Cine sa fie prezidentiabilul PSD? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 12:58
6155 citiri
Cine sa fie prezidentiabilul PSD? (Opinii)

"Daca nu vrea sa candideze nimeni (la presedintie din partea PSD - n.red), candidez eu", a declarat, mai in gluma, mai in serios, Marian Oprisan in fata colegilor sai. Dar dincolo de ironia baronului de Vrancea, care reflecta o anumita nervozitate a partidului vis a vis de Crin Antonescu, sta o intrebare care devine dificila pentru PSD. Chiar asa, cine sa fie candidatul?

Sigur ca primul raspuns care vine in minte este Victor Ponta. Si cea mai probabila varianta. Dar este ea una de succes?

Victor Ponta se erodeaza galopant. Sondajele institutelor de casa ale PSD il plaseaza pe primul loc, cu scoruri de peste 30%. Dar, chiar si asa, Victor Ponta este sub scorul partidului, ceea ce pentru un premier, presedinte de partid, nu este foarte bine, si scade discret.

Pe de alta parte, Victor Ponta trece din scandal in scandal, legate de guvernare: de la Rosia Montana, la masurile fiscale decise pentru anul viitor, aproape ca nu exista zi care sa nu ii adauge o bila neagra. Si nu ma refer la cele legate de Justitie, de exemplu, pentru ca electoratul pe care mizeaza PSD nu este sensibil la astfel de teme. Ma refer la teme economice, la preturi, la povara fiscala, la locuri de munca, la aspecte care afecteaza cea mai mare parte a populatiei.

Vine o iarna care si sa nu fie foarte grea, tot va insemna costuri mari pentru incalzire si dificultati financiare pe care le deconteaza. Nici in partid nu e liniste. Primarii sunt enervati de descentralizarea care da puteri enorme presedintilor de consilii judetene in defavoarea lor. Nici sa le dea bani dupa cati tanjesc baronii locali nu are de unde sa scoata. Iar imunitatea penala nu a reusit complet.

In aceste conditii, nu cred ca Victor Ponta are motive sa-si doreasca o candidatura. E mai sigur sa ramana acolo unde este, adica in fruntea Guvernului si a partidului, pozitii inca foarte sigure, fara sa riste un esec rasunator, al carui pret l-a vazut deja la Mircea Geoana. Si nici PSD nu cred are motive sa-si doreasca un nou episod Geoana. Daca PSD va avea candidat propriu si va pierde va fi un dezastru pentru ca ar insemna inca vreo 10 fara aceasta functie si un semnal de majora slabiciune.

Ar mai fi fost Sorin Oprescu, solutie pregatita cu mare grija de Ion Iliescu de ani de zile. Dar solutia aceasta a fost grav avariata de cainii care l-au ucis pe Ionut. Asemenea scandaluri, cu uriasa incarcatura emotionala, sunt mai grave pentru o cariera politica, mai ales in Romania, decat un furt de proportii. Probabil ca daca Sorin Oprescu fura primaria cu totul si o muta la el in curte scapa mai ieftin sub aspectul imaginii publice. Un copil mancat de caini din cauza incompetentei si a neputintei tale este letal.

Mircea Geoana? El ar vrea cu toata fiinta. Si cea mai mare problema nu este ca a pierdut in 2009. Si Emil Constantinescu a pierdut la prima candidatura. Problema este cum a pierdut in 2009. Adica lamentabil. Penibil. Sprijinit de o masinarie uriasa, sustinut de o finantare pe masura si de aproape intreg audiovizualul, s-a naruit intr-o intr-o vizita nocturna la SOV si intr-o prestatie jalnica in singura confruntare directa cu Traian Basescu. Ca sa nu mai vorbim despre sceneta din noaptea turului al doilea. Pe fruntea lui scrie loser.

Nu stiu daca exista sponsor de partid si baron care sa mai investeasca vreun leu in el. Iar felul in care s-a intors chitaind in partidul din care a fost dat afara este o umilinta care in mentalul colectiv nu are nimic de-a face cu o statura prezidentiala.

S-a vorbit inclusiv de solutii de import, de tip Isarescu, eternul candidat minune. Guvernatorul a infirmat categoric. Era si George Maior, dar pare sa-l fi preluat presedintele sau macar Elena Udrea.

Si PSD trece printr-o criza acuta de lideri de calibru. Dupa Adrian Nastase au fost doar umbre. O drama pentru cea mai solida masinarie de partid sa nu aiba pentru cine sa traga cu succes la intreaga turatie.

Altcineva? Poate Marian Oprisan, nu-i asa?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#prezidentiabil PSD, #Ponta Oprescu Geoana , #presedinte