Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Guvernarea Ponta - esecuri, butaforie, potemkiniada

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 11:24
3567 citiri

Pentru cititorii mai tineri, Grigori Potemkin este general-feldmaresal rus, demnitar al statului si favorit al tarinei Ecaterina a II-a a Rusiei, care a construit uriase decoruri din carton, inchipuind case, sate si orase infloritoare, cu ocazia unei vizite in Rusia a imparatului Iosif al II-lea si a regelui Poloniei. Oaspetii s-au facut ca nu observa, s-au lasat inselati si fericiti de ce vedeau.

Iata mai intai o lista cu esecurile cele mai importante ale guvernarii Ponta, nici exhaustiva nici cronologica, scurtata doar din motive de spatiu.

1. Proiectul Rosia Montana. Din cauza modului defectuos in care a fost conceput, sub presiunea uriasa a societatii Gold Corporation care a amenintat, probabil, cu lista spagilor si spagarilor ce au profitat si s-au dedulcit la "cianurile" corporatiei, proiectul nu mai are sanse sa treaca de parlament, dupa ce liberalii au decis sa voteze impotriva iar manifestatii de strada de amploare se repeta duminica de duminica.

2. Privatizarea CFR Marfa. Are putine sanse sa se realizeze, dupa ce ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a refuzat sa semneze contractul si s-a zvonit ca secretarul de stat Cristian Ghibu este propus spre revocare, pe post de tap ispasitor.

3. Absorbtia fondurilor europene. Premierul Victor Ponta aduna banii primiti de la UE cu banii pe care Romania ar urma sa-i primeasca, in incercarea de a raporta succese in privinta absorbtiei fondurilor europene, capitol la care Romania este deficitara. In felul acesta, rata de absorbtie ar ajunge la 20%, oricum departe de cele 50% promise de catre ministrul Teodoroiu, pentru sfarsitul acestui an. In realitate, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, la 30 iunie 2013 rata absorbtie era de 15,3%.

4. Esecul privatizarii Oltchim. Telenovela Dan Diaconescu-Oltchim, cu DJ-ul Remus Vulpescu pe post de regizor a unui film prost, intre comedie si opera buffa, este arhicunoscuta pentru a fi reluata, cu Victor Ponta pe post de bufon.

5. Dezvoltarea regionala. Suntem amenintati ca se va face, cu 8 sau 10 sau n regiuni, ca baronii USL vor sa fie sefii viitoarelor regiuni. Chiar si fara Constitutie, ne spune premierul. Dupa ce a spus, totul a intrat in nelucrare, si pentru ca seful regionalizarii, Liviu Dragnea, e pe punctul sa fie trimis in judecata, situatie in care va zbura, cel mai probabil, din guvern.

6. Revizuirea Constitutiei. Este amanata cu un an de CCR, pentru ca pragul de 30% nu poate intra in vigoare mai devreme. Asta inseamna ca alegerea presedintelui si prerogativele sale raman cele actuale, fapt de natura a tulbura grav echilibrul precar din USL. PSD nu are incredere ca dl. Antonescu, daca va deveni presedinte, va fi ascultator si la cheremul PSD si nu va porni un razboi de tipul celor Basescu-Tariceanu, sau Basescu-Ponta. Asa incat sustinerea PSD pentru candidatura lui Crin Antonescu s-a volatilizat.

7. Accederea in spatiul Schengen. Un important obiectiv al Romaniei, ratat din cauza neincrederii partenerilor europeni in temeinicia statului de drept de la noi, dupa aventura loviturii de stat din 2012.

8. Stavilirea evaziuni fiscale. Un esec total, marturie sta scaderea incasarilor bugetare, in ciuda cresterii economice si rectificarea bugetara negativa produsa in vara.

9. Reducerea investitiilor straine. S-au redus cu aproape 20% in primele sase luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Promisiunea lui Victor Ponta, ca vor veni investitii de 10 miliarde euro pana la sfarsitul anului devine o gluma proasta, pe care Ponta spera s-o guste romanii mai putin informati.

10. Esecul constructiei de autostrazi si infrastructura mare. Toate marile proiecte de la ministerul dlui Sova sunt ca in poezia lui Eminescu: "Era pe cand nu s-a zarit, Azi o vedem, si nu e". Multe contracte au fost reziliate, unele pe buna dreptate, dar n-au fost incheiate alte contracte. Autostrada Comarnic-Brasov, in lipsa careia premierul Ponta a declarat ca nu va mai candida in 2016, se amana de la luna la luna, de la an la an. Compania Bechtel si-a incheiat socotelile cu Romania, dupa ce ne-a luat 1,2 miliarde euro pentru 40 km de autostrada. Despre alte lucrari, de irigatii, de exemplu, nici vorba. Fondurile pentru investitii au fost primele sacrificate, in vederea platirii pensiilor si salariilor bugetare.

