Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vremea curajului: Cere-i sa demisioneze. Nu astepta ziua votului!

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 08:56
3859 citiri

Sfarsit de saptamana, sfarsit de octombrie, sfarsit de viata. Coruptia ucide! Zeci de persoane au murit intr-o singura zi din cauza coruptiei. Alte zeci se zbat intre viata si moarte.

Spitalele si echipele de interventie au dat dovada de solidaritate si mobilizare exemplara. DNA a reusit ca in mai putin de o saptamana de la tragedie sa inceapa urmarirea penala si sa-i retina pe primarul Sectorului 4, pe actionarii clubului Colectiv, pe pirotehnistul de la concert, pe proprietarul firmei care a vandut artificiile si doi angajati ISU responsabili de avizul de functionare a clubului. Coruptia ucide! Pe multi in cateva minute. Pe si mai multi cate putin in fiecare zi.

Tragedia a declansat proteste masive, iar zecile de mii de oameni din toata tara au decapitat fulgerator un guvern care a rezistat la scandaluri de coruptie, acuzatii de plagiat si politici publice ineficiente.

Oricare dintre scandalurile in care a fost implicat Guvernul Ponta in ultimii ani ar fi fost de ajuns pentru a-si da demisia. A fost nevoie de o tragedie nationala ca politicianul caracterizat de aroganta lui Nastase si viclenia lui Voiculescu sa faca un pas in spate.

Problemele Romaniei nu pot fi rezolvate pe terment scurt, iar simpla demisie a Guvernului Ponta nu este de ajuns pentru reformarea clasei politice. Schimbarea sau responsabilizarea clasei politice este un proces de durata, care necesita implicarea activa a cetatenilor. Zeci de organizatii nonguvernamentale monitorizeaza activitatea institutiilor centrale, a Parlamentului, a liderilor partidelor politice, a ministerelor.

Fundatia CAESAR a demarat recent campania i74 cu scopul de a incuraja cetatenii sa se foloseasca de dreptul lor constitutional si sa propuna legi pentru responsabilizarea activitatii parlamentarilor. Puterea cetatenilor poate fi exercitata printr-o simpla semnatura pe www.i74.ro.

Fiecare semnatura inseamna un pas inainte pentru efortul nostru, al cetatenilor, de a transparentiza activitatea parlamentarilor si de a-i penaliza atunci cand nu isi fac treaba.

Succesul i74 este piatra de temelie a implicarii noastre in viata cetatii. Dar cetateanul poate face mai mult. Mergi pe site-urile Camerei Deputatilor si Senatului si verifica activitatea parlamentara a celor care te reprezinta. Identifica deputatul si senatorul din colegiul tau, vezi daca isi justifica mandatul si cere-i socoteala pentru activitatea de pana acum. Cere-i sa-si dea demisia daca nu esti multumit de ce a facut.

Fiecare parlamentar primeste de la buget o suma pentru un cabinet in teritoriu care sa faciliteze dialogul intre cetatean si ales. Transmite-i indignarea prin intermediul cabinetului parlamentar, daca are unul. Daca nu are cabinet parlamentar, dar incaseaza banii, cere-i sa-si dea demisia pentru ca abuzeaza de resursele statului.

Fii exigent si cu primarul. Autoritatile locale si in special primarul sunt in slujba ta, a cetateanului. Este responsabilitatea primarului sa lucreze pentru tine, sa se asigure ca ia in considerare fiecare doleanta si face tot ce ii sta in putere sa le implementeze.

Este responsabilitatea ta sa fii curajos si sa nu-ti fie frica sa semnalezi lipsa de interes, neprofesionalismul si coruptia. Coruptia ucide! A ucis in Colectiv si poate sa ucida in orice localitate unde decidentii politici sunt corupti.

Fii curajos si cere-i sa demisioneze. Nu astepta ziua votului. Fiecare zi in care suntem condusi de lideri politici corupti este o zi in care vietile noastre sunt in pericol. Drumuri proaste, spitale murdare, scoli subfinantate, mijloace de transport in comun invechite sunt in responsabilitatea liderilor politici nationali, dar si locali.

Eu inteleg si te cred ca nu-i usor. Puterea curajului are un pret pe care unii dintre noi trebuie sa-l plateasca. Politizarea institutiilor la nivel local este principala sursa a coruptiei. Rolul celui numit politic nu este sa creasca performanta institutiei, ci sa o subordoneze interesului politic.

Institutiile care au rolul sa pastreze un echilibru in societate sunt controlate de puterea politica locala. Cetateanul neinregimentat politic nu are aproape nicio sansa in fata unui sistem creat sa apere un grup de privilegiati politic. Dar un grup de cetateni implicati, uniti si responsabili poate schimba intreg sistemul.

Daca patronii clubului Colectiv nu ar fi acceptat sa functioneze fara autorizatie, daca primarul Sectorului 4 nu ar fi semnat autorizatia de functionare, daca angajatii ISU nu ar fi avizat clubul, daca pirotehnistul, daca proprietarul firmei de artificii, daca toti sau macar unul singur ar fi spus nu coruptiei, atunci, poate, tragedia din Colectiv ar fi fost evitata.

Daca nu spunem noi acum nu coruptiei, nu incompetentei politice, atunci pretul de a fi omorat in fiecare zi putin cate putin de un sistem ticalosit va fi platit de generatiile viitoare.

Prea multe generatii s-au pierdut in aceasta ratacire catre un stat al cetateanului. Acum este vremea schimbarii, a curajului, a cetateanului implicat.

Valentin Stefan este specialist in due diligence, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vremea curajului, #coruptia ucide , #politica interna