Premierul independent, solutia fara sansa (Opinii)

Joi, 17 Februarie 2011, ora 21:58
2751 citiri
Premierul independent, solutia fara sansa (Opinii)

Cred cu tarie ca, aflata intr-o situatie exceptionala, Romania are nevoie de o solutie exceptionala, aceea unui premier independent. Iar ideal ar fi ca el sa poarte numele Mugur Isarescu.

Clasa politica a ajuns, din cauza propriei imbecilitati, incompetente si ticalosii, la cel mai scazut nivel de credibilitate din ultimii 20 de ani. Numarul celor dispusi sa crediteze prin vot o formatiune sau o personalitate politica s-a redus la sub jumatate din electorat.

Poporul a capatat alergie la politicieni si politica, iar neincrederea cronica s-a transmis si institutiilor statului, ceea ce e chiar mai grav.

Nevoia de recuperare a increderii, macar in actul guvernamental, este uriasa, iar un premier politician, asa cum este in mod normal seful unui guvern intr-o democratie, indiferent din zona politica din care ar proveni, nu poate realiza asa ceva. Ar fi nevoie de o personalitate de mare calibru, din afara politicii, in jurul careia sa se lege din nou maioneza taiata a democratiei romanesti.

Din pacate, insa, solutia aceasta are sanse minime de reusita din exact motivele care au facut-o singura viabila. Caci un premier independent nu poate avea un mandat de succes decat daca are mana libera sa faca exact ceea ce un premier politician nu poate si nu vrea sa faca. Adica reforma, performanta si inchiderea robinetului catre clientela. Insa aceste obiective vin in contradictie flagranta cu scopurile pentru care se face politica in Romania.

Faptul ca un loc eligibil pe o lista electorala costa cam de trei ori cat castiga un parlamantar in cei patru ani de mandat, precum si sumele exorbitante cheltuite in campaniile electorale spun totul despre scopurile reale ale politicii romanesti. Banii acestia trebuie recuperati, cu profit pe deasupra, de la buget desigur.

Ori un premier independet strica ploile recuperarii: contracte, comisioane, mita de la buget, biserici, parcuri, sali de sport, patinoare, ordonante cu dedicatie. Si cand ar face asta ar intra intr-un conflict grav cu tot baronetul Puterii.

Il vedeti, de exemplu, pe dl. Falca, cel care o ameninta pe Monica Macovei cu dosare penale, acceptand regulile impuse de un, sa zicem, Mugur Isarescu? Sigur, prestanta, autoritatea morala si profesionala a unui astfel de premier ar trebui sa impuna respect si retinere, dar asta pentru personaje care valorizeaza astfel de caitati. Ma tem insa ca singura valoare general recunoscuta, inclusiv in PD-L, este banul, de preferinta public.

Un premier independent ar avea asadar doua cai: sa inchida ochii si atunci de ce am avea noi nevoie de el sau sa fie incomod si determinat, ceea ce l-ar pune rapid in conflict cu majoritatea din spatele lui si s-ar trezi blocat in toate deciziile importante. Chiar daca n-ar fi demis prin motiune, ar fi doar tinut pe perfuzii, cu o putere limitata, fara posibilitatea de a opera exact modificarile esentiale. Caci un premier, cat este el de independent, depinde de majoritatea politica.

Cu ceva vreme in urma, autoritatea presedintelui ar fi putut compensa lipsa de vointa din partid, insa acum aceasta autoritate este din ce in ce mai palida si, atunci cand cererile lui Traian Basescu au intrat in conflict cu interesele alesilor PD-L, rezultatul i-a fost net defavorabil.

Teoretic, premierul independent ar putea gasi in Opozitie voturile pe care nu i le da Puterea pentru a face ceea ce trebuie facut. Asta daca Opozitia n-ar fi cel putin la fel ticaloasa si inepta ca Puterea. Si PNL, si PSD ar fi in stare sa boicoteze orice actiune a premierului independent, chiar daca ea ar fi corecta si in concordanta cu interesul national, doar pentru ca acest premier independent ar fi, nu-i asa, "al lui Basescu", motiv suficient pentru a fi demolat indiferent daca se numeste Isarescu, Popa, Tanasescu sau Georgescu.

Una peste alta, un premier independent ar fi o solutie pentru o clasa politica profesionista, care-si admite limita intr-un moment greu si este dispusa sa sustina cat mai larg interesul national, indiferent de visceralitati si interese proprii. N-avem asa ceva, caci daca am fi avut n-am fi ajuns unde suntem. Si cercul vicios se inchide, lasand in afara lui orice soluie reala de redresare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#premier independent Basescu, #premier independent PDL, #premier independent PSD PNL , #premier