Opinii: Cum evaluam candidatii la presedintia Romaniei (II)

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 11:02
3302 citiri
Opinii: Cum evaluam candidatii la presedintia Romaniei (II)

La inceputul lunii octombrie am scris un prim articol referitor la cum ar trebui sa evaluam candidatii la presedintia Romaniei.

Cred ca fiecare cetatean cu drept de vot ar trebui sa-si alcatuiasca o "grila" de evaluare, un referential, conform cu interesele proprii, cu viziunea sa pentru evolutia Romaniei in anii ce vin. Cu titlu de exemplu iata mai jos propria grila, rezultata din modul in care mi-as dori eu sa evolueze tara noastra.

Sigur ca varsta, interesele personale si ale familiei, situatia profesionala, toate isi pun amprenta pe continutul grilei. Eu am convingeri mai degraba de dreapta si acest fapt si-a pus amprenta supra evaluarilor. Dar nici nu este normal sa votam un candidat asa, apriori, fara nici un fel de argument.

Primul repros ce se poate face grilei tine de prerogativele presedintelui, care nu-i permit sa ia decizii in zona rezervata guvernului. Totusi, presedintele numeste premierul, de regula din partidul care l-a propulsat in functia prezidentiala. Cel putin la nivel de idei se poate presupune ca impartasesc aceleasi valori, aceleasi solutii, aceleasi obiective spre care sa ne indreptam.

Daca nu are solutii pentru problemele si traseul de urmat, candidatul nu-i bun de presedinte, daca obiectul medierii ii este strain nu-si poate exercita atributul de mediator intre puterile statului. Nu ne trebuie un presedinte decorativ, care sa indeplineasca doar protocolul de stat, pentru ca ajunge acolo cu o zestre de voturi populare uriasa. Cum o justifica?

Iata deci grila pe care mi-am construit-o:

1. Modul de formare, executie si echilibrare a bugetului, astfel incat bugetarii sa nu mai sufoce economia, statul sa se intinda atat cat il tine plapuma, nu mai mult.

2. Reconstructia morala a societatii romanesti

3. Reducerea cailor si posibilitatilor de fraudare a bugetului.

4. Rolul statului in economie si eliminarea politicului din structurile de stat. Politica se face in Parlament si, cel mult, in esaloanele superioare ale guvernului (ministri si secretari de stat).

5. Reducerea zonei rurale care functioneaza prin agricultura de subzistenta.

6. Eficientizarea domeniilor bugetare: infrastructura, educatie, sanatate, ordine publica, justitie, armata, politica externa, ajutoare de stat, descentralizare, etc.

7. Reforma constitutionala, care sa eficientizeze functionarea structurilor de management ale statului roman.

8. Experienta si capacitatea de a coagula si modera managementul superior al statului

9. Cunoasterea si conexiunile din politica externa.

10. Cunoasterea limbilor straine.

11. Cinste, corectitudine, independenta de grupuri de influenta si afaceri.

12. Calitati in domeniul comunicarii cu cetatenii.

13. Capacitatea de a coagula o echipa de consilieri de calitate.

14. Eleganta si decenta in relatiile publice, in campania electorala, fara recurs la populisme si promisiuni fara acoperire.

15. Responsabilitate publica

Fiind o analiza de tip swot notarea s-a facut cu un punctaj pentru fiecare item din grila, intre -10 si +10

Candidat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Total
Antonescu 10 10 8 9 0 6 5 0 0 2 10 10 -5 5 10 80
Basescu 10 5 8 9 10 9 10 7 9 5 0 10 9 6 7 114
Geoana -5 0 5 -9 -5 -5 0 7 8 10 -5 10 8 -5 0 14

Explicatii pentru acordarea notelor

Aprecierea este subiectiva, nu am avut posibilitatea unei monitorizari exhaustive. In paranteza sunt notele acordate candidatilor, in ordine alfabetica: Antonescu, Basescu, Geoana.

1. (10,10,-5) In programele si interviurile lor, Antonescu si Basescu vorbesc despre refacerea echilibrelor macroeconomice, prin reducerea aparatului bugetar. D-l Basescu a si cerut reducerea cu 20% a numarului bugetarilor. E dificil, dar altfel ne scufundam cu totii. D-l Geoana spune ca nu asta este solutia, ci scaderea cheltuielilor bugetare pastrand toti bugetarii in posturi. Trecand peste faptul ca unii taie efectiv frunze la caini, tot nu se intelege cum poti scadea cheltuielile, pastrand toti salariatii bugetari.

