Presedintele CJ Hunedoara, acuzat de falimentarea SC Drumuri si Poduri Deva

Vineri, 19 August 2011, ora 18:49
4758 citiri
Presedintele CJ Hunedoara, acuzat de falimentarea SC Drumuri si Poduri Deva
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Presedintele CJ Hunedoara Ioan Mircea Molot a fost acuzat de presedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, ca ar fi avut un mare amestec in ceea ce priveste falimentarea SC Drumuri si Poduri Deva si crearea unei "gauri" la bugetul de stat de 500 de miliarde de lei vechi.

Potrivit lui Gligor, falimentul fostei Directii Judetene de Drumuri si Poduri Hunedoara este unul extrem de dubios si ar fi fost creat de un asa numit "cartel de firme ce graviteaza in jurul Consiliului Judetean".

"Din pacate, in ultimii ani, acest judet nu a mai fost condus responsabil. S-a ajuns la un minus de 500 de miliarde de lei vechi la SC Drumuri si Poduri Deva, unde actionar unic a fost Ioan Mircea Molot, ca presedinte al Consiliului Judetean. Normal ar fi fost sa vina si sa dea explicatii in legatura cu acest faliment, dar nu a facut-o. Este arhicunoscut cartelul de firme ce graviteaza in jurul Consiliului Judetean. Ar trebi sa gandim cu responsabilitate, dar din pacate la nivelul Consiliului Judetean prioritizarea se opreste in zona cartelului de firme ce graviteaza in jurul institutiei", a declarat Dorin Gligor, presedintele PD-L Hunedoara.

Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP) Hunedoara a fost transformata in societate comerciala, la sfarsitul anului 2006, la care unic actionar era Consiliul Judetean. La vremea respectiva oficialii de la CJ au justificat aceasta masura prin pregatirea privatizarii DJDP.

Unele voci insa sustineau ca adevaratul motiv este legat de existenta unor grupuri de interese care ar dori sa puna mana pe societatea de drumuri fara sa plateasca pretul corect, prin declararea falimentului.

Informatie care ulterior s-a dovedit a fi una reala, dupa ce din 2007 societatea de drumuri a inceput sa acumuleze datorii fata de furnizori, o crestere a cheltuielilor si scadere a incasarilor, iar in paralel unele active ale societatii in valoare de milioane de euro au fost transferate spre folosinta, cu titlu gratuit, unor societati agreate de conducerea Consiliului Judetean, precum DRUPO S.R.L. Deva.

Pe de alta parte, mai multe contracte de anvergura pe care le-a obtinut SC Drumuri si Poduri SA Deva finantate din fonduri comunitare au fost cesionate de actionarul unic unor firme despre care se spune ca ar fi agreate de sefii de la Consiliul Judetean.

Un exemplu in acest sens ar fi contractul privind Modernizare DJ 668: DN 66 - Bucium Orlea - Gantaga, km 1+200 - 9+200", a carei valoare nerambursabila depaseste 2,5 milioane de euro, bani care vin prin Programului Operational Regional 2007-2013.

Acest contract controversat si mai apoi majoritatea contractelor de intretinere si reabilitare a infrastructurii drumurilor din judet au fost cesionate catre firma Drupo SRL Deva2009, dupa anul cand Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara a cerut insolventa societatii aflata in subordinea Consiliului Judetean.

Alaturi de firma Drupo, si societatea Viva Construct SRL Deva a beneficiat de pe urma falimentarii SC Drumuri si Poduri Deva, de la care a achizitionat in conditii extrem de avantajoase o serie de active.

Organele abilitate ale statului nu au parut niciodata interesate de modul in care a fost falimentata aceasta societate si de cum a fost prejudiciat bugetul statului in acest caz.

"Suntem in campanie electorala..."

Pe de alta parte presedintele CJ Hunedoara, Ioan Mircea Molot sustine ca falimenul SC Drumuri si Poduri Deva i-ar fi avut vinovati pe edilii din PD-L, alaturi de cel din Deva, care nu si-au platit lucrarile ce au fost executate de firma de drumuri decat dupa cativa ani.

"Domnul Dorin Gligor stie din perioada cand a fost consilier cine a bagat in faliment societatea de drumuri. Primarul de la Deva, care a facut lucrari de 260 de miliarde de lei vechi si pe care le-a platit dupa doi ani de zile, coroborat cu alte Primarii PDL din judet", declara Ioan Mircea Molot.

In alta ordine de idei, Ioan Mircea Molot sustine ca declaratiile lui Gligor sunt pur electorale.

"Suntem in campanie electorala. El este insa un pionier in politica si acum invata. Nu stie insa ca vara trebuie sa stai la umbra, ca sa nu te bata soarele in cap. Cea mai mare greseala a mea a fost atunci cand l-am numit director adjunct la Apa Prod, la insistentele lui Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei Deputatilor, cand eram in alianta. Mi-am dat seama ca palaria este prea mare si l-am schimbat din functia de director, decizie care s-a dovedit ca a fost corecta, pentru ca Apa Prod are rezultate bune cu actuala echipa ", a mai spus Ioan Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#drumuri judetene Hunedoara, #Drumuri Poduri Deva faliment, #Ioan Mircea Molot , #presedinte