7 calitati esentiale pentru un presedinte de partid Interviu cu Valeriu Stoica

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 09:59
18892 citiri
7 calitati esentiale pentru un presedinte de partid Interviu cu Valeriu Stoica
Foto: Wielfried Martens Centre for European Studies

Un presedinte de partid trebuie sa fie un bun profesionist, un om drept si onest, capabil sa inteleaga fenomenele economice, sa construiasca echipe si aliante, dar si sa tracteze partidul pentru a-l aduce la putere, spune Valeriu Stoica, fost presedinte PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta creioneaza un reper la care ne putem raporta atunci cand analizam alegerea unui politician in functia de presedinte de partid.

Discutia a fost purtata in contextul in care Victor Ponta a fost acuzat in repetate randuri ca este doar o marioneta in mainile baronilor PSD, lui Klaus Iohannis i s-a reprosat ca a ajuns presedinte al PNL fara sa aiba vechime in partid, iar Elenei Udrea si Alinei Gorghiu ca au fost propulsate in fruntea partidelor pe care le conduc doar pentru o scurta perioada, urmand ca adevaratul presedinte sa apara la momentul potrivit.

In acelasi timp, PC si PP-DD sunt suspectate ca ar avea de ani buni presedinti de fatada, ele fiind conduse in realitate de fondatorii lor.

Discutand teoretic, fara a face referiri directe, va rugam sa ne spuneti care e rolul unui presedinte de partid si ce calitati trebuie sa aiba el pentru a asigura succesul politic formatiunii pe care o conduce?

Presedintele oricarui partid politic care isi propune sa conduca Romania trebuie sa intruneasca mai multe calitati. Fac doar o scurta trecere in revista.

In primul rand, ar trebui sa fi facut dovada unei performante profesionale intr-un anumit domeniu de activitate.

In al doilea rand, trebuie sa aiba simtul dreptatii si al onestitatii.

In al treilea rand, trebuie sa aiba un atasament profund fata de valorile democratiei constitutionale si trebuie sa inteleaga procedurile democratiei constitutionale.

In al patrulea rand, trebuie sa inteleaga fenomenele economice si sa sesizeze care sunt tendintele de evolutie economica in plan national, european si global.

In al cincilea rand, ar trebui sa aiba puterea de a construi echipe si sa aiba spirit de cooperare. Este indispensabil atat pentru a consolida structurile partidului si pentru a reforma partidul pe care il conduce, cat si pentru a incheia aliante cu alte partide, cu alte institutii, cu segmente ale societatii civile.

Nu in ultimul rand, este nevoie de curaj si de spirit de sacrificiu.

Pe langa asta, ar mai fi nevoie de o identificare clara a interesului national si de o buna cunoastere a politicilor publice prin care poate fi realizat interesul national.

Vechimea in partid conteaza?

Vechimea in partid conteaza mai putin, ceea ce conteaza este experienta institutionala.

Ca sa poti sa conduci un partid trebuie sa fi facut parte dintr-o organizatie, sa stii ce inseamna o cultura organizationala, sa stii in ce fel valorile si regulile organizatiei permit consolidarea si reformarea acelei organizatii.

Daca ai o asemenea experienta, chiar daca nu ai vechime mare intr-un partid, aceste cunostinte pot fi dupa aceea valorificate.

Tineretea este un atu sau dimpotriva? Sau, de fapt, varsta nu are nicio relevanta?

Eu am spus intotdeauna ca varsta, prin ea insasi, nu este un atu. Nici tineretea, nici maturitatea, nici batranetea nu sunt prin ele insele atuuri.

Indiferent de varsta, cele 7 calitati pe care vi le-am enumerat pot exista si la tineri, si la maturi, si la batrani. Daca esti tanar si nu ai aceste calitati, nu cred ca poti sa fii un bun cunducator de partid. Daca esti batran si nu ai aceste calitati, cu atat mai putin poti fi un bun conducator de partid.

Conteaza daca esti femeie sau barbat? Mircea Ionescu Quintus a declarat ca prefera femeile politician, pentru ca se tin de cuvant.

Cata vreme nu cred ca barbatii au avantaje, nu cred nici ca femeile au avantaje. Pana la urma, si femeile si barbatii trebuie sa faca dovada acelorasi calitati pentru a conduce un partid.

