Traian Basescu - premier. Un proiect fezabil? Un proiect bun pentru Romania? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 14:08
7270 citiri
Traian Basescu - premier. Un proiect fezabil? Un proiect bun pentru Romania? Dezbatere Ziare.com

Unul dintre scopurile Partidului Miscarea Populara este "crearea unui vehicul politic puternic pentru a-l sustine pe Traian Basescu pentru functia de prim-ministru", a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.

O speculatie de mai multa vreme prezenta in spatiul public in privinta intentiilor presedintelui in perspectiva incheierii mandatului a primit o confirmare.

Traian Basescu tinteste asadar functia de premier al Romaniei, ne transmite consilierul sau. Este un proiect fezabil? Este un proiect bun pentru Romania? Sunt intrebari la care au raspuns pentru Ziare.com Andreea Pora, Cristian Ghinea, Mircea Kivu, Adrian Moraru, Valeriu Turcan si Bruno Stefan.

Andreea Pora, jurnalist, redactor sef al Revistei 22, considera ca proiectul poate deveni fezabil doar daca Partidul Miscarea Populara probabil in alianta cu Forta Civica obtine la europarlamentare un scor suficient de mare care sa-i permita sa negocieze cu PDL de pe pozitii de relativa egalitate: "Un scor bun al PMP si unul slab, sub 18% al PDL, il va ajuta si sa forteze mazilirea lui Blaga si inlocuirea lui cu Udrea sau alta persoana loiala lui. Doar asa va putea impune PDL un candidat la prezidentiale, altul decat Predoiu, unul cu care sa poata merge in tandemul in care Basescu intra ca premier."

Andreea Pora atrage atentia ca in acest moment, dreapta nu are un candidat de forta, cu sanse reale de a intra in turul doi, ca e vorba de Predoiu sau de Ungureanu. In aceste conditii, ideea lansata de Sebastian Lazaroiu e o sabie cu doua taisuri: "Pe de o parte, e un semn al fundaturii in care se afla partidele de dreapta, incapabile sa gaseasca un candidat de calibrul lui Basescu, dependente, chiar si impotriva vointei lor, cazul PDL, de Basescu. E asumarea esecului, a neputintei, consfintirea faptului ca la umbra lui Basescu nu reuseste, totusi, sa creasca nimic. Vina este insa reciproca.

Pe de alta parte, Basescu - premier, inseamna cantonarea in paradigma cunoscuta - pro si contra -, ceea ce limiteaza, iarasi, bazinul electoral, potentialul de crestere, atragerea electoratului dezamagit, satul si de unii, si de altii. Altfel spus, electoratul care voia alternativa, asa cum s-a prezentat in stadiul initial a fi Miscarea Populara, este lasat iarasi de izbeliste.

Din acest punct de vedere, daca singura modalitate de a conta pe scena politica este aceea de a fi udat la radacina cu apa vietii electorale numita Basescu, PMP este, si el, un esec. Consecinta acestei situatii este ca fiecare tabara- putere si opozitie- revine in transeele intiale, se baricadeaza in buncarele deja utilizate pana la satietate. Pare a fi insa singura formula cu oarece sanse pentru dreapta. Dezamagitii trebuie sa mai astepte insa o tura."

Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene, apreciaza ca proiectul "Traian Basescu - premier" este o incercare de a transforma zestrea lui Traian Basescu intr-o zestre de partid.

"Problema este ca Traian Basescu a pierdut din popularitate, nu mai are atractivitatea care a tractat PDL. Si a pierdut-o, pentru ca nu a fost fidel principiilor care l-au adus la putere in 2004 si 2009. A intrat in tot felul de deal-uri politice, dintre care cel mai urat este cel cu procurorii, nu a fost destul de sever in sanctionarea derapajelor vizibile din timpul guvernarii PDL, mai ales la Ministerul Dezvoltarii. Si asta i-a subminat credibilitatea, pentru ca Traian Basescu avea un electorat foarte pretentions, un public educat si bine informat, mult mai usor de dezamagit decat publicul PSD de pilda.

Traian Basescu este un personaj erodat si a gresit pentru ca nu si-a crescut un lider capabil. A fost ca un nuc la umbra caruia nu creste nimic. A importat oameni de valoare din afara PDL, stilul sau personal destul de incoerent, lipsit de criterii certe, a facut ca aceste cariere sa fie instabile. Si plateste acum prin lipsa de lideri de la varful PMP. Face in continuare greseli imense. Scandalul cu terenul, cu telefonul dat la CEC, sunt greseli neprovocate de adversar, care se lipesc de imaginea lui", spune Cristian Ghinea.

In opinia lui Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", ideea nu este noua, ci ar fi stat chiar la baza desemnarii lui Victor Ponta in fruntea guvernulu: "Traian Basescu se pare ca avea o intelegere cu Victor Ponta dinainte, si Lazaroiu cu Victor Ponta aveau o relatie buna. Cand l-a numit premier parea ca rocada Ponta- Basescu se va face.

Numai ca lucrurile au stat altfel, varianta aceasta incepe sa nu mai fie fezabila. Si atunci se cauta alte posibilitati. Una ar fi si apropierea de PNL. De aici, probabil, si mesajele impaciuitoare ale lui Traian Basescu spre Crin Antonescu. Sebastian Lazaroiu face toate combinatiile cu putinta, pana cand se va apropia de acest tel. Nu cred ca acum este insa posibil. Pentru a fi posibil, ar trebui ca Traian Basescu sa isi intre in rolul de premier ca sa fie vazut ca o alternativa atractiva.

Nu stiu daca ar fi un bun premier. Exista o saturatie, lumea are nevoie sa schimbe figurile in spatiul public. Probabil ca ar genstiona mai bine decat Ponta, nu stiu, nu ma pozitionez pro sau contra lui. Dar nu l-am avut premier, de fapt, cat a fost Boc premierul Romaniei? Unii spun ca a fost bine, altii ca a fost rau. Ar fi o reluare a acelei situatii.", spune Bruno Stefan.

"Este o idee proasta", spune Adrian Moraru, directorul adjunct al IPP. "Ajung cei 10 ani in care Traian Basescu a stat la putere. A ajuns la capatul ideilor, e nevoie de alti oameni. Politica inseamna si sa stii cand sa te dai la o parte sa ii lasi pe altii, cu alte abordari, si nu sa te agati de putere la infinit. Daca stai in frunte mereu, spui ca esti el mai bun si nu ii lasi pe altii, sigur ca te prezinti apoi ca de neinlocuit. Sa fim seriosi! Da-te la o parte si se vor gasi si altii, cu ceva noroc chiar mai buni decat tine.

Mie nu imi plac, in principiu, tarile conduse de gerontocrati, care nu se mai lasa dusi dupa 10-20 de din politica. Nu spun ca Traian Basescu a fost un lider prost. Dar daca n-ai facut ce era de facut in 10 ani, inseamna ca nu ai fost eficient, de ce sa mai stai inca niste ani, ca sa faci ce n-ai facut in anii cand puteai sa faci?", a explicat Adrian Moraru.

Sociologul Mircea Kivu aminteste ca la formarea Aliantei DA, lui Traian Basescu ii fusese rezervat rolul de premier, retragerea lui Teodor Stolojan fiind cea care l-a obligat, intr-un fel, pe Traian Basescu sa candideze la presedintie. "Traian Basescu ar putea fi un premier mai bun decat este ca presedinte. Se si comporta mai mult ca premier atunci cand are un guvern prietenos.

E clar ca dupa ce isi va incheia mandatul, Traian Basescu va deveni pesedintele PMP si in masura in care partidul va ajunge la putere e posibil ca Traian Basescu sa ajunga premier. Sigur, cum arata PMP acum in sondaje nu pare sa ajunga sa dea premierul. Dar trei ani e timp destul de mult. Nu este exclus ca si PDL cu timpul sa revina aproape de Traian Basescu" spune Mircea Kivu.

Valeriu Turcan, analist politic si fost consilier prezidential considera ca proiectul "Traian Basescu-premier" a fost lansat ca o solutie de imagine, dar una riscanta. "Cred ca intrarea in prima linie cu sloganul Traian Basescu Prim-ministru risca sa obtureze orice efort de a pune in valoare realizarile majore pentru ca toate actiunile vor fi decriptate prin prisma unui obiectiv politic personal.

In concluzie, depinde foarte mult de evaluarea presedintelui cu privire la ce e mai important - un vehicul electoral pe care sa il conduca (cu un asemenea slogan va deveni greu de argumentat ca Eugen Tomac sau altcineva e un lider autonom) sau o baza politica extinsa, cu mai putin control direct, care sa isi asume un proiect politic inspirat de Traian Basescu.

E si o problema practica - mi se pare ca ar fi foarte greu ca un lider politic sa argumenteze ca apartine exclusiv cuiva, in speta Miscarii Populare, cand in momente critice a fost partener cu un alt partid care si-a asumat parte din proiectele sale politice."

In aceste conditii, apreciaza Valeriu Turcan, "intrebarea fundamentala e aceea daca se va reusi o cale de colaborare intre presedinte si oameni apropiati politic, dar care nu impartasesc viziunea presedintelui despre cum trebuie sa se aseze Dreapta. Ma refer la oameni precum Vasile Blaga si Catalin Predoiu. In orice focus-grup apare repetat aprecierea pe care oamenii o au pentru ideea de colaborare dincolo de orgolii si perspective diferite.

Nu stiu daca e fezabil inainte de europarlamentare, dar ceva totusi se poate face si pana atunci - se poate opri denigrarea. Mai nou si Monica Macovei e tinta pentru ca are o viziune diferita si pentru ca indrazneste sa isi defineasca singura parcursul politic. Din pacate, in zona de dreapta a aparut un tip de denigrare specifica perioadei CDR si ea trebuie oprita de politicienii intelepti."

Ziare.com te invita la dezbatere: Ar fi Traian Basescu un bun premier pentru Romania? Exista sanse sa ajunga premierul Romaniei? Care este presedintele cu care Traian Basescu ar putea face tandem din pozitia de premier?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu premier, #Traian Basescu Miscarea Populara , #presedinte