Opinii: Vrem cadouri pentru politicieni!

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 23:40
3353 citiri
Opinii: Vrem cadouri pentru politicieni!
Foto:antiplicti.ro

Da, vrem. De Craciun, politicienii romani trebuie sa primeasca neaparat cadouri. Da, da, da. Insa nu orice cadouri. Si in niciun caz cele traditionale, ca Mos Craciunii muzicali, puloverele dragute sau valizele cu bani. Nu.

De data asta, vrem ce e mai bun pentru politicienii nostri. Vrem sa primeasca exact acele lucruri care le-au lipsit cam, ei bine, dintotdeauna. Toate acele lucruri de care, de fapt, ei nu au nevoie. Dar de care Romania, ca tara, ar avea nevoie.

Cu alte cuvinte, vrem ca politicienii sa primeasca de Craciun doar cadouri imateriale. Calitati. Vrem sa aiba curajul de a face ceea ce trebuie, cand trebuie. Vrem sa primeasca decenta publica de care un popor invrajbit, prostit si setat pe balacareala are nevoie. Si mai ales vrem sa le dea memorie. Memorie pentru a-si aminti ca binele public nu inseamna galeti, mici si ulei la alegeri. E cu totul altceva.

Speranta in mai bine

De Craciun, speri mereu in mai bine. De Anul Nou, si mai mult. E in natura omului. Asa ca putem si noi sa speram. Putem sa speram ca lucrurile se vor schimba. Putem spera ca de Craciunul asta, oamenii care ne conduc vor primi ceva in plus. Poate ca Traian Basescu va deveni o idee mai putin populist, cinic, agresiv. Poate ca Emil Boc va primi curajul de a face mai mult decat ceea ce i se spune si intelepciunea de a vedea ca un guvern se conduce fara graba, ezitari de zile mari si taieri in fiecare carne vie pe care o are in fata.

Ar fi frumos si ca Puterea, in ansamblul ei, fie ca vorbim de PD-L, UNPR sau UDMR sa realizeze un lucru. Reasezarile structural ale ajutoarelor sociale si reducerile din randul personalului bugetar sunt un principiu bun, dar in niciun caz nu trebuie sa consideram ca asta ar fi reforma. E o pacaleala. Reforma adevarata inseamna mult mai multe.

Reforma adevarata inseamna sa rascoleasca musuroiul. Inseamna depolitizarea administratiei, pentru ca nu toti incompetentii, fripturistii si hotii sa primeasca sinecuri politice. Inseamna o reforma a justitiei care sa nu mai permita coruperea intregului sistem, cum a aratat ca e posibil cazul Catalin Voicu. Si lista poate continua. Schimbarea la fata a Romaniei nu inseamna operatii estetice.

Iar Opozitia? Ei bine, si ea ar trebui sa primeasca niste cadouri. Orice ar schimba-o si ar face-o sa inteleaga faptul ca poti sa te opui Guvernului si fara prostioare de prostit lumea, fara blocaje stupide, fara sa anunti ca vei avea doua Birouri Permanente la Camera Deputatilor si fara sa votezi legi populiste, care fac numai rau. Si sa nu uitam sa speram ca Mosul ii va spune lui Victor Ponta sa termine cu isteria vadimista sau lui Crin Antonescu faptul ca baletul politic nu tine loc de prezenta la locul de munca. In Parlament. Da, da. Vrem toate astea. Nu se poate? E pacat, desi chiar si o mica schimbare ne-ar prinde bine.

Daruri pentru toti

Sigur, politicienii nostri nu sunt cei mai rai din lume. Si Romania nu e cu siguranta in coada plutonului pe plan mondial, desi, ca sa fim cinstiti, suntem lideri doar in vreo 2-3 sporturi si la capitolul femei frumoase.

Doar ca Romania are o sete nebuna de schimbare. Vrea altceva de la politicienii sai. Vrea schimbari in comportament si mai ales vrea ca ei sa inteleaga munca in folosul oamenilor. Sau, daca fraza e mult prea pompoasa, putem sa cerem doar sa munceasca mai bine, dar nu in sensul ca mai bine pentru ei, unde sunt campioni.

Doar ca, pentru asta, nu e nevoie neaparat de un personaj de poveste, imbracat in rosu si deosebit de amabil la capitolul cadouri. Mai e nevoie si sa-i obligam pe politicieni sa faca ceea ce trebuie. Atunci cand romanii vor sti sa ceara, politicienii vor sti sa dea. Nu e nevoie sa astepte Craciunul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cadouri politicieni Craciun, #politica Romania Craciun , #politica interna
Comentarii
Poza Leca Cantacuzino
Leca Cantacuzino
rank 5
Si eu imi doresc un ceas pentru adormitul crin, un detector de minciuni pentru toti politicienii si jurnalistii platiti de famiglia