Ireplicabilul Basescu (Opinii)

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 09:05
4017 citiri
Ireplicabilul Basescu (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Ascultand recentele patetisme filosofico-politice ale premierului, intelegi usor dimensiunile dezastrului politic in care se zbate Romania din 1944 incoace, iar dezastrul se numeste aroganta pretioasa dublata, paradoxal, de lingusire si servilism. E o tipologie neaosa specifica spatiului nostru dominat de vecini puternici si hrapareti, ori e vorba de altceva?

Nu poti sa vii din mediul academic si sa sustii ca "omul politic Traian Basescu nu este replicabil". Asta vrand sa insemne ca Basescu e un fel de cutremur, fara replici, ca personajul principal al politicii ultimilor 8 ani e unic, irepetabil si, cu toate eforturile umanitatii, un altul de talia si cu inaltele sale insusiri nu se mai poate naste? Mai lipseau omagiile, carmaciul genial si eroul intre eroi. Dar nu e tarziu.

Adevarul ascuns in spatele vorbelor

In a doua parte a frazei insa, lexicologul Mihai Razvan Ungureanu, foarte atent la continutul semantic al termenilor, dar speriat de dimensiunea zicerii, ii indreapta sensul in alta directie: "ar putea sa existe replici si dupa cei care au dus razboaie mondiale si nu e bine sa se intample asta". Indreptare care ridica o chestiune de psihologie.

De fiecare data cand un elev are un necaz sau face o boacana, psihologul apeleaza la un truc: il roaga sa scrie primele 20-30 de cuvinte care ii vin in minte. Jocul nu streseaza, nu trezeste animozitati, iar psihologul poate lesne observa despre ce e vorba. La fel si in cazul dlui Ungureanu: asocierea intre modelul sau politic, pe care nici nu indrazneste sa-l "replice", si cuvantul "razboi" indica o stare subiacenta de frica. Oricat de barbat politic vrea sa para.

Lingusirea si interesele de stat

E clar ca lingusirea nu s-a facut din interese majore de stat, caz in care ar fi fost cumva de inteles, nu de acceptat, ci dintr-un banal si omenesc simt al conservarii unui stau quo. Nu vreau sa aduc in discutie proverbul "fa-te frate cu dracul pana treci puntea", caci nu-mi dau seama ce target si-a pus personalitatea in discutie.

Ei bine, fratia asta cu nefartatul, adularea liderului suprem, chiar daca ele erau conditie sine qua non a promovarii si atunci ca si azi, ne-au adus numai nenorociri. Judecand contrafactual trecerea noastra prin istorie, observam ca, daca lui Carol al II-lea i-ar fi lipsit lingusitorii, n-ar fi avut accesele de grandomanie si ar fi fost poate un rege la fel ca inaintasii sai.

Daca lui Ghorghiu-Dej si lui Ceausescu tovarasii de drum le-ar fi spus adevarul in fata, daca si-ar fi sustinut cu tarie principiile si criticile, fireste, lasand deoparte caracterele lor malformate, poate ca anii de comunism n-ar fi fost atat de tragici, iar dupa '90 n-ar fi trebuit sa o luam de la capat cu toate celea.

Lege si pofta

Privindu-i pe cehi, nemti, polonezi, sloveni... realizam ca ceea ce ne-a deosebit de ei n-a fost faptul ca noi suntem romani, "in calea tuturor rautatilor", si ei alte natii, ci clipa de demnitate, relatia cinstita si sincera cu aproapele, respectul pentru meritul si valoarea fiecaruia...

Ce s-ar fi intamplat daca inaltii functionari si demnitari ar fi actionat in spiritul legii si n-ar fi urmarit cu orice pret sa-si transforme subordonatii in slugi, sa le porunceasca, sa-i puna a le indeplini poftele? Dar daca subordonatii, la randul lor, facand apel la demnitatea data de statutul profesional, nu s-ar fi lasat umiliti si ar fi executat doar ceea ce spune legea?

Pentru ca politrucul roman de azi asta nu intelege, ca o tara, un judet, o comuna, un partid, un sindicat... nu mai pot fi conduse ca un voievod, ca pe propria mosie, ci intr-o echipa, un consiliu, un Parlament in care deciziile se iau prin consens ori in majoritate dupa o matura chibzuinta. Iar odata luata, decizia este asumata de fiecare in parte.

Lege si om

Motivele tuturor vanzolelilor noastre politice sunt, pe langa incapacitatea de negociere si consens, pofta de putere asupra celorlalti si, in consecinta, imposibilitatea aplicarii legilor si a principiilor clasice ale bunei guvernari.

Primul nostru ministru nu avea a se raporta la un "magister dixit", la omul, poate la ordinele cuiva, ci la lege, la fisa postului. Ei bine, n-a facut-o. Nici el, nici altii. De aceea, criza noastra ramane una de leadership.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Ungureanu Basescu disputa, #Traian Basescu replicabil Ungureanu, #Basescu nu este replicabil , #presedinte