Traian Basescu: Una e sa vorbesti, alta e sa faci

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 21:44
7852 citiri
Traian Basescu: Una e sa vorbesti, alta e sa faci
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu a fost invitat luni seara la TVR, unde a vorbit pe larg despre situatia economica a Romaniei si a Uniunii Europene. Cele mai interesante referiri au fost insa, ca de obicei, la scena politica interna.

Traian Basescu a explicat de ce trebuie Romania sa continue sa se pregateasca pentru intrarea in zona euro, iar in acest context a mentionat necesitatea privatizarii regiilor.

Bugetul de austeritate si modul in care Romania va incerca sa atinga tinta de deficit 0% au fost de asemenea printre subiectele abordate.

In ceea ce priveste justitia si rapoartele pe MCV de anul viitor, Traian Basescu a subliniat inca o data ca Bruxelles-ul asteapta rezultate in marile dosare de coruptie si a anuntat ca il va mentine pe seful DNA Daniel Morar ca interimar cateva luni dupa expirarea mandatului, pana la incheierea raportului din iunie, dar si pentru ca viitorul sef al DNA sa poata prelua institutia cu o noua echipa.

Traian Basescu a dezvaluit ca stia de 6 luni despre cazul Apostu si ca inclusiv premierul fusese informat ca la Cluj lucrurile nu sunt in regula. El a precizat insa ca astfel de informatii nu pot fi folosite de alte institutii, decat de justitie.

Intrebat daca mai are in vedere o remaniere a guvernului, seful statului a raspuns ca daca premierul vine cu propuneri de remaniere le aproba "foarte repede", in schimb nu este de acord cu o schimbare de premier din cauza instabilitatii politice care s-ar crea.

In privinta deciziei coalitiei de guvernare de a reduce numarul de parlamentari la 388, seful statului a spus ca decizia nu este corecta, dovedind ca parlamentarii nu vor sa fie parte a procesului de austeritate.

El le-a sugerat democrat-liberalilor "cinstiti", care doresc sa respecte macar unul dintre rezultatele referendumului, sa voteze initiativa USL de reducere a numarului de parlamentari la 300.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format live text:

- Din punct de vedere politic, in Grecia si Italia s-a apelat la guverne de uniune nationala, cu tehnocrati, cu o singura misiune: sa scoata tara din criza. E solutia disperarii. Inseamna ca partidele nu mai au solutii, nu mai pot.

- Acolo unde politicul nu isi mai asuma raspunderea ori nu mai poate, se apeleaza la tehnocrati, nu intotdeauna sansele de redresare sunt suficient de puternice, cand premierul nu are solutie politica.

- (Romania?) Si noi am avut ministri de finante si oameni foarte titrati: Cosea, Daniel Daianu sunt nume sonore ca economisti. Puteti sa spuneti rezultatele lor ca tehnocrati? Spun eu: au fost zero. Una e sa vorbesti, alta e sa iti asumi raspunderi si sa faci. Vreau sa vad un tehnocrat care vine si isi asuma taieri de salarii. Sa te fereasca Dumnezeu de esecul tehnocratilor. Politicul are ce sacrifica, votul, tehnocratii nu au nimic de sacrificat.

- Nu cred in intrarea in insolventa a Italiei, are o economie performanta, puternica.

- Italia a constatat ca s-a ajuns la un nivel de dobanzi care pentru noi ar fi inacceptabil. Marea problema, in opinia mea, este si o neincredere regizata. Bancile au prins guvernele la colt si le executa fara mila.

- Germania isi asuma sa vegheze ca fluxurile de capital catre Romania sa nu se intrerupa. E o tara extrem de influenta in UE, resursele de capitalizare a bancilor sunt la UE.

- M-a interesat viziunea Germaniei asupra UE. Cancelarul a spus nu exista UE cu 2 trepte, cu euro si non-euro, ci uniunea celor 27. Am plecat de la Berlin cu un sentiment de incredere.

- Relatia mea cu Angela Merkel e foarte buna, ca si cu Sarkozy, cu care am avut niste tensiuni pornind de la Schengen, dar relatiile sunt foarte bune.

Aderare la euro

- Romania nu poate sa fie neserioasa, sunt prevederi in acord intrarea in Schengen si zona euro.

