ar fi nicio tara in criza economica. Dar celelalte tari, aflate in criza, tot guverne incompetente au? Toate?

Economia nu e o martoaga, careia sa-i dai cateva bice si s-o ia la goana. Economia este suma bunurilor si serviciilor vandabile produse de furnizori, nu de guverne.

Masurile de sprijin pentru furnizori sunt in principal de natura fiscala si de organizare, care sa greveze cat mai putin firmele.

Dar cum sa reduci fiscalitatea cand si asa nu-ti ajung banii de la buget? In speranta iluzorie ca in viitor, candva, va creste baza de impozitare? Dar bani de pensii si salarii trebuie acum, nu in viitor.

Fac reduceri de pensii si restructureaza aparatele bugetare tari puternice, cu o productie de bunuri si servicii vandabile absolut remarcabile, precum Germania, Franta, Anglia, Japonia, etc., iar noi stam si ne vaicarim de doi ani sa dam afara 100.000 de bugetari, desi doar Loganul se vinde bine si cu profit. In rest, poezie si barfe la televizor, care insa nu aduc bani. Sau aduc, insa doar pentru patronii lor.

Sigur ca pot apare probleme si aici, sectorul privat nu poate sa absoarba bugetarii concediati. Doar pentru cei care nu se descurca, punctual, din motive obiective, statul poate gasi metode (prelungirea ajutorului de somaj, de exemplu), dar de soarta economica a fiecaruia este responsabila persoana respectiva, nu statul.

Avem apoi piata muncii europene. In care orice roman poate sa lucreze, fara mari piedici. Este un avantaj exceptional, pe care, popoarele aflate la un moment la ananghie, il pot fructifica din plin. Asta a facut si face si poporul roman, cel putin pana trecem de necaz.

Exista destule resurse financiare si umane in sectorul bugetar care sa permita o contractie, fara mari pagube. Tocmai pentru ca in ultimii ani s-a dilatat enorm si inutil. Pana la urma, un sector bugetar mai suplu va functiona mai bine, nu se mai calca pe picioare unii pe altii, vor munci mai constiincios stiind ca-si pot pierde oricand posturile.

Unde au disparut sindicatele?

In concediu, in tarile calde. Au vazut ca nu pot scoate populatia pe strazi, impotriva Guvernului si-au luat salariile si indemnizatiile de concediu si au "taiat-o" spre vest, spre statiunile turistice internationale, sa vada cum se munceste si pe acolo. Cert este ca au parasit spatiul public, nu mai inunda posturile TV, nu mai contribuie la "lamurirea" populatiei, ce destepti si plini de solutii sunt dumnealor.

Unde este Opozitia?

Ca solutiile economice propuse de Opozitie sunt ignorate de Guvern, sa zicem ca se datoreaza ranchiunei. Dar de ce nu sunt apreciate de specialisti independenti, de tipul guvernatorului BNR? Sau de specialisti de la FMI, Banca Mondiala, Uniunea Eurpeana?

Sunt cu totii naimiti de PD-L si Presedintele Basescu? Oare de ce, la discutia avuta cu delegatia FMI, un membru al delegatiei l-a intrerupt pe Victor Ponta din peroratie, spunandu-i "enough, Mr President"!

Concluzii

Din pacate, in momentul de fata statul nu mai are bani sa finanteze infrastructura, creatoare de locuri de munca. Are de-a face cu dezechilibre structurale grave, cu deficite uriase in buget, la pensii, somaj, in sanatate, educatie, etc. De care nu suntem vinovati noi, cei de pe strada. Ci conducatorii politicieni, ministri de finante poeti si muzicanti, de genul dlui Vosganian.

De suferit insa, vom suferi noi, nu ei. Unii cumplit.

Avem nevoie de solidaritate, intelegerea fenomenelor economice si acceptarea privatiunilor, daca ne vor scoate la liman.

Iar la viitoarele alegeri sa-i luam la goana pe toti cei vare se fac vinovati de situatia disperata in care ne aflam.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#viitor sumbru Romania, #viitor politica Romania, #criza economica Romania , #politica interna