Mona Pivniceru, nemultumita ca magistratii instantei supreme participa la alegeri

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 19:45
1173 citiri
Mona Pivniceru, nemultumita ca magistratii instantei supreme participa la alegeri

Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu au tinut cont de recomandarea asociatiilor profesionale de a nu participa la alegeri si ca nu crede ca alte instante vor face la fel.

Pivniceru s-a aratat nemultumita de decizia instantei supreme, despre care a aflat din presa, insa a sustinut ca nu crede ca decizia ICCJ de miercuri poate influenta celelalte instante din tara, astfel incat acestea sa decida, in Adunarile Generale, sa participe la constituirea birourilor electorale.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Retelei Nationale a Adunarilor Generale a Judecatorilor, Cristi Danilet, a sustinut ca decizia de miercuri a magistratilor de la Inalta Curte nu poate influenta decisiv celelalte Adunari generale din tara, care pana acum nu au luat in discutie posibilitatea de a participa la constituirea birourilor electorale.

Danilet a amintit ca cele mai multe instante din tara au decis, in cadrul Adunarilor Generale de saptamana trecuta, sa mentina protestul si sa refuze participarea la alegeri.

Pe de alta parte, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, s-a aratat surprinsa de decizia judecatorilor instantei supreme de a participa la constituirea BEC, despre care a aflat tot prin intermediul mass-media.

Dana Garbovan a declarat ca magistratii ICCJ au ignorat, prin decizia de miercuri, vointa tuturor instantelor din tara de a nu participa la alegeri. Mai mult, Garbovan a afirmat ca asteapta ca reprezentantii instantei supreme sa explice decizia de miercuri, avand in vedere ca pana acum au sustinut protestul adoptat de majoritatea magistratilor.

In privinta posibilitatii ca decizia ICCJ sa influenteze decisiv magistratii de la instantele din tara, care ar putea decide sa participe, totusi, la alegeri, presedintele UNJR a spus ca nu crede ca anuntul ICCJ ar putea influnta o decizie similara.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, in Adunarea Generala de miercuri, ca vor participa la consituirea Biroului Electoral Central, acuzand intentii de folosire in scopuri politice si electorale a protestului magistratilor, potrivit unui comunicat al ICCJ.

In comunicatul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se precizeaza ca, avand in vedere incercarile de manipulare din ultima vreme, prin care se urmareste a se acredita ideea ca magistratii fac jocuri politice sau se lasa antrenati in jocuri politice, Adunarea generala a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din 23 septembrie a decis sa comunice faptul ca, inca de la inceputul protestului magistratilor, "puterea executiva a incercat prin toate mijloacele sa-l compromita si sa incite cetatenii, speculand cinic situatia economica si financiara a acestora, reducand demersul magistratilor la revendicari de natura pur salariala". De asemenea, potrivit comunicatului ICCJ, exista incercari de folosire in scopuri politice si electorale a protestului magistratilor.

Comunicatul instantei supreme arata ca protestul judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a avut si nu are resorturi de natura politica, asa cum se incearca a se acredita in noua strategie de comunicare si imagine, ci este determinat de nemultumiri ce decurg din modul in care judecatorii sunt obligati sa-si desfasoare activitatea de judecata de fiecare zi.

Cu toate acestea, se arata in comunicat, exista incercari de exploatare in scopuri politice si electorale a protestului magistratilor, care se manifesta nu doar prin incriminarea politica a protestului, dar si prin incercari de a capta politic bunavointa magistratilor.

Magistratii Inaltei Curti se delimiteaza de orice incercare a politicului de atragere a lor in jocuri politice sau electorale, se sustine in acelasi comunicat.

Astfel, potrivit aceleiasi surse, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor participa la la tragerea la sorti in vederea constituirii Biroului Electoral Central, conform legii, tocmai pentru ca actiunile de protest ale magistratilor au urmarit respectarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat. De asemenea, comunicatul Inaltei Curti arata ca magistratii sunt constienti de faptul ca se incearca politizarea protestului judecatorilor si procurorilor, sustinand in continuare ideea degrevarii magistratilor de orice activitate extrajudiciara.

Decizia vine dupa ce presa a aflat ca Guvernul ar putea discuta si despre prezenta magistratilor in birourile electorale. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat marti, pentru NewsIn, ca este pus in situatia de a lua in calcul "toate optiunile legislative" pentru ca judecatorii sa nu mai fie implicati in alegeri, in conditiile in care acestia refuza constituirea birourilor electorale.

"Fata de mentinerea unei pozitii inflexibile de catre cea mai mare parte a magistratilor si personalului auxiliar, suntem pusi in situatia de a lua in calcul toate optiunile legislative", a declarat ministrul Justitiei, pentru NewsIn, intrebat fiind daca se gandeste sa schimbe legea in ceea ce priveste constituirea birourilor electorale.

Predoiu nu a vrut sa dea amanunte despre variantele luate in calcul in acest moment. Surse ministeriale au declarat pentru NewsIn ca eliminarea magistratilor din birourile electorale ar putea fi promovata printr-o ordonanta de urgenta.

Magistratii au decis, in majoritate, sa boicoteze alegerile din noiembrie, forma de protest anuntata inca de luna trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#magistrati constituire birouri electorale, #Mona Pivniceru magistrati, #Mona Pivniceru recomandare magistrati, #Mona Pivniceru magistrati alegeri , #presedinte