- E de facut un comentariu extrem de important: am spus si in conferinta de presa - sa indeplinesti criteriile de la Maastricht pentru intrare in zona euro nu mai e suficient, ne-a aratat realitatea: multe tari au indeplinit conditiile de deficit, de inflatie, de datorie publica, in schimb economiile nu au fost performante.

- Este responsabilitatea statului ca dincolo de aceste criterii sa fie convins ca economia lui este performanta. Romania nu este performanta economic pentru intrarea in zona euro, in zona regiilor. Toate programele vizeaza cresterea performantelor in regii.

- (privatizarea lor?) Nu le-a vrut nimeni. Incercam, daca nu, va trebui sa gasim solutii proprii de eficientizare. Daca nu, putem imprumuta.

- Optiunea noastra este sa nu imprumutam bani pentru a le moderniza, ci sa le privatizam. Nu le ia nimeni sa le duca in spate, raman aici. Nu se pune problema ca ramanem fara energie daca le privatizam.

- Trebuie sa gasim banci care sa finanteze companii germane care sa devina actionari majoritari la Turceni sau Rovinari. Obligatia mea a fost sa fac deschiderea politica, trebuie sa mearga ministerele sa faca dezbateri, mese rotunde.

- E esential sa continuam privatizarea si in transporturi, e clar ca au fost mai multi Necolaiciuci care au tras. Compania CFR Marfa a fost capusata prin serviciile care s-au prestat.

- Singura metoda de diminuare a vulnerabilitatii lor este privatizarea. Aduceti-va aminte de Petrom. Mie nu mi-a placut cand doamna directoare Mariana Gheorghe a iesit in plina campanie sa spuna ca s-a marit pretul la motorina, pentru ca s-a marit pretul barilului. Raspunsul corect este: Aveti monopol pe titeiul tarii!

- Apropo de Galati: sindicalistii sa tina cont ca pretul de otel a scazut mult si risca sa ramana fara salarii.

- Marea problema este politizarea managementului. La fiecare 4 ani se pun directori care servesc partidul de sus pana jos.

Buget de austeritate

- Avem de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea, adica deficit de 1,9% sau un deficit de 3% care e mai putin riscant, dar preturile la care ne imprumutam pentru el sunt foarte mari. Am preferat un deficit mai mic, care sa nu stimuleze cresterea economica.

- Cei mai mari beneficiari ai noului sistem de pensii sunt subofiterii. Ei sunt cei mai multi, dar sunt mai putin organizati. Nu mi-a parut rau sa constat ca ei sunt beneficiarii noii legi.

- Pensia de 350 de lei a fost introdusa la 1 ianuarie 2009 pentru cei care nu aveau niciun fel de venit, care nu lucrasera. Pana acum, ei au trait fara acesti bani.

- O sa platim pensiile si salariile asa cum sunt, chit ca ne imprumutam.

- Romania va incepe sa plateasca din datorii in primul an cand vom avea excedent: 2014.

- Pentru anul acesta cresterea prognozata este de 1,1% pentru tot anul. Practic, am putea sa inchidem anul cu peste 2%.

- Ce ma impresioneaza? Au fost 2 Doamne-Doamne, unul cel de sus si unul la Guvernul Romaniei: e primul an cand subventiile s-au dat la timp.

- Constructiile au crescut cel mai mult - cu 7,2%.

- La deficit 0% se ajunge reducand cheltuielile cu personalul. Trebuie sa debirocratizam fizic statul. Va trebui si sa simplificam legislatia.

- Suntem foarte aproape de atingerea limitei la care un stat poate functiona eficient.

Justitia

- (coruptia si tergiversarea marilor dosare) Unele dosare au inceput sa se miste. Nimeni nu cere un rezultat anume, ci ideea e ca marile dosare sa fie judecate. Nimeni nu o sa spuna la Bruxelees de ce nu s-a dat o anumita solutie, ei spun judecati dosarele !

- (Mandatul lui Daniel Morar va mai fi prelungit ?) Nu avem cum, conform legii, seful DNA si procurorul nu pot avea mai mult de 2 mandate. In februarie isi incheie mandatul.

- Pe institutii nu scrie "proprietate Traian Basescu". Optiunea mea este sa ii cer procurorului general sa ii dea un interimat pana in iunie, se poate, as vrea sa ramana in functie pana la raportul MCV din iunie, el fiind unul din autori. Dupa aceea vom vedea, nu numim procurori sefi la televizor.

- Mai am si alt considerent pentru a nu numi un nou procuror sef la DNA, nu numai MCV: principiul pe care as vrea sa il instaurez ar fi legat de echipa, sa expire si mandatele adjunctilor astfel incat noul procuror sa vina cu o echipa de ajduncti.

- Acelasi obiectiv il urmaresc si la Parchetul General, doamna Kovesi ajunge la final de mandat in 2012.

- (arestarile de la Cluj) Nu ma asteptam, dar corect este sa spun pana la capat: Informatii ca ceva ar fi in neregula sunt de vreo 6 luni. (Boc stia?) In mod categoric da. Nu numai legat de Cluj sunt informatii, sunt si despre alte judete. Nu ai dreptul sa le spui ca ceva se stie. Nu te duci sa tragi de maneca pe cineva.

- Sunt functii si functii, un primar nu poti sa il schimbi.

- Cazul Apostu nu loveste numai in imaginea premierului Boc. Ar trebui sa fim absolut responsabili. Nu imi poti pune mie in spate ce a facut un prieten al meu cu care nu stau zi de zi. Numai de Apostu nu ii arde premierului cu ce a avut pe cap de 2 ani incoace. Mai e si cazul Bian. Da, mai sunt si altii, si va asigur ca nu ii iarta nimeni, Nu numai de la PDL, nu e numai PDL in administratia locala.

- Imi aduc aminte ca eram doar un partid de 7% in 2000, si unul din lucrurile facute in 2002 a fost o faimoasa hotarare cu incompatibilitatile, primarii care aveau afaceri trebuiau sa aleaga. Au plecat 100 si ceva de consilieri. Cat de mare e diferenta intre PD atunci si comportamentul PDL de acum, cand au ajuns la spagi. Pentru mine e o mare deceptie.

- Cei mai multi bani obtinuti din astfel de surse se duc acasa. La partid gasesti ca nu au telefonul platit. Finantarea care se produce odata cu inceperea campaniei e suficienta.

- Daca nu isi vor corecta atitudinea fata de coruptie au sanse sa nu ia nici 25%. Sunt pregatit sa fac ce decide electoratul.

- Deocamdata nu sunt elemente care sa duca la ideea ca UDMR e corupt. Eu nu ma uit dupa cati corupti are unul sau altul. Dar nu mai suntem la stadiul ca pot sta linistiti. Spun tuturor si amical: Sa nu stea linistiti daca fac acte de coruptie, a trecut vremea cand statul era slab si nepriceput in acest gen de batalii.

Remaniere

- Daca premierul vine cu propuneri, i le voi aproba foarte repede. (dar o schimbare de premier?) Nu cred ca e cazul sa avem instabilitate.

- (Parlament bicameral?) Nu vot satisface, nu e cinstit. Daca luam recensamantul, nu se reduce numarul de parlamentari. Eu politicienilor de la PDL cinstiti le recomand sa sustina initiativa USL care vizeaza 300 de parlamentari, macar raspunde unuia dintre deziderate.

- Politicienii nu pot sa spuna austeritate pentru toti, pentru noi nu. Si politicienii trebuie sa fie parte a procesului de austeritate.

- (Geoana in interiorul coalitiei?) In interiorul PDL e exclus. Nu am vazut prostie mai mare decat sa pui pe tava functia din care mai puteai sa faci ceva, dar va spun ca eu nu il vad pe Mircea Geoana nici in PDL, nici in UNPR.

Basescu discuta cu Merkel la Berlin despre o actiune comuna in interiorul UE

Merkel: Europa trece prin cea mai neagra perioada de la Al Doilea Razboi Mondial

Stabilirea calendarului alegerilor pentru anul urmator si sistemul electoral, revizuirea Constitutiei in acord cu rezultatele referendumului din 2009, dar si conflictele de pe scena politica interna au fost subiecte abordate de presedintele Traian Basescu.

Coalitia a decis: Vom avea alegeri comasate si mai putini parlamentari

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu TVR , #presedinte