Citeste si De ce a votat-o Quintus pe Gorghiu la sefia PNL: Pentru ca femeile se tin de cuvant

Citeste si Udrea, despre viitorul birou al lui Basescu, la PMP: E foarte frumos, eu l-am amenajat

Mai este valabila ideea ca un lider trebuie sa fie o locomotiva pentru partid sau am ajuns in faza in care presedintele partidului trebuie sa fie un cat mai bun coechipier sau doar un lider de imagine?

Intotdeauna un conducator de partid trebuie sa aiba forta de leadership, adica de a trage partidul dupa el intr-o anumita directie. Dintr-un punct de vedere asta inseamna ca trebuie sa fii o locomotiva pentru partid. Dar nu este suficient.

In orice caz, prin aceasta forta de tractiune eu nu inteleg neaparat charisma. Forta de tractiune sta in primul rand in taria de caracter, in consecventa principiilor, in cunoasterea organizatiei, a oamenilor din organizatii.

Si, mai ales, aceasta forta de tractiune presupune o vointa foarte puternica.

Dar nu doar seful de partid duce partidul in directia dorita. Vorbeam mai devreme de calitatea conducatorului de a forma echipe si de a coopera. Daca nu poti sa transformi intreg partidul intr-o echipa, sansele de reusita sunt putine.

Un singur om nu poate sa faca ceea ce trebuie sa faca intregul partid. Iar daca liderul nu stie sa puna in aplicare o politica de resurse umane in asa fel incat valorile din partid sa iasa la inveala si sa se afirme, si prin asta sa se afirme intreg partidul, asta inseamna ca iluzia charismei ramane doar o iluzie.

Cand e ales un presedinte de partid, trebuie sa se aiba in vedere si opiniile alegatorilor sau doar ale membrilor de partid? Pentru ca poti fi un excelent reprezentant pentru interesele de grup ale celor din partidul tau (mai mult sau mai putin meschine), dar alegatorii sa nu fie de acord cu tine si rezultatul sa se vada la urne.

Este o problema complicata. Ideal este ca un lider de partid sa se bucure de o dubla credibilitate. Una interna, in interiorul partidului, adica sa aiba forta de a mobiliza membrii, de a-i convinge, de a-i determina sa actioneze, dar si de credibilitate externa, adica de puterea de a atrage electoratul si de a-l convinge. Ideal asa ar fi.

Citeste si Antonescu: Ponta e prizonierul baronilor - un Nastase in epoca de sfarsit (Video)

In orice caz, prima este indispensabila pentru a putea sa conduci partidul.

Sunt situatii in care liderul de partid, avand doar prima calitate, aceea a credibilitatii interne, este dublat de o locomotiva de imagine, adica de o personalitate care se bucura de credibilitate electorala.

O asemenea impartire a rolurilor este posibila. De exemplu, in SUA si Partidul Democrat, si Partidul Republican au o asemenea diviziune a rolurilor. Niciodata candidatul la presedintie nu este liderul partidului, care este un birocrat.

In Romania, insa, si pe continentul nostru, in general, traditia este ca liderul de partid sa fie si liderul de imagine.

Au fost si situatii in care, si la noi, si in alte tari din Europa, aceste roluri au fost distribuite - rolul de conducator de partid si rolul de personalitate cu credibilitate electorala.

Din pacate, asemenea solutii, chiar daca temporar au fost de succes, pe termen mediu si lung nu au fost de natura sa pastreze echilibrul necesar dintre nevoia de a mobiliza partidul si nevoia de a convinge electoratul.

S-a creat o ruptura intre cele doua elemente atunci cand rolurile au fost distribuite.

Nu dam exemple, dar sa ne referim la unul abstract. Sa presupunem ca exista o persoana care ocupa functia de prim-ministru din partea unui partid, fara ca acea persoana sa fie si presedintele partidului. In timp, se produce o fragilizare, in sensul ca, nefiind presedintele partidului, un asemenea prim-ministru nu poate sa mizeze intotdeauna pe sprijinul grupurilor parlamentare. Exista o slabire a pozitiei lui ca prim-ministru tocmai pentru ca nu are suficienta forta politica. Exemplele le cunoasteti, au fost cateva.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Valeriu Stoica presedinte partid, #Udrea presedinte partid, #Gorghiu presedinte PNL , #presedinte