Geoana face "decalogul minciunilor lui Traian Basescu"

Vineri, 14 Mai 2010, ora 13:39
3353 citiri

Mircea Geoana a conceput un decalog al lucrurilor pe care presedintele Traian Basescu a omis sa le spuna, in legatura cu situatia economica a Romaniei.

Geoana il numeste "Decalogul minciunii" si afirma ca, "desi a vorbit mai bine de o ora, Traian Basescu nu a spus nimic din lucrurile cu adevarat importante privind situatia interna si realitatile din alte tari europene".

Intr-o postare pe blogul sau, Geoana enumera 10 puncte care sunt, in opinia sa, adevarurile omise de presedinte. Redam in continuare decalogul lui Mircea Geoana, precum si explicatiile fostului contracandidat al lui Traian Basescu, la alegerile de la finalul anului trecut.

"1. Sa nu spui niciodata ca exista si a treia cale.

Marea minciuna pe care isi cladeste Traian Basescu toate declaratiile publice este ca astazi nu avem de ales decat intre cresterea taxelor si taierea pensiilor. Exista insa si o a treia cale, de care Traian Basescu nu vrea sa vorbeasca. Iar aceasta este inchiderea robinetelor prin care se scurg banii publici spre firmele de partid.

2. Cand nu ai un vinovat, gaseste-l tu primul.

Statul clientelar este produsul regimului Traian Basescu. Intr-adevar, Romania a devenit in ultimii 5 ani si jumatate un stat clientelar. Dar clientela este portocalie. Profitorii acestui stat nu sunt nici pensionarii nici bugetarii. Sunt cohortele de membri PDL angajati in institutiile statului incepand cu 2005 si legiunile de firme de partid specializate in deturnarea fondurilor publice.

3. Vino primul cu explicatiile, inainte sa vina ceilalti.

In 2004, cheltuielile cu aparatul bugetal erau de 17 mld. Lei, iar astazi sunt 43,6 mld lei. Insa explicatia nu este legata de cresterea salariilor - care nu au facut decat sa tina pasul cu mediul privat - ci in primul rand de suprapopularea institutiilor publice cu oameni angajati pe criterii politice. Atat la nivel central cat si la nivel local, PDL a aplicat strategia angajarii tuturor membrilor de partid.

4. Repeta cat mai des "pensionarii sunt asistati social".

In mod deliberat, Traian Basescu intretine confuzia intre pensie si asistenta sociala atunci cand spune ca se cheltuiesc 36% "pe social". Pensiile sunt un drept castigat si nu un favor pe care Guvernul il face batranilor. Prin urmare, acestea nu pot fi considerate ca bani de asistenta sociala. Cheltuielile cu asistenta sociala nu au depasit 4,5% din buget, incluzand aici si alocatiile copiilor.

5. Nu da exemple cand nimeni nu le cere.

Peste tot in Uniunea Europeana, sistemul de asigurari de pensii este sustinut prin transferuri de la bugetul de stat, de regula din banii incasati din TVA. Iata un exemplu care ar fi fost bine venit in expunerea lui Traian Basescu.

6. Deturneaza atentia de la ce e cu adevarat important.

Faptul ca multe dintre pensionarile pe caz de boala sunt frauduloase nu isi are locul in discutia de fond. Sa fie verificate si cine nu are dreptul la astfel de pensie - care oricum este mult mai mica decat cea normala - sa nu o mai primeasca. Taierea cu 15% a pensiilor nu poate fi motivata sub nicio forma de existenta unor astfel de cazuri. Este ca si cum ai suspendat toate permisele auto pentru ca unii soferi trec pe rosu.

7. Vinovatii nu sunt niciodata prea putini

Problema ajutoarelor "nejustificate" este similara cu cea a pensionarii bolnavilor inchipuiti. Daca sunt nejustificate, atunci sa nu se mai acorde. Nimeni nu contesta acest imperativ. Intrebarea este in continuare de ce scad pensiile si salariile? Iar raspunsul nu poate fi in niciun caz in situatiile particulare de fraudare a sistemului. De asemenea, cazurile de oameni care incaseaza ajutorul de somaj si au in acelasi timp contract de munca sunt cazuri penale. Daca Inspectia muncii nu si-a facut datoria, atunci sa fie sanctionati cei care au fost numiti politic in acele functii. In niciun caz pensionarii.

8. Nicio minciuna fara cifre!

Traian Basescu a spus ca, din banii de la FMI si CE, 7,1 mld euro au mers la BNR pentru consolidarea rezervei nationale si 4,91 mld au mers la bugetul de stat, pentru acoperirea deficitului pe anul trecut. Citez: "s-au facut cheltuielile de functionare a institutiilor statului". Adica s-au platit pensii si salarii de 5 miliarde de euro in mai putin de jumatate de an? Nicidecum. Din 5 miliarde de euro ar fi ajuns banii pentru pensiile tuturor celor 6 milioane de pensionari, timp de doi ani si jumatate. Altceva s-a intamplat cu acei bani si cu restul miliardelor de euro imprumutate de la bancile private. S-au risipit pe lucrari cu dedicatie si pe alte afaceri portocalii care i-au asigurat lui Traian Basescu fonduri de campanie colosale si zeci de mii de voturi cumparate pe bani grei.

9. Prefa-te ca iti pasa!

Este foarte bine ca Traian Basescu isi doneaza salariul pe care oricum nu il merita. Cred insa ca milioanele de pensionari ar fi vrut mai degraba ca presedintele sa-si merite salariul decat sa-l cedeze melodramatic in fata camerelor de filmat. Pana atunci, Traian Basescu se comporta ca un functionar care ia spaga in avans si, cand daca nu face ceea ce a promis, da spaga inapoi.

10. Sa nu-ti asumi nimic. Sa nu recunosti nimic. Sa nu semnezi nimic.

Ideea ca daca programul esueaza responsabilitatea este a Guvernului si a Parlamentului arata inca o data, daca mai era nevoie, ca Traian Basescu fuge de raspundere cu lasitatea unui om care nu a facut nimic in politica si este pregatit sa nu faca vreodata ceva."

M.M.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Geoana decalog Basescu, #Geoana minciuni Basescu , #presedinte