11. Metroul din Drumul Taberei a fost amanat fara termen, pentru ca statul roman nu are bani. Asta dupa ce bulevardul principal al cartierului a fost ciuruit, facand circulatia rutiera extrem de dificila si conditiile de viata ale riveranilor imposibile.

12. Milionul de locuri de munca. Nu avea nimeni pretentia sa apara intr-un an si jumatate. Problema e ca n-au aparut locuri de munca, in ciuda minciunilor premierului. Mai mult, s-au produs si se produc concedieri masive de la institutii si companii de stat si private, creste somajul si asistenta sociala la sume considerabile.

13. Cresterea taxelor, impozitelor si preturilor. Desi guvernul neaga, puterea de cumparare a cetatenilor a scazut dramatic, veniturile n-au tinut pasul cu inflatia si cresterea preturilor. Nu aceasta a fost promisiunea pentru care USL a primit voturile in decembrie 2012.

14. Demonstratii masive de strada. Medicii, salariatii Metrorex, si cei mai numerosi, adversarii proiectului Rosia Montana, protesteaza in Bucuresti si alte orase, impotriva incompetentei, impotentei si coruptiei clasei politice.

Iata si o lista, incompleta, cu episoadele de butaforie si potemkiniada.

1. Somajul a scazut. Toate calculele arata ca de fapt a cresut, inclusiv dupa calculele INS, Institutul National de Statistica, si ale Eurostat, doar Victor Ponta vede doar ce vrea sa vada, sperand sa-i insele si pe altii.

2. Scoaterea din subteran a minerilor de la Rosia Montana. Nu exista activitate in subteran la Rosia Montana, exploatarea este de suprafata, doar galeriile romane renovate pentru turism. Victor Ponta a coborat in aceste galerii turistice, unde asa zisii mineri, in fapt salariatii lui Gold Corporation, stateau sa impresioneze lumea, si i-a scos afara in uralele multimii si sub ochii camerelor tv, imbracat si el in miner.

3. Gazoductul Iasi-Ungheni. Inaugurat cu surle si trambite, cu termen de predare decembrie 2013, a doua zi dupa vizita sa utilajele si conductele au disparut, ca in cazul lui Potemkin, iar cand tv-urile i-au aratat acest lucru premierul a declarat ca sunt manevre politice, de fapt se lucreaza. La vizita de vineri a presedintelui Basescu s-a vazut ca nu lucra nimeni. Era suficient ca premierul sa revina pe santier, daca n-ar fi fost de acord cu butaforia.

4. Investitii de 10 miliarde euro pana la sfarsitul anului. Halucinanta declaratia premierului, la revenirea din vizita in Asia. Parea si convins ce spune, dar realitatea este ca investitiile directe straine s-au prabusit in 2013 la minimul istoric, de cateva sute de milioane euro.

5. Declaratiile pro si contra proiectului Rosia Montana. O inscenare tipica caracterului lui Victor Ponta, de dedublare si alba-neagra declaratiilor referitoare la Rosia Montana, ba pentru, ca premier, ba contra ca deputat. Doar la gradinita se mai pot gasi pozitii atat de duplicitare, de copii fara minte.

6. Intalnirea cu Angela Merkel. Desi presa din ambele tari a relatat ca a tinut cateva minute, Victor Ponta a declarat ca a tinut 2 ore si jumatate, incluzand probabil si dejunul oficial, tot programul de la cancelaria germana, in care facea orice, dar nu convorbiri cu Angela Merkel.

7. Relatia cu Traian Basescu. Nu mai vorbeste cu Traian Basescu ca e neserios. Dar pactul de coabitare merge inainte si institutional relatia e buna.

8. Aducerea in tara a lui Hayssam. Desi s-a vazut din primele declaratii ca habar nu avea de aceasta actiune, a declarat ca el si cu ministrul Dusa au semnat actele de aducere in tara, ca era la curent cu operatia.

9. Declaratia ca PSD il sustine pe Antonescu la prezidentiale si ca "m-am impacat cu Crin". Antonescu a dezmintit ca ar fi discutat cu Ponta despre sustinerea sa la prezidentiale, pe care nici nu mai conteaza, fiecare pe drumul sau.

10. Victor Ponta a eliminat doctoratul plagiat din CV-ul afisat pe site-ul guvernului. Desi n-a declarat public ca renunta la doctorat, acceptand ca e plagiat, Victor Ponta a decis sa-si retraga din CV referinta la acest doctorat, pe sest, fara un comunicat oficial.

In concluzie, ne-am intors in epoca comunista, in care negrul era prezentat ca fiind alb, saracia ca bogatie, minciunile pana la "opriti culesul porumbului, ati depasit granitele tarii".

Este incredibil cum un om tanar, ca Victor Ponta, este atat de infestat de obiceiurile si apucaturile comuniste, alegand sa conduca tara in termenii "luptei de clasa", in care opozantii sunt reprezentati de "regimul Basescu", adica, dupa spusele lui Antonescu, DNA, CCR, ANI, CSM.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Victor Ponta promisiuni, #Ponta declaratii fapte , #premier