Antonescu: Solutia globala e suspendarea lui Basescu

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 22:32
3753 citiri
Antonescu: Solutia globala e suspendarea lui Basescu
Foto:bzi.ro

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca solutia pentru iesirea din criza a Romaniei si schimbarea acestei puteri e suspendarea presedintelui Traian Basescu.

"Pe tabla de sah a Parlamentului, putine se pot face. Eu cred totusi ca suntem condamnati sa facem ceva. O spun de un an, iar primul pas din acel ceva e inlaturarea acestui cabinet. Trebuie sa spun ca nu vad decat o solutie globala care sa ne aduca inalturarea guvernului. Iar aceasta solutie globala e suspendarea presedintelui, care e o amenintare la sanatatea acestei tari", a spus Crin Antonescu.

Liderul Partidului National Liberal a mai spus si ca presedintele Basescu devine tot mai irational, comparandu-l cu Ceausescu la sfarsitul anilor '80.

"Mi se pare ca seful statului a inceput sa lase din ce in ce mai mult loc irationalului in deciziile si actiunile sale. Remarcam la un om care nu era slab la comunicare, observam o doza de sadism incepand cu momentul anuntului taierilor. Spre exempluI, in loc sa incerce sa explice, in fata acestui atac la mame, domnul Basescu ne spune ca "s-a umplut tara de mamici si bebelusi". Decizia ca aceasta coalitie ramane ma duce cu gandul la sfarsitul anilor '80, cand un alt sef de stat al Romaniei vorbea din ce in ce mai singur", a spus Antonescu.

Statul agresor si statul liberal

Antonescu e de parere ca statul roman, care oricum nu a fost niciodata de partea romanilor, s-a transformat intr-un stat agresor de cand e la putere guvernul Boc.

"Statul acesta, manuit si intruchipat de cei care sunt in pozitii de decizie, a innebunit. Cetateanul vede in stat totusi un element de sigurata. Statul a devenit agresor si nu doar ca cetatenii nu mai au ce spera, dar e un razboi care poate sa aiba consecinte pentru sanatatea societatii romanesti", a spus seful PNL.

El a dat ca exemplu masurile de austeritate, care afecteaza toate categoriile sociale.

"Vorbim de o taiere care nu mai are scuza sau argumentul ca ar tine de o austeritate necesara, de o redimensionare a statului, nu mai tine de vreo comparatie cu alte state europene. Nu ajusteaza nicium si nu reformeaza nicicum, ci se repercuteaza asupra categoriilor bugetare, dar nu numai acestea. Vorbim fara sa bagam de seama ca mediul privat, consumul, puterea de cumparare cad. E un final trist de an. E o putere bezmetica", a spus Crin Antonescu.

El a mai acuzat si faptul ca, in ciuda crizei si a retoricii "pseudoliberale", clientele PD-L nu-si pune bariere de austeritate, ba din contra.

Antonescu a pus in balanta oeferta pe care o are partidul sau, care propune formula "statului liberal", in opozitie cu "statul asistential".

"E vorba de reconstructia statului, dintr-un stat asistential sa devina stat liberal, pentru ca statul liberal lasa in cea mai mare masura banii celor care ii produc", a spus liderul liberal.

Parteneriat cu PSD

Crin Antonescu a recunoscut ca are nevoie de ajutorul PSD pentru rasturnarea actualei puteri sau macar pentru schimbarea Guvernului, dar a dat de inteles ca asta se va face in conditiile lui.

"Vom colabora, daca cei din PSD inteleg ca eu, Partid National Liberal, am propria mea viziunea despre ce trebuie facut dupa schimbarea lui Basescu si a camarilei sale. Trebuie sa ne pregatim de acum cu o formula alternative. Dar e dificil sa construiesti planuri atat de serioase cu un partid care are doi lideri care se parasc-domnul Ponta si domnul Geoana. Constructia solida trebuie sa plece de la alte baze. Eu n-am un proiect legat de presedintia Romaniei. Pentru mine e important un anumit model de oameni politice, de practici politice.", a mai spus presedintele PNL.

Crin Antonescu a adaugat ca e foarte importanta perioada urmatoare, cea in care vor avea congrese UDMR, PSD si PD-L.

In opinia sa, cel mai important e cel de la UDMR, iar "bilantul, conclavul" de la PSD ar trebui sa defineasca niste linii mai clare.

"Prefer un PSD puternic, care sa defineasca niste linii", a spus Antonescu, cel care s-a aratat de parere ca la congresul PD-L nu va schimba nimic esential.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Crin Antonescu suspendare Basescu, #Crin Antonescu , #presedinte