Nominalizarea facuta de Liviu Dragnea pentru functia de premier pune paie pe focul nationalismului

Miercuri, 21 Decembrie 2016, ora 21:01
20981 citiri
Nominalizarea facuta de Liviu Dragnea pentru functia de premier pune paie pe focul nationalismului
Foto: Hepta.ro

In seara zilei de 11 decembrie, Liviu Dragnea a avut confirmarea ca e cel mai puternic presedinte de partid din Romania. Odata cu rezultatul votului, a realizat ca e indreptatit sa fie prim-ministru. Doar o lege ii mai sta in cale - cea care prevede ca o persoana condamnata penal nu poate ocupa pozitia de ministru.

A incercat sa gaseasca o solutie, a facut presiuni asupra lui Victor Ciorbea, avocatul poporului, sa atace aceasta prevedere legala la Curtea Constitutionala, dar acesta din urma a amanat pana dupa formarea guvernului aceasta actiune spre dezamagirea lui Liviu Dragnea exprimata la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

Liderul PSD a nominalizat-o pentru pozitia de prim-ministru pe doamna Sevil Shhaideh, pentru ca, in opinia mea, este un om de incredere care poate fi usor de inlaturat de la putere in momentul in care Liviu Dragnea si parlamentarii PSD gasesc formula magica de anihilare a legii 90/2001.

Nominalizarea pentru pozitia de prim-ministru a unei persoane de origine turca, de religie musulmana si casatorita cu un cetatean sirian arunca in aer toata campania electorala nationalista facuta de PSD pentru a-si asigura victoria in alegeri. Liviu Dragnea nu a protestat niciodata vizavi de atacurile facute de reprezentantii social-democrati la "tehnocratii vanduti lui Soros".

Domnia sa a fost un sustinator al discursului populist si nationalist din campania electorala. Efectul acestei nominalizari cred ca anuleaza intreaga strategie a PSD de a conserva sustinerea grupurilor nationaliste si militant crestine din societate.

Cealalta fata a sefului PSD

PSD, urmasul Partidului Comunist Roman, a folosit cu succes arma nationalismului militant de fiecare data cand a avut nevoie de acest tip de alegator. Nu a dus acest discurs la extrema, dar a cultivat formatiuni politice care aveau un asemenea tip de discurs. E vorba de Partidul Romania Mare condus de Corneliu Vadim Tudor, in anii '90, si de Partidul Romania Unita, inventia lui Sebastian Ghita, fost deputat PSD.

"PRU este un partid care spune ceea ce gandeste PSD, dar ii e teama s-o afirme", a declarat Victor Ponta, deputat PSD, fost prim-ministru. Acesta a descris cu precizie relatia social-democratilor cu formatiunile si gruparile nationaliste. Pentru prima data in istoria recenta, acest tip de discurs politic este aruncat cu brutalitate la gunoi de catre un lider PSD, creand, fara sa-si dea seama, un motiv de viitoare tensiuni in partid.

Sevil Shhaideh, o nominalizare care deschide mai multe fronturi de confruntare politica. Foto: Hepta.ro

Actiunile recente ale domnului Liviu Dragnea nu au niciun fel de grija pentru mesajul politic. E o mare deosebire intre liderul PSD din timpul campaniei, cand incerca sa nu aiba un profil politic proeminent, si cel de dupa aflarea rezultatelor, cand si-a propus sa impuna in constiinta opiniei publice faptul ca voturile castigate de PSD in alegeri sunt ale lui.

"Nu vreau ca vreun mandat pe care l-as fi putut incepe eu sa fie prin fortarea unei condamnari nedrepte si a unei legi profund neconstitutionale, care nu mi-au dat posibilitatea sa cer aceasta functie pentru mine, deocamdata", a declarat Liviu Dragnea la iesirea de la consultarile cu Klaus Iohannis.

Din aceasta fraza cred ca reiese destul de clar vointa presedintelui PSD de a ajunge prim-ministru si faptul ca nominalizarea doamnei Sevil Shhaideh este una temporara. Frontul politic creat de Liviu Dragnea prin alianta cu ALDE si UDMR va fi unul care va avea drept obiectiv stoparea anchetelor DNA prin modificarea legislatiei anticoruptie. Numai in acest fel, presedintele PSD poate ajunge prim-ministru, domnia sa fiind o persoana condamnata penal pentru coruptie.

Traian Basescu si oportunitatea unui discurs nationalist

Pe de alta parte, nominalizarea unei persoane de religie musulmana in fruntea Guvernului Romaniei ii va crea domnului Kelemen Hunor, presedintele UDMR, mari probleme in relatia cu Viktor Orban, premierul populist al Ungariei.

Intrarea UDMR in Parlament a avut legatura cu implicarea premierului maghiar in sustinerea acestei formatiuni. Orban a venit la Satu Mare cu patru zile inainte de alegeri pentru a da un impuls campaniei UDMR. Va fi destul de greu pentru Kelemen Hunor sa-i explice lui Orban, un anti-musulman declarat, de ce o sustine pe doamna Sevil Shhaideh. Viktor Orban va fi atacat politic in Ungaria, cel putin pentru discurs politic duplicitar.

"Nu avem nicio propunere, dar daca va fi desemnata persoana propusa de coalitia PSD-ALDE o vom vota", a declarat Kelemen Hunor referitor la nominalizarea pentru functia de prim-ministru facuta de Liviu Dragnea, citat de News.ro.

Traian Basescu, presedintele PMP, nu va rata sansa oferita de PSD de a-si consolida discursul nationalist. Foto Hepta.ro

Primul partid care va ocupa segmentul atat de generos al nationalismului, lasat liber de PSD, va fi PMP. Traian Basescu are de mai multa vreme o abordare politica de dreapta, cu accente nationaliste si o pozitionare politica anti-imigratie musulmana. Cred ca aceasta nominalizare nu va face decat sa-i ofere o oportunitate politica neasteptata.

E foarte posibil ca reprezentantii PNL sa adere si ei la un astfel de discurs, fiind intr-o profunda criza de viziune care se observa la nivelul partidului dupa ce a pierdut alegerile.

Referitor la nominalizarea facuta de Liviu Dragnea pentru pozitia de prim-ministru, sociologul Barbu Mateescu enumera trei tragedii, cum le denumeste el: "prima e ca propunerea lui Sevil Shhaideh e mai buna decat altele posibile si exista riscul sa pice in Parlament sau sa fie retrasa. A doua tragedie, in opinia mea, e aceea ca social-democratii furiosi pot migra spre PRU sau spre alte miscari politice extremiste. Aici nu ma refer la politicieni, ci la votanti. Factorul atenuant e ca mai sunt patru ani pana la viitoarele alegeri parlamentare.

A treia tragedie e ca devine atragator pentru unii oameni din PNL sa aiba un discurs asemanator cu cel al PSD din campanie, adica sa spuna cu seriozitate ca propunerea e proasta pentru ca e vorba de cineva care e musulman (a) ", a declarat sociologul Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltarii in Guvernul Ponta, este singura persoana in care Liviu Dragnea are incredere ca se va da la o parte in momentul in care i-o va cere.

Eu cred ca presedintele PSD nu a renuntat si nu va renunta la pozitia de prim-ministru al Romaniei. Si-o doreste si considera ca o merita. Toate declaratiile sale sunt in acest sens. Daca va reusi sau nu e raspunsul la o intrebare care tine de confruntarea politica dintre presedintele Klaus Iohannis si Liviu Dragnea. Victoria unuia, inseamna iesirea celuilalt din scena.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Liviu Dragnea Sevil Shhadeih, #Sevil Shhadeih premier , #premier