Premiera: Proiect al lui Basescu, sustinut de PNL - Este o idee binevenita - Interviu

Duminica, 19 Mai 2013, ora 09:03
8972 citiri
Premiera: Proiect al lui Basescu, sustinut de PNL - Este o idee binevenita - Interviu
Foto: Ghimpele

Premiera in politica romaneasca din ultimii ani. Vicepresedintele PNL Dan Motreanu considera ca unul dintre proiectele lui Traian Basescu reprezinta o "idee binevenita". Este vorba despre infiintarea unei agentii a statului cu drept de preemtiune la cumpararea de terenuri agricole.

Presedintele Traian Basescu a propus, joi, in cadrul Conferintei Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), ca statul sa infiinteze o agentie care sa aiba drept de prim-cumparator in cazul in care proprietarii de terenuri agricole vor sa vanda.

"As mai ridica o problema legata de vanzarea pamantului. In mod categoric acest lucru tine si de Guvern, si de proprietarii de pamant. Daca tot ne place sa spunem ca nu ne vindem tara, as vrea sa vad ca romanii nu-si vand pamantul. Este prima conditie ca pamanturile sa nu fie vandute - sa nu existe oferta de vanzare.

Categoric, statul are obligatia sa creeze o agentie care sa aiba dreptul de prim cumparator atunci cand proprietarii doresc sa-si vanda pamantul. Este, cred eu, o solutie care sa previna scaparea de sub control a productiei agricole", a spus Basescu.

Basescu explica importanta agriculturii: Niciun procuror n-ar putea trai fara sa manance

Propunerea se bucura de sprijin tocmai de unde Traian Basescu se astepta mai putin, in conditiile in care pana si PDL o respinge, sustinand ca este un "proiect socialist". Vicepresedintele PNL Dan Motreanu, fost ministru al Agriculturii in Guvernul Tariceanu, considera ca ideea este "binevenita". Mai mult decat atat, el are de gand sa initieze un proiect de lege in acest sens.

"E o problema cu aceasta posibilitate a cetatenilor straini de a cumpara terenuri, incepand de la 1 ianuarie 2014, pentru ca Romania este decapitalizata, fermierul roman este decapitalizat iar terenul este destul de ieftin", a declarat Motreanu intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Eu cred ca Romania trebuie sa gaseasca o formula prin care sa protejeze capitalul romanesc si agricultura reprezinta o parte importanta a economiei romanesti", a adaugat liderul PNL.

Interviul pe larg, in continuare.

Presedintele Basescu a propus infiintarea unei agentii a statului cu drept de preemptiune pentru cumpararea terenurilor agricole. Cum vi se pare ideea?

Eu cred ca Romania trebuie sa gaseasca o formula prin care sa protejeze capitalul romanesc si agricultura reprezinta o parte importanta a economiei romanesti. Daca vom vinde o parte a terenurilor cu siguranta ca nu vom putea crea acest capital romanesc si acea clasa de mijloc in mediul rural, care sa stea la baza dezvoltarii satului romanesc care astazi se afla intr-o paradigma sud-americana: foarte multi oameni saraci si doar 3-4 care au reusit sa arendeze terenul, multi dintre ei fiind chiar straini, arabi, chinezi, indieni.

Este important ca statul sa aibe drept de preemtiune, sa cumpere acest teren. Eu as merge mai departe, acest teren sa fie pus la dispozitia tinerilor care au studii de specialitate in agricultura, ca sa dezvolte o afacere. Asa se intampla in Olanda.

Sa inteleg ca ideea presedintelui Basescu este binevenita.

Da, este o idee binevenita. Eu am facut mai demult demersuri ca statul sa incerce sa cumpere teren, teren nelucrat sau suprafete mici, sa le comaseze, si apoi sa le puna la dispozitia tinerilor fermieri. Obiectivul este de a crea clasa de mijloc care a exista in perioada interbelica in mediul rural. Altfel nu avem perspective de dezvoltare ale satului romanesc, care se afla intr-o situatie economica precara in acest moment.

Intentionati sa propuneti crearea acestei agentii partenerilor din USL, sa depuneti un proiect de lege?

Am avut aceasta propunere in urma cu doi ani, ca statul sa intervina. In aceeasi idee, cum zicea si presedintele Basescu, am propus ca statul sa consitutie un fond cu care sa achizitioneze terenuri, sa le comaseze, si apoi sa le puna la dispozitia tinerilor pentru a-si dezvolta o afacere.

Da, vreau sa propun un proiect de lege, nu am facut-o anul acesta pentru ca, din cate am inteles, bugetul nu permitea. Voi avea discutii in cadrul USL, voi avea discutii in cadrul ACD, sa vedem daca exista posibilitatea de a constitui acest fond pentru achizitionarea terenurilor. Cred ca s-ar putea face cel mai usor prin Agentia pentru Domeniile Statului.

E o problema cu aceasta posibilitate a cetatenilor straini de a cumpara terenuri incepand de la 1 ianuarie 2014 pentru ca Romania este decapitalizata, fermierul roman este decapitalizat iar terenul este destul de ieftin. Costa undeva la 1.000 de euro necomasat, poate ajunge la 3.000 de euro daca sunt suprafete mai mari, de 30-40-50 de hectare. Dar asa, daca ai 2-3 hectare, mai mult de 1.000-1.200 de euro nu primesti, ceea ce duce la posibilitatea achizitionarii rapide de catre cetatenii straini, care evident ca au o gramada de banci in spate. In olanda, cu doi ani in urma, s-a constituit un fond de sprijinire a fermierilor care vor sa cumpere terenuri in alte tari.

Care credeti ca va fi pozitia PSD fata de infiintarea unei asemenea agentii?

Atunci cand am discutat la nivelul USL-ului, PSD a fost de acord, in principiu. Insa problema principala este resursa financiara. Daca e sa achizitionezi un milion de hectare, sa zicem, la o medie de 1.500 de euro pe hectar, minim, iese 1,5 miliarde de euro.

Domnul Vasile Blaga, presedintele PDL, a declarat ca aceasta idee ar reprezenta o solutie socialista pentru agricultura. Cum comentati?

Acest model este modelul olandez, nu unul socialist. A fost pus in aplicare in anii '80 in Olanda si chiar a dus la dezvoltarea agriculturii de acolo. Agricultura olandeza este cea mai performanta din Europa, ma refer la profituri.

Socialism ar fi daca ai lua terenul si l-ai tine la stat, sa-l exploateze statul. Eu merg mai departe si spun ca statul trebuie sa fie doar o prima veriga, apoi terenul trebuie sa fie pus la dispozitia tinerilor care au macar ceva studii in agricultura si un plan de afaceri.

Dan Motreanu este vicepresedinte al PNL si deputat. In perioada decembrie 2006 - aprilie 2007 a ocupat functia de ministru al Agriculturii in cabinetul Tariceanu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dan Motreanu agentie terenuri agricole, #Basescu agentie terenuri agricole, #Dan Motreanu Basescu , #premier