Meciul anului 2013: Crin vs. MRU (Opinii)

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 19:33
8098 citiri
Meciul anului 2013: Crin vs. MRU (Opinii)

Ce fac politicienii imediat dupa ce se termina o runda de alegeri? O pregatesc pe urmatoarea. In cazul de fata, cea prezidentiala din 2014, intrucat europarlamentarele nu au (inca) o miza foarte importanta pe plan intern.

In momentul acesta, avem doar doi favoriti pentru a juca finala. Crin Antonescu si Mihai Razvan Ungureanu. Amandoi au anuntat ca vizeaza functia de sef al statului, amandoi sunt singurele variante ale taberelor lor.

Si, dintre ei, marele favorit e Crin Antonescu. E primul in sondaje, in ciuda scaderilor recente, si are marele atu de a fi candidatul unei aliante politico-mediatice redutabile, USL.

Multi nu cred ca Antonescu va fi candidatul USL pentru functia de presedinte, dar scenariile inlocuirii sale sunt, deocamdata, fanteziste. USL are toate motivele sa ramana unita - Crin Antonescu vrea sa fie candidatul unei asemenea forte, iar PSD ar face o prostie sa scoata astfel PNL de la guvernare si sa-l impinga alaturi de PDL, astfel incat pierderea alegerilor parlamentare din 2016 sa fie aproape sigura pentru social-democrati.

Doar o atitudine imposibila din partea vreuneia dintre parti sau o prabusire in sondaje ar face ca USL sa se rupa inainte de parlamentarele din 2016 si ca fiecare sa mearga cu un candidat propriu la prezidentiale. Nici n-ar fi inteligent.

O rupere rapida a USL, in 2013, e aproape imposibila, ceea ce inseamna ca un candidat al PSD ar avea nu doar putin timp sa-si faca o campanie adevarata (in realitate, campania nu se face doar o luna), ci si Antenele lui Voiculescu impotriva.

Al doilea mare avantaj al lui Crin Antonescu e acela ca e in campanie de foarte mult timp. Lumea stie ca vrea sa fie presedinte de la candidatura din 2009, a fost interimar in 2012 si tot ce face face pentru a-si spori sansele.

Atitudinea nationalista aducatoare de voturi, de la terfelirea UDMR si acuzatiile de separatism chiar in timp ce negocia cu acelasi partid in culise, la racnetele patriotarde la adresa Uniunii Europene, se incadreaza tot aici. Atitudinile "principiale" fata de UNPR, Traian Basescu si asa mai departe sunt si ele gandite tot pentru asta.

Marile lui probleme? Pe de o parte, depinde de performanta guvernamentala a USL. Pe de alta, izvorul criticilor la Traian Basescu, atat de productive pentru USL, va scadea, mai ales ca actualul sef al statului intra pe ultima suta de metri a mandatului.

Sansa lui MRU

De partea cealalta, Mihai Razvan Ungureanu e singura solutie a dreptei ca propunere pentru alegerile prezidentiale. Alta nu exista si, avand in vedere ca mai sunt doar 2 ani, nici nu cred ca va exista.

Si bratul armat al USL, adica Antena 3, il identifica pe MRU drept contracandidatul lor, adica al lui Crin Antonescu, si il toaca marunt cu fiecare ocazie. Desi la un moment dat, imediat dupa numirea in functia de premier, se bucura de multa popularitate, MRU are acum o pozitie si mai fragila, insa potentialul sau e inca ridicat.

Lovit de asocierea cu impopulara guvernare PDL, dar mai ales de scandalul in care e acuzat ca a folosit creme pe banii statului, MRU nu a raspuns atat de convingator pe cat ar fi putut, desi o putea face cu usurinta, mai ales ca multi dintre cei care il acuza sunt politicieni suspectati, la randul lor, ca au deturnat milioane de dolari din banii publici. Cel mai probabil, strategia lui a fost sa nu inflameze subiectul pentru a-l face uitat, insa va trebui sa-l atace frontal acum.

Credentialele lui de prezidentiabil n-au fost sporite nici de faptul ca a pierdut la peste 10 procente colegiul in care a candidat si a intrat in Parlament doar prin redistribuire, dar asta nu inseamna defel ca e scos din calcule.

De ce are nevoie? Cum spunea celebrul consultant american Dick Morris, orice politician are nevoie de o tema foarte buna, cu care sa se asocieze. Unii lupta pentru taxe mai mici, altii pentru a scapa de sistemul ticalosit al lui Nastase sau Basescu. MRU trebuie sa-si gaseasca si el tema.

Singurul proiect anuntat de el pana acum e cel al Codului Etic pentru parlamentari. Unul interesant, principial ca idee, insa ii trebuie mai mult de atat, daca vrea sa-l bata pe Crin Antonescu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#prezidentiale 2014 Crin Antonescu MRU, #candidati prezidentiale 2014 , #presedinte
Comentarii