Opinii: De ce avem sanse zero pentru o unire cu R. Moldova?

Joi, 18 Februarie 2010, ora 10:56
7347 citiri
Opinii: De ce avem sanse zero pentru o unire cu R. Moldova?

"Niciodata nu va avea loc o unire cu Romania!" Autorul acestei fraze cat se poate de clare e chiar Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova.

Paradoxal, vorbim aici de un politician care s-a considerat intotdeauna roman si care s-a exprimat adesea in trecut pentru o unire cu Romania. Oricat i-ar soca afirmatia pe cei care-si fac iluzii ca o unire s-ar putea realiza in viitorul previzibil, un asemenea act politic e practic imposibil. Contextul geopolitic, problemele interne ale fiecareia si costurile de toate felurile sunt cele mai mari ,,protectoare'' ale granitei de pe Prut. Dar sa le luam pe rand.

Rusia s-ar opune

Moscova are toate motivele sa se opuna unirii. Un stat roman extins teritorial spre Est inseamna in acelasi timp un NATO mai aproape de granitele Rusiei. O Rusie care considera extinderea NATO cea mai mare amenintare la adresa securitatii sale nu ar accepta asa ceva.

Intr-un scenariu utopic, pentru a convinge Kremlinul, ar trebui sa iesim din NATO, ceea ce cu siguranta nu e de dorit nici pentru noi, nici pentru aliati. Chiar presupunand ca Rusia se va apropia intr-un viitor de NATO intr-atat de mult incat sa n-o mai considere amenintare, tot nu i-ar conveni un stat roman marit si potential puternic. De ce? Romania nu ar fi nici pe departe asa de usor de santajat precum Moldova.

Ori, daca s-ar pune vreodata problema sa facem unirea in ciuda Moscovei, aceasta ar avea cu ce sa dea replica. Gazele cu care aprovizioneaza Republica Moldova si pana la urma si pe noi sunt o arma. Rusofonii din Republica Moldova sunt, se stie, ostili Romaniei si apropiati Rusiei.

In plus, economia Republicii Moldova e in mare masura controlata de afaceristi din Rusia sau de oameni care fac afaceri in spatiul rus. Ca sa nu mai vorbim ca Transnistria, republica separatista din Moldova care e sustinuta de 20 de ani de Moscova si ai carei lideri rusofoni s-ar opune si cu arma in mana unei integrari in Romania.

Asa cum au declarat acum trei zile, si-ar dori chiar rachete balistice rusesti pe teritoriul lor, pe langa unitatile deja prezente acolo.

Vestului nu i-ar conveni

Pentru tarile occidentale ar fi greu de acceptat ca odata cu Moldova sa importe in UE si problemele acesteia. De la crima organizata, saracie extrema si infrastructura nedezvoltata pana la faptul ca legea nu domneste in statul de peste Prut.

Uniunea Europeana a fost creata pentru a accepta numai tari care indeplinesc criteriile. Romania, nu le-am mai indeplini cu siguranta vreo 5-10 ani dupa unire.

Dorinta de a ne uni

Multora dintre noi ne-a tresarit inima cand am auzit cantecele patriotice romanesti cantate de revoltatii de la Chisinau in aprilie 2009. Dar reprezinta ei majoritatea?

Se estimeaza ca nu si probabil e adevarat, dat fiind ca tema unionista nici macar nu mai e printre principalele subiecte de dezbatere intr-un stat care isi cauta identitatea. In ultimii 20 de ani, cetatenii moldoveni care se considera romani sau isi doresc unirea s-au imputinat de la an la an.

In Romania, la fel. Chiar si cei care inteleg ca suntem acelasi popor nu mai vad in unitatea statala a natiunii acelasi lucru pe care il vedeau romanii de acum 100 de ani. Individualitatea si implinirea personala a fiecaruia primeaza acum.

Dificultatile unirii

Chiar daca unii ar accepta o unire in care sa preluam Republica Moldova cu tot cu problemele sale, nu e sigur ca ar fi de acord cu costurile. Daca ne gandim ca reunificarea Germaniei se estimeaza ca a costat intre 750 si 1 300 de miliarde euro, putem fi siguri ca si unirea cu Republica Moldova ar costa cateva zeci de miliarde bune.

Chiar intr-o varianta super-optimista, estimand-o la doar 1% din cea a Germaniei, tot ne-ar duce pe aproape de 10 miliarde. Cati dintre politicienii si cetatenii romani ar fi de acord cu asta?

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#unire Moldvoca Romania, #Mihai Ghimpu unire Romania, #Republica Moldova Romania , #presedinte