Opinii: Ion Iliescu, o lectie de intelepciune

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 12:58
7004 citiri
Opinii: Ion Iliescu, o lectie de intelepciune
Foto: 1235.ro

Fostul presedinte al Romaniei e ca vinul - cu cat imbatraneste cu atat devine mai bun. Din punct de vedere al luciditatii gandirii politice, Ion Iliescu demonstreaza inca o data ca ramane mintea cea mai asezata si decenta din Opozitie. Fara a spune adevaruri uluitoare, fara sa prezinte dezvaluiri socante, Ion Iliescu pare, in marea de nervi si isterie a politicii de astazi, o oaza de normalitate si decenta.

Eclipsat si invins definitiv in lupta cu Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei demonstreaza insa ca PSD mai are de invatat de la el multe. Victor Ponta a reusit sa faca de rusine functia pe care o detine, prin penibilizarea ei, dupa ce Mircea Geoana o penibilizase prin prostie si inadecvare totala. Desi nu a ramas cu o imagine tocmai buna ca presedinte, Ion Iliescu este inca o voce in politica de astazi. Din pacate, in PSD nu il mai asculta nimeni, desi toata lumea se lauda cu el.

Victor Ponta, proaspat apostrofat pentru limbajul licentios si fara nicio putere de atac, tocmai ce a recunoscut ca nu prea face ce ii spune Ion Iliescu. Ascultand de Iliescu in toate cele rele, chiar si-n cele nerostite de fostul presedinte, si refuzand sa ii urmeze singurele sfaturi intelepte, Ponta isi tradeaza inca o data lipsa de maturitate. Ion Iliescu pare sa isi fi pierdut rabdarea si cu Ponta, pentru ca pacatele lui au fost deja puse in aceeasi linie cu "torpilele" lui Geoana.

Si in acest caz, Ion Iliescu demonstreaza ca are un simt politic mai dezvoltat decat toti liderii Opozitiei la un loc. Criticile sale la adresa conducerii si directiei pe care o urmeaza partidul sau tradeaza disperarea unui PSD fara lideri puternici, fara solutii si fara credibilitate suficient de mare pentru a putea spera la o victorie fara emotii la viitoarele alegeri. Iar criticile lui Ion Iliescu bat in punctul cel mai slab al PSD - lipsa unui candidat serios, cu sanse reale, pentru alegerile prezidentiale, din 2014 sau cand or avea ele loc.

Lui Ion Iliescu i-a mai reusit insa ceva. Dupa ce a reluat laudele pe care i le-a mai adus si in trecut lui Crin Antonescu, primul presedinte postdecembrist a afirmat ca liderul liberal este mai mult inclinat catre politicile sociale decat spre cele liberale, neavand oricum nicio traditie in zona de dreapta. O lovitura cum nu se poate mai perversa, exact la baza celui mai mare "pacat" al lui Antonescu - indecizia sa intre PD-L si PSD, ori drumul pe cont propriu.

Ion Iliescu nu mai este ascultat de mult timp in PSD. Traian Basescu a reusit sa vrajeasca acest partid atat de mult, sa transmita mesajul distructiv atat de bine catre Ion Iliescu direct, incat fostul presedinte nu mai este ascultat nici macar atunci cand are dreptate. Decredibilizat in randul majoritatii romanilor, Ion Iliescu nu mai reuseste sa se faca ascultat nici in propriul partid. Este cel mai bun exemplu al efectului Traian Basescu.

Traind inca sub marca trecutului si a multumirii aduse minerilor pentru ordinea reinstalata in Bucuresti, Ion Iliescu isi traieste propria drama. Sa nu aiba dreptate nici macar atunci cand are. Sa nu fie ascultat nici de proprii "copii", desi este singurul care-i invata de bine si stie ce sa-i invete. Un destin la al carui final inca vegheaza ramasitele trecutului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Iliescu presedinte Romania, #PSD Iliescu Ponta Geoana, #Victor Ponta presedinte PSD, #Traian Basescu presedinte Romania , #presedinte