2. (10,5,0) Niciun candidat nu-si propune ca punct distinct acest obiectiv. Il gasim amintit, mai mult sau mai putin explicit, prin discursuri si interviuri, doar d-l Antonescu vorbeste insistent despre acest subiect.

3. (8, 8, 5) D-l Basescu a si fost de acord cu legea responsabilitatii fiscale, dl Antonescu are un capitol special in program ("Reducerea cheltuielilor bugetare si stoparea risipei banilor publici"), d-l Geoana vorbeste si dansul, mai rar, despre oprirea risipei banului public.

4. (9,9,-9) Aici se deosebesc fundamental cei doi candidati de dreapta, comparativ cu dl Geoana, care nu se sfieste sa propuna o unica companie de stat pentru energie, o alta, tot unica, pentru produse farmaceutice, statul sa creeze locuri de munca, ba a pus ochii si pe rezervele Bancii Nationale.

5. (0, 10, -5). Dl Antonescu nu are in program un capitol cu solutii pentru agricultura, d-l Geoana spune ca statul trebuie "sa dea" (un lait-motiv al discursului sau) subventii, sa intervina in relatiile comerciale dintre tarani si supermarcheturi (?). Doar d-l Basescu are o solutie articulata, pentru investitiile private, ferme agricole de mare randament simultan cu prelucrarea produselor in fabrici amplasate in mediul rural, sursa de joburi, pentru recuperarea fortei de munca.

6. (6, 9, -5) D-l Basescu a creat comisii prezidentiale pentru cateva domenii (sanatate, educatie) si a construit deja solutiile. Este adeptul descentralizarii. D-l Geoana este impotriva pierderii controlului statului in domeniile bugetare importante.

7. (5, 10, 0) D-l Basescu a creat o comisie prezidentiala care a propus deja solutii pentru reforma constitutionala, d-l Antonescu aminteste cate ceva, dar se opune parlamentului unicameral), d-l Geoana nu aminteste mai nimic despre aceasta reforma.

8. (0, 7, 7) D-l Basescu are cea mai mare experienta, dar lipsa de tact in relatia cu guvernul Tariceanu ii reduce punctajul. D-l Geoana a condus Ministerul de Externe, a indeplinit diferite functii de conducere.

9. (0, 9, 8). E clar ca d-l Antonescu nu are nici un fel de experienta in politica externa, in comparatie cu ceilalti doi contracandidati, ceeace ar putea constitui un handicap serios in exercitarea functiei de presedinte.

10. (2, 5, 10) D-l Geoana este de departe castigatorul acestui item, pentru ca d-l Antonescu abia o rupe in franceza, d-l Basescu vorbeste o engleza "populara".

11. (10, 0, -5). D-l Antonescu este castigatorul itemului, relatia sa cu d-l Patriciu n-a fost confirmata de nimeni ca avand "incarcatura" materiala. Cumpararea unui teren de la un om de afaceri "deocheat" si casele din familia Basescu, fara explicatii definitive, il face sa piarda puncte, iar d-l Geoana este clar dominat de grupurile Vanghelie, Mazare, Oprisan, Dragnea, etc.

12. (10, 10, 10). Toti cei trei candidati au o foarte buna comunicare cu publicul.

13. (-5,9, 8). D-l Antonescu are o problema mare, datorita unei politici de cadre falimentare a PNL, politica care l-a propulsat pe inginerul Adomnitei in functia de ministru al educatiei. Nu are experti in securitate nationala, economie, educatie, etc. Nu vad de unde-si va recruta consilierii.

14. (5, 6, -5) Notele au fost acordate prin prisma atacurilor reciproce sub centura, normale doar pana la un punct intr-o campanie de asemenea duritate. D-l Geoana a luat, in plus nota negativa pentru promisiunile fara acoperire, de tipul "pomana contra voturi".

15. (10, 7, 0) Notele sunt acordate pe baze subiective, d-l Basescu a fost depunctat datorita conflictelor cu guvernul Tariceanu, care, prin persuasiune, ar fi putut fi, eventual, evitate.

Totalizand punctajele am obtinut:

1. T. Basescu 114

2. C. Antonescu 80

3. M. Geoana 14

Oricate explicatii s-ar da, toata aceasta evaluare poarta amprenta subiectivismului propriu si este normal sa fie asa. S-a dorit doar un model de alcatuirea a unei grile de evaluare, operatie oricum mai precisa decat simpla "impresie artistica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#candidati presedintie, #evaluare candidati presedintie, #Geoana Antonescu Basescu , #presedinte