Presa de azi: Boc si Berceanu, pe lista neagra a lui Basescu

Joi, 08 Iulie 2010, ora 07:32
4839 citiri
Presa de azi: Boc si Berceanu, pe lista neagra a lui Basescu
Foto: mariusmina.blogspot.com

Declaratiile facute de seful statului la Radio Romania Actualitati sunt reluate si analizate joi de majoritatea ziarelor centrale, care subliniaza ca Basescu vrea impozit pe pensii, dar si ca presedintele i-a criticat pe Emil Boc, pentru marirea TVA, si pe Radu Berceanu, pentru ineficienta. Posibila reducere la 10% a cotei unice si afacerile facute de firmele "portocalii" cu statul sunt alte subiecte dezbatute in presa de joi.

Adevarul: Basescu vrea impozit pe pensii

Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu este un sustinator al cresterii TVA, comentand ca solutia Guvernului nu rezolva problemele Romaniei pe termen mediu.

"Nu sunt un sustinator al cresterii TVA. A fost o greseala, pentru ca Guvernul nu a operat exact acolo unde este cancerul in buget", a spus seful statului la Radio Romania Actualitati.

Basescu a pledat pentru impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, informeaza Adevarul .

"Sper ca de la 1 ianuarie Guvernul sa nu vina cu o alta masura de genul marim TVA cu cateva procente si sa nu introduca impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii", a declarat seful statului.

In opinia lui, judecatorii Curtii Constitutionale au luat decizia legata de reducerea pensiilor abordand speta politic, nu constitutional. Basescu a mai spus ca Parlamentul este vinovat pentru cresterea TVA, pe motiv ca a atacat legile austeritatii la Curte.

Basescu s-a referit si la situatia din Ministerul Transporturilor, care nu a atras nici o finantare europeana din cauza incompetentei angajatilor "arhiselectionati".

"Este o incompetenta consistenta, pe care nu o reprosez ministrului Radu Berceanu, lui ii pot reprosa doar usurinta cu care spune nu am bani", a mai comentat Basescu.

Evenimentul Zilei: Basescu a dat cu TVA-ul in Guvernul Boc

Presedintele Traian Basescu s-a declarat nemultumit de decizia cresterii TVA la 24%, afirmand ca alternativa ar fi fost impozitarea pensiilor.

"Nu sunt un sustinator al cresterii TVA. In opinia mea, a fost o greseala pentru ca nu a operat exact acolo unde este cancerul in buget. Avem doua zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetul de stat si procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizam in zona sociala", a declarat seful statului, citat si de Evenimentul Zilei.

Basescu s-a delimitat de aceasta decizie a Guvernului Boc, sugerand ca nu a avut nici o implicare. "Eu am fost anuntat despre ce a hotarat majoritatea parlamentara sa mareasca TVA-ul, nu sunt un partizan al solutiei si nu cred ca rezolva problema, nici macar pe termen mediu", a afirmat presedintele in acelasi interviu.

In schimb, premierul Emil Boc a catalogat cresterea TVA drept singura solutie ramasa la dispozitia guvernului. "Solutia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispozitie; din punctul nostru de vedere, o alta solutie mai buna nu aveam", afirma Boc dupa luarea deciziei.

Si Guvernul, si seful statului au invocat aceasta "varianta de rezerva" inca de la primele discutii privind masurile de austeritate, exprimandu-se clar impotriva.

Cresterea TVA si a cotei unice a fost numita atunci de Basescu drept "varianta neincrederii", mai ales ca si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, o considera "inoportuna".

In ciuda acestor retineri, guvernul a decis totusi cresterea TVