Opinii: Cum a ingenuncheat Basescu puterea judecatoreasca

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 15:55
3739 citiri
Opinii: Cum a ingenuncheat Basescu puterea judecatoreasca
foto: Arhiva

Se implineste aproape un an de zile de cand functia de presedinte la Inalta Curtea de Casatie si Justitie este vacanta. Din punct de vedere al stucturilor democratice, intr-un stat de drept, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legal numit in functie, este reprezentatul Justitiei, ca putere in stat.

Dar, pentru ca presedintele Traian Basescu se abtine sa semneze decretul de numire al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Justita este privata de reprezentantul sau de drept, situatie care genereaza incertitudine si subordoneaza Justitia, ca putere in stat, intereselor politice.

Concret, actualul presedinte interimar al Curtii Supreme, Lidia Barbulescu ocupa aceasta pozitie conform legii, fiind vicepresedinte al Instantei Curti in momentul in care functia de presedinte a devenit vacanta, prin pesionarea lui Nicolae Popa.

Este de notorietate faptul ca intre Lidia Barbulescu, magistrat inamovibil, si presedintele Traian Basescu exista un conflict peste care presedintele, desi isi depaseste atributiile constitutionale, nu vrea sa treaca.

Barbulescu a avut deseori pozitii transante care l-au contrazis pe Basescu. Si-a sustinut colegii in celebra "greva a magistratilor" de anul trecut, fapt pentru care, desi desemnata pentru postul de presedinte al Curtii Supreme, de Consiliul Superior al Magistraturii, Basescu i-a refuzat numirea.

La fel s-a intamplat si a doua oara, cand CSM a propus-o pe judecatoarea Livia Stanciu. Desi era obligat de lege, Basescu nu si-a motivat refuzul, iar interimatul de la Curtea Suprema a devenit obisnuita, fapt care afecteaza grav credibilitatea acestei instante cu rol conducator.

Raportul CE pe Justitie critica Romania si incurajeaza Bulgaria

Situatia la Curtea Suprema este cu atat mai complicata cu cat functia de vicepresedinte al Inaltei Curti este vacanta, deoarece, in urma unui prim concurs, nici unul dintre cei trei candidati nu a indeplinit numarul de voturi, astfel ca procedura a fost reluata, iar finalul este departe. Nici interimatul nu poate fi dus la nesfarsit, mandatul Lidiei Barculesc fiind, si el, aproape de final.

Demersurile societatii civile, ale Societatii Academice Romane, ale CSM, si nu in ultimul rand reactiile critice la adresa Justitiei din Romania, ale Comisiei Europene, care notau faptul ca absenta unui lider legitim la Inalta Curte de Casatie si Justitie discrediteaza si subordoneaza politic Justitia, nu au ajuns la urechile presedintelui Basescu.

Lidia Barbulescu afirma despre aceasta situatie, intr-un interviu acordat revistei Lumea Justitiei ca "interimatul afecteaza Curtea Suprema, in ceea ce priveste independeta si credibilitatea, atat pe plan intern, cat si pe plan extern".

Si deloc intamplator, tocmai in aceasta perioada, cand Basescu refuza sa desmneze un conducator puterii judecatoresti, Executivul si ministrul de Justitie vin cu o serie de propuneri legilative, cum este Mica Reforma, de exemplu, care vor schimba regulile de baza ale activitatii in instante.

Nu in ultimul rand, conflictul dintre presedinte si puterea judecatoreasca implica bani. Si este vorba despre bani multi. Este vorba despre solicitarea sustinuta de tot corpul judecatorilor, dar si de Consilului Superior al Magistraturii de trecere a bugetului (foarte mare), al puterii judecatoresti, din administrarea Ministerul de Justitiei, la Inalta Curte.

Si atunci cand este vorba despre bani, principiile nu mai au nicio valoare.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#puterea judecatoreasca Traian Basesu, #CSM Lidia Barbulescu, #Inalta Curte Casatie Justitie , #presedinte