Cine sa fie premier? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 13:51
8710 citiri
Cine sa fie premier? (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Este intrebarea care bantuie acest final de campanie, mai ales dupa ce Traian Basescu a lasat sa se inteleaga cat de clar putea, cu tuse zoologice chiar, ca Victor Ponta nu este o varianta viabila din punctul de vedere al domniei sale.

Si tot Traian Basescu a dat doua dintre coordonatele alegerii sale: premier politic, nu independent, si cu sustinere politica suficient de mare pentru a forma o majoritate parlamentara.

Sunt doua criterii logice. Ce soarta are un premier independent am vazut in cazul lui Mihai Razvan Ungureanu, tradat de PDL la prima furtuna. Sunt convinsa ca Emil Boc nu ar fi avut parte de acelasi tratament din partea parlamentarilor democrat liberali, la motiunea de cenzura din primavara.

Un premier politic este o varianta viabila in cazul unei majoritati cu principii ferme si cu obiective clare de interes national, pe care acest premier este insarcinat sa le indeplineasca si pentru care capata sustinerea.

La noi, majoritatile nu au nici principii si nici obiective de interes national. Ce pateste un premier politic fara sustinere politica am vazut in cazul lui Victor Ciorbea, maturat si el de la putere fara mari complexe tocmai pentru ca nu avea nicio autoritate in partidul care il propusese, cu atat mai putin in fata coalitiei aflata la guvernare.

Ma intreb ce sustinere ar mai avea in PSD, de exemplu, Liviu Maior, dupa vreo sase ani de la parasirea partidului? Cat despre Ioan Rus, alt nume vehiculat, nu mi s-a parut ca este exact cel mai popular dintre social democrati, mai ales dupa episodul listelor electorale din vara.

Mai exista cateva conditionari la fel de importante despre care insa Traian Basescu nu poate sau nu vrea sa vorbeasca.

Este clar ca premierul respectiv nu poate fi decat din interiorul USL. La cum arata sondajele de opinie si la prestatia ARD, care se comporta ca un iepure surprins de faruri puternice, este putin probabil ca USL sa obtina mai putin de 50%, astfel incat presedintele sa poate zburda liber intre optiuni.

Daca va refuza Uniunii sefia guvernarii in urma unui vot popular covarsitor, se va plasa in afara regulilor democratice si va pierde singurul sau atu major - sustinerea occidentala.

Ramas cu adevarat singur, va fi suspendat, ceea ce nu numai ca va deschide calea desemnarii refuzate de el, dar va pune in mana USL si singurele parghii, mai ales cele legate de conducerea Parchetelor, pe care Traian Basescu le mai are. Adica o infrangere totala.

Asa ca Traian Basescu are o singura sansa. Sa mearga pe mana unui premier USL cu care, in cel mai bun caz pentru domnia sa, sa sparga Uniunea pentru a crea o noua majoritate in care sa fie inclus si ARD. Are la dispozitie o singura lovitura, pentru ca daca USL rezista unita dupa prima desemnare ratata, un nou refuz pentru Victor Ponta ar duce direct la suspendare inainte ca Parlamentul sa respinga o a doua desemnare si sa ii dea presedintelui posibilitatea sa dizolve Legislativul.

Asadar, lovitura, unica lovitura trebuie sa fie mortala si sa sparga unitatea USL. Asta insemna ca trebuie folosita nu numai arma ideala, ci si tinta perfecta, adica zona cea mai sensibila a USL. Iar in acest moment zona sensibila este cea liberala. Pe de-o parte, pentru ca presedintele Crin Antonescu este in razboi deschis cu o parte a partidului care a trecut de faza maraielilor pe la colturi si a ajuns in etapa contestarii publice. In plus, se pune si problema castigului.

PSD nu ar avea mare lucru de castigat daca-l tradeaza pe Victor Ponta si are, dimpotriva, toate motivele sa lupte pentru a pune in fruntea Guvernului un premier atat de slab si santajabil.

PNL insa a ramas cu nostalgia de a avea premier. A fost perioada de glorie a liberalilor. Pentru gruparea disidenta din PNL faptul ca in schimb liberalii ar urma sa primeasca o destul de incerta candidatura la presedintie pentru Crin Antonescu nu este o consolare. Dimpotriva, as zice. Ei vor sa scape de Crin Antonescu, nu sa-l suie in cea mai inalta demnitate din stat.

Dar chiar dincolo de aversiunea fata de Crin Antonescu, este destul de previzibil ca inainte de prezidentiale, USL se va rupe pentru ca PSD sa-l sustina pe Sorin Oprescu. Si atunci nu ar fi oare liberalii tentati sa-si suie sacul premierului in caruta daca Traian Basescu le va da ocazia, in loc sa riste sa ramana pe marginea drumului, si fara presedinte, si fara premier?

Si mai este un aspect pe care, cred, presedintele ar putea sa-l ia in calcul. Domnia sa trebuie sa vina nu numai cu un politician greu, cu mare sustinere in propriul partid, ci si cu un politician popular.

Practic, incercarea de a rupe USL ar fi o incercare de rasturnare a votului. Ca sa aiba succes, ea trebuie sa fie bine digerata de popor, prin persoana unui premier larg acceptat. Daca aceasta sustinere populara va exista, ea va crea cu siguranta un efect intimidant in cadrul aripii din USL care se va crampona de Victor Ponta.

N-am sa rostesc nume, nu-l am. Va invit sa va puneti imaginatia la incercare, dar luand in calcul toate coordonatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu desemnare premier, #Basescu premier Ponta , #premier