Ce va face Klaus Iohannis?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Iunie 2017, ora 10:06
18451 citiri
Ce va face Klaus Iohannis?

Presedintele Klaus Iohannis se afla probabil in fata celui mai important moment al mandatului sau, decisiv si pentru soarta Romaniei pentru urmatorii ani buni, dar si pentru sansele sale de a obtine un nou mandat in 2019.

Pe cine va avea presedintele in fata la consultarile de astazi?

Un adversar ranit, dar poate cu atat mai periculos. Criza in care a tarat partidul pentru propriile interese l-a vulnerabilizat major pe Liviu Dragnea. A adunat voturile la motiune mizand pe frica, dar si pe cultura de organizatie foarte bine dezvoltata a PSD. Insa, indiferent de explicatiile pe care le-a livrat, partidul stie cine i-a facut rau.

Cel mai tragic pentru Liviu Drangea ar fi, asadar, sa nu mai poata mentine PSD la guvernare. In secunda a doua ar fi sfasiat de ai lui cu o ferocitate pe masura puterii absolute pe care a avut-o.

Si, in batalia aceasta esentiala, Liviu Dragnea se va duce in fata presedintelui fara argumentul forte: lasati-ne sa guvernam! Pentru ca, dupa ce au fost lasati 6 luni fara, practic, nicio opozite, iata-ne intr-o teribila criza autoprovocata.

Dupa jumatate de an de guvernare fara nicio opreliste, PSD si-a dat jos propriul guvern si, de la inaltimea unei majoritati zdrobitoare, numara vot cu vot daca strange pentru o investitura.

In plus, Liviu Dragnea a mai facut si eroarea monumentala privind concesiile pentru UDMR, enervand electoratul nationalist pe care s-a straduit atat de mult sa-l fidelizeze. Un bilant de etapa stralucitor, nimic de zis!

Pe de alta parte, Dragnea are sansa lipsei unei alternative viabile. Strict matematic, ai putea strange in jurul PNL o majoritate de 50% plus 1, dar componenta ei ar reprezenta garantia unui esec pe care nu cred ca presedintele si-l poate permite.

Sa pui la aceeasi masa un PNL inca departe de stabilizare, cu un USR complet haotic, cu PMP-ul lui Traian Basescu, cu UDMR de-abia demonizat, cu minoritatile, cu ce a plecat din ALDE si PSD la Daniel Constantin si Victor Ponta, plus ALDE, e de neimaginat.

La fel cum o prostie monumentala mi s-ar parea si guvernul de uniune nationala. Formulele acestea imense cu interese divergente si fara opozitie consistenta sunt falimentare, dupa cum am vazut in 2009 si cu USL.

In plus, poate ar fi mai bine ca PSD sa ramana cu programul de guvernare atarnat de gat, obligat sa arate ca este irealizabil. Altfel, programul acesta va ramane ca un mit: ce frumos ar fi fost daca am fi putut, dar nu am fost lasati. Nimeni nu poate fi mai distructiv pentru PSD decat PSD insusi, atunci cand este lasat sa se manifeste absolut liber.

Ceea ce insa nu poate fi lasat PSD sa faca este sa macelareasca Justitia. Adica exact miza scandalului de acum. Daca Liviu Dragnea va primi premierul pe care il vrea si va pune ministrul Justitiei pe care il vrea, toate pasele servite de CCR pentru anihilarea anticoruptiei si deschiderea puscariilor vor fi imediat valorificate si in cateva luni il vom vedea pe Dragnea si scapat de noua condamnare, si apt sa fie premier.

Deci marea batalie a presedintelui cred ca va fi nu atat sa schimbe majoritatea, cat, sub presiunea acestei amenintari si profitand de vulnerabilitatea PSD si a lui Liviu Dragnea, sa impuna el un premier pe care actuala majoritate sa fie obligata sa-l inghita ca sa nu piarda guvernarea si sa nu ajunga la anticipate.

Daca va accepta sa desemneze premier o marioneta a lui Liviu Dragnea, ma tem ca ceea ce vom vedea va fi mai rau decat am vazut pana acum. In istorie, dictatorii si-au atins varful dupa momente de cumpana, in care puterea le-a fost pusa sub semnul intrebarii.

Klaus Iohannis si-a lasat o marja mare. Vrea un premier integru, care sa aiba majoritate si, foarte important, sa il convinga ca poate conduce un guvern. De exemplu, o fi integru un premier care admite ca a plagiat, ca Mihai Tudose? In materie de competenta, potrivit evaluarii dlui Valcov, ministrul Tudose are zero realizari si 17 masuri neindeplinite.

O fi apta sa conduca un guvern o persoana cu CV-ul dnei Carmen Dan? Potrivit evaluarii dlui Valcov, domnia sa are zero realizari ca ministru de Interne. Ca sa ma refer doar la doi dintre favoritii vehiculati duminica seara.

Iar o persoana care intruneste toate cele trei criterii ar fi oare compatibila cu Liviu Dragnea? De ce ar dori dl Dragnea un premier pe care sa nu-l poata controla? De ce s-ar incurca un om competent si integru cu riscul sa fie maturat dupa 6 luni pe o analiza facuta de un inculpat?

Avand in vedere insa ultimele prestatii ale CCR, scandaloase din punctul meu de vedere, tot ce pot sa sper este ca presedintele sa nu fie blocat in exercitiul prerogativelor sale de judecatorii care par decisi sa recroiasca Romania dupa voia lor, dincolo de orice lege si Constitutie.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Iohannis consultari Cotroceni , #premier