Femeile dlui Basescu (Opinii)

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 23:04
7595 citiri
Femeile dlui Basescu (Opinii)
Foto: Forbes

Mai devreme decat s-a asteptat, dl Basescu are a da seama, nu in fata istoriei, cum ar fi fost de asteptat, ci in fata electoratului, asupra activitatii sale de presedinte, iar imprejurarea nu-i pica deloc bine. De aici starea de nervozitate si chiar furie.

Se spune ca femeile-politician care si-au intersectat cariera cu sine ar fi principala cauza a pierderii increderii populare. Niciuna n-a scapat ochiului presei: Anca Boagiu, Elena Udrea, Mioara Mantale, Adriana Saftoiu, Roberta Anastase, Stana Anghelescu, Lavinia Sandru, Monica Iacob Ridzi, Raluca Turcan, Andreea (Paul) Vass... Lista ar putea continua mult si bine. In folclorul contemporan, fiecare dintre ele are o anume istorie, adesea deocheata, istorie care nu intereseaza randurile de fata.

Frumuseti si pacate

Nu ni s-au comunicat decat accidental competentele si expertiza care l-au determinat sa le sustina cariera, ori chiar sa le promoveze, sa le numeasca in posturi si nici nu ne sta in caracter sa facem supozitii. Cateva lucruri insa trebuie recunoscute: aveau o anume eleganta si frumusete, dublate de aroganta, erau inteligente si mai ales foarte influente.

Iar necazurile dlui Basescu de la aceste influente incep. Fiindca multimile sunt egoiste. Fripte veacuri la rand de intrigante la curtile voievozilor, fenomenul fiind unul universal, si-ar fi dorit un presedinte care sa le slujeasca doar lor interesele, asa cum a si jurat cu mana pe Sfanta Scriptura si Constitutie.

Ce-ti doreste sufletelul?

Or in aceste zile iese de dupa perdelele netransparente ale Cotrocenilor alt personaj decat cel din imaginarul popular. Iata o declaratie jenanta ca limbaj legata de episodul Adriana Saftoiu: "Cel mai urat lucru este, zice dl Basescu, dupa ce te-a luat cineva dintr-un purtator de cuvant, te-a facut ministru..., ti-a poftit sufletelul sa-ti fie sotul sef de serviciu secret, ti l-a facut presedintele sef de serviciu secret".

Asadar nimeni nu-l poate contrazice cand afirma in deplinatatea convingerilor sale constitutional-democratice ca a pus in functii pe cine si cand a poftit, ca doamnele frumoase din preajma sa au facut trafic de influenta ori de cate ori au avut nevoie, ca procedurile de numire-schimbare din functie a sefilor de servicii secrete si a membrilor Executivului legiferate de Parlamentul Romaniei nu au nicio legatura cu cele afirmate de dl presedinte.

Meritocratia ca momeala

Supara insa ipocrizia. Cand castigi mandatul cu promisiuni legate de promovarea fireasca si transparenta a meritocratilor, a competentilor si a expertilor, iar in locul lor apar astfel de interpusi sau trepadusi politici, deziluzia poporenilor depaseste cotele normalitatii, iar treburile republicii se degradeaza. Ceea ce am simtit cu totii pe propria piele.

Partea care intriga si mai tare e ca Adrianei Saftoiu nu-i vine a crede, asta dupa un numar de ani, ca "un presedinte de tara numeste (pe) seful serviciilor secrete la capriciul unei angajate sau pentru ca sufletelul unei angajate, oricine ar fi respectiva, ii cere sa faca asemenea numiri". Or atunci se bucurase de serviciile presedintelui, iar astazi neaga ca i le-ar fi cerut, ceea ce ridica numeroase intrebari.

Titanicul si Constitutia

Incidentul insa e doar varful aisbergului, cel pe care presedintele-comandant de Titanic l-ar fi evitat, daca ar fi respectat Constitutia si legile statului de drept, pe de o parte, iar pe de alta, daca institutiile statului de drept n-ar fi acceptat ele insele pierderea prerogativelor in favoarea impetuozitatii prezidentiale. Pentru ca pedelizarea institutiilor statului, de la varf la baza, de la administratie la educatie, sanatate... s-a facut dupa ilustrul model din fruntea Romaniei.

Iata de ce acum, cand striga pe toate ecranele de acasa si din Europa ca tara e furata, ca sunt viclene uneltiri, vorba imnului national, nu-l cred decat ai sai, iar poporenii, frustrati, asteapta ziua referendumului.

Cazanul fierbe

Ei bine, frustrarea lor e semn ca masele "fierb", iar niste politicieni intelepti trebuie sa aiba grija sa ridice capacul cazanului supraincalzit ca defularea sa se faca fara convulsii sociale de care se teme pana si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Din pacate, capeteniile PDL opteaza, poate fara a cugeta prea adanc, pentru scenariul arab, si asta intr-o tara membra a UE, caci nu altceva vrea sa insemne mesajul transmis propriului electorat de principalii comunicatori ai PDL (cf. Cezar Preda) de a sta in casa in ziua referendumului.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Basescu femei influente presedinte Constitutie, #meritocratie valoare stat de drept , #presedinte
Comentarii