Basescu la Roma - o vizita de non-combat

Autor:
Vineri, 01 August 2008, ora 12:30
4386 citiri
Basescu la Roma - o vizita de non-combat

Dupa ce "s-a chinuit" doua luni de zile sa ajunga in Italia, asa cum el insusi a marturisit ridicand dubii asupra influentei Romaniei in cercurile politice de la Roma, presedintele Basescu pare ca nu a ajuns, de fapt decat pana la Ploiesti.

Cel putin la asta ne poate duce cu gandul felul in care a "intors-o" joi, incercand sa isi convinga alegatorii ca le pasa de romanii de pretudinteni, iar pe italieni ca au liber sa ia "masuri de siguranta pentru protejarea propriilor cetateni"- fara sa defineasca in nici un fel ceea ce toata lumea astepta: unde se termina siguranta si unde incepe abuzul.

Seful statului avea, insa, o certitudine pentru care nici macar nu avea nevoie sa plece din tara, ci eventual inapoi in timp, cam pe vremea lui Ion Iliescu- presa e, pentru a o nenumarata oara, de vina: "Campaniile uneori fara un fundament bazat pe realitate pot genera pentru cetatenii romani, ca si pentru cetatenii italieni, crearea unei atmosfere de ostilitate, lucru pe care noi nu il dorim".

Cu alte cuvinte, ziaristii nostri au discriminat mai mult decat au facut-o politicienii lor degraba dornici sa amprenteze degetele de copii romi.

Dupa luni de tacere in mijlocul unui scandal care a ajuns pana la Bruxelles si Strasbourg, vizita lui Basescu parea, ieri dimineata, calea aleasa de seful statului pentru a transa public problema italiana.

Atat romanii, cat si italienii, au dreptul, in definitiv, la un punct de vedere clar din partea presedintilor celor doua state despre "micile" incidente care au provocat atmosfera de ostilitate atat de deranjanta pentru Basescu: cazul Mailat, taberele incendiate, amprentarea ca o solutie colectiva impotriva criminalitatii care, in orice stat de drept, este o responsabilitate individuala.

E drept, Basescu a dat comanda aeronavei prezidentiale sa ia culoar de zbor catre Roma cam la spartul targuielilor politice: italienii mai indulcisera pachetul de legi pentru siguranta dupa ce parlamentarii europeni ii avertizasera ca discriminarea ascunsa printre randurile proiectului ii cam zgarie la urechi.

La Bruxelles si Strasbourg n-a condamnat nimeni presa ca vitrioleaza atmosfera parfumata din cancelariile europene atunci cand scrie si difuzeaza materiale despre copii carora le e frica sa mai mearga la scoala, despre parinti care vor sa isi schimbe numele pentru a-si camufla identitatea de romani, despre tabere luate cu asalt de extremisti.

Nimeni nu i-a acuzat pe ziaristi ca tensioneaza inutil relatiile dintre state atunci cand institutiile media se opun amprentarii prin campanii publice.

Dimpotriva, parlamentarii europeni au luat in serios semnalele jurnalistilor si au aruncat, probabil, si un ochi pe documente emise de ONG-uri care se incumeta sa nu pretinda ca ploua atunci cand cred ca o categorie etnica este scuipata.

De exemplu, Amnesty International, care, in urma cu doua luni, descria tara lui Berlusconi fara artificii jurnalistice, dar si fara tamaieri pseudo-duplomatice: "Italia risca sa devina o tara periculoasa, in prezent pentru tigani si romani, maine, potential, pentru toti".

In locul unui mesaj politic clar, presedintele Romaniei le-a dat italienilor un "non-paper"- un comentariu fara nici o valoare institutionala al Romaniei despre noua legislatie italiana.

In loc sa lamureasca daca este sau nu de acord cu amprentarea, s-a burzuluit la o ziarista italiana care nu stia nici ea ce sa mai creada.

In loc sa le spuna romanilor din tabere ca pot conta pe sprijinul concret al Bucurestiului pentru a fi tratati la fel ca orice alti cetateni europeni care isi incearca soarta peste hotare, i-a anuntat ca ii asteapta acasa.

Asadar, un "non-paper", un "non- raspuns", o "non-asigurare". In masura in care nu are acces decat la mesajele publice ale intalnirii, un ziarist poate asadar, sa traga o singura concluzie, cu riscul sa-l mai enerveze o data pe presedinte: singura stire din ziua italieneasca a lui Basescu este ca, dupa doua luni de asteptare sa fie invitat la Roma, i-a putut vorbi in sfarsit la pertu lui Berlusconi: "Silvio!"

Oana Dobre

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud. Care este scopul vizitei și cu cine se întâlnește
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud. Care este scopul vizitei și cu cine se întâlnește
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează Administraţia Prezidenţială....
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
#Basescu, #Roma, #berlusconi, #vizita , #presedinte