Sondaj Ziare.com: Cine e cel mai bun prim-ministru al Romaniei din ultimii 10 ani?

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 16:12
17417 citiri
Sondaj Ziare.com: Cine e cel mai bun prim-ministru al Romaniei din ultimii 10 ani?
Fotomontaj: Ziare.com

In ultimii 10 ani, Romania a avut parte de trei premieri. Fiecare dintre ei a avut atat reusite, cat si nereusite, au fost iubiti de unii dintre romani si urati de altii.

Toti au avut un lucru in comun: promisiunile facute la preluarea mandatului. Calin Popescu Tariceanu, Adrian Nastase si Emil Boc au promis romanilor ca vor face tot posibilul pentru a-i ajuta. Au promis ca Guvernul propriu va lua numai decizii corecte, decizii care vor scoate romanii din saracie.

Dar oare si-au respectat ei promisiunile facute? Care dintre ei a avut cele mai multe realizari? Care dintre cei trei premieri din ultimii zece ani a fost cel mai bun?

ADRIAN NASTASE In decembrie 2000, dupa ce Ion Iliescu a castigat alegerile prezidentiale, Adrian Nastase a preluat functia de premier al Romaniei. In perioada 28 decembrie 2000 - 28 decembrie 2004, el a condus un Cabinet format din ministri PSD, minoritar in Parlament.

Adrian Nastase a avut cateva realizari notabile. Astfel, in perioada mandatului sau, Romania a reusit sa se integreze in NATO si a facut pasi importanti spre aderarea la UE inchizand importante capitole de negociere.

Cabinetul Nastase a stat bine si la capitolul crestere economica, cea mai mare de la Revolutie pana la acea data.

Totusi, Nastase a avut si probleme in mandatul sau. Si ne referim aici la cele legate de unele acuzatii de coruptie la nivel inalt, care au atras si criticile Bruxelles-ului, si neintelegeri cu presedintele Ion Iliescu.

Adrian Nastase a fost acuzat de aroganta in relatia cu Parlamentul si cu UE, iar Executivul a fost criticat pentru ca a guvernat prin ordonante de urgenta, ignorand astfel rolul de legiuitor al Parlamentului.

CALIN POPESCU - TARICEANU La sfarsitul lui 2004, dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu, acesta din urma l-a desemnat pe Calin Popescu Tariceanu ca prim-ministru pentru a forma un Guvern si pentru a obtine o majoritate in Parlament. La 28 decembrie 2004, guvernul format de Calin Popescu-Tariceanu a fost votat de Parlament cu 265 de voturi pentru si 200 impotriva si a fost investit, iar Tariceanu a devenit noul prim-ministru al Romaniei.

Dupa putin timp, un an mai exact, scena politica romaneasca a devenit tensionata, odata cu racirea relatiilor dintre Tariceanu si Basescu.

Cabinetul Tariceanu a anuntat ca intentioneaza sa-si dea demisia in 7 iulie 2005, cu scopul de a provoca alegeri anticipate. Intentia demisiei a fost cauzata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a unui pachet de legi pentru reforma justitiei.

La 19 iulie 2005, Popescu-Tariceanu s-a razgandit si si-a retras decizia de a demisiona, argumentand faptul ca inundatiile catastrofale care lovisera tara cereau ca tara sa aiba un guvern stabil. Din acel moment, relatiile dintre Tariceanu si Basescu s-au inrautatit, ultimul refuzand sa se intalneasca cu primul ministru in zilele urmatoare anuntarii deciziei de a-si retrage demisia.

Apoi, in 2006, Basescu a afirmat ca regreta ca l-a numit pe Tariceanu prim-ministru si l-a acuzat de parteneriat cu grupuri de interes economice.

Printre deciziile notabile luate de Guvernul Tariceanu se numara si adoptarea prin ordonanta de urgenta a trecerii la o cota unica de 16% atat pentru impozitul pe venit, cat si pentru impozitul pe profit. Justificarea folosirii unei ordonante a fost ca nu era timp pana la inceperea anului fiscal 2005 pentru o dezbatere in Parlament.

Tot in mandatul lui Tariceanu Romania a intrat in Uniunea Europeana si in 2008 PIB-ul a cunoscut cea mai mare crestere.

EMIL BOC. La 15 decembrie 2008, presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Emil Boc drept nou candidat pentru functia de prim-ministru al Romaniei, dupa ce Theodor Stolojan a refuzat functia. Boc a fost validat prin votul Parlamentului la 22 decembrie 2008.

Cu toate ca se afla in fruntea Guvernului de numai doi ani, Emil Boc a avut pana acum un mandat foarte agitat, tara intrand intr-o grava criza economica si sociala.

Pentru a suplimenta veniturile bugetului de stat, Guvernul condus de Emil Boc a introdus un impozit forfetar (impozit minim platit de orice firma).

Totodata, pentru a reduce cheltuielile bugetare, Executivul a introdus o lege ce interzicea cumulul pensiei cu salariul pentru angajatii statului.

In data de 13 octombrie 2009, Guvernul Emil Boc a fost demis prin motiune de cenzura, dupa ce toti ministrii PSD s-au retras din Guvern. Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc a fost considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urma unei motiuni de cenzura.

Pana la instalarea unui nou guvern, premierul si ministrii sai au ramas in functie, ca interimari.

In luna octombrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a desemnat pentru postul de prim-ministru pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Cabinetul Lucian Croitoru a fost insa respins, o luna mai tarziu, de Parlament cu 250 de voturi "impotriva" si 189 de voturi "pentru".

Apoi, Traian Basescu l-a desemnat pe Liviu Negoita sa formeze Guvernul. Acesta, insa, a anuntat dupa cateva zile ca si-a depus mandatul. "Ne aflam intr-o alta realitate politica, dupa alegerile prezidentiale", a fost explicatia data de primarul sectorului 3.

Au fost vehiculate atunci alte nume pentru functia de premier: Vasile Blaga, Klaus Iohannis.

In decembrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a numit insa premier tot pe Emil Boc. Noul Guvern Boc a primit investitura Parlamentului, pe 23 decembrie 2009, cu 276 de voturi pentru si 135 impotriva.

Insa, decizia lui Traian Basescu de a-l numi tot pe Emil Boc in fruntea Executivului a starnit multe critici din partea partidelor de Opozitie.

Premierul Emil Boc a fost criticat foarte mult in ultima perioada, mai ales din cauza masurilor de austeritate luate de Guvern, masuri menite sa rezolve problemele economice ale Romaniei, printre care cresterea TVA la 24%, scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si reducerea ajutoarelor de somaj cu 15%.

Ziare.com te invita la vot. Care crezi ca este cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Romania in ultimii 10 ani? Rezultatele sondajului vor fi publicate pe Ziare.com pe 29 decembrie 2010

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#cel mai bun premier, #Isarescu Tariceanu Boc Nastase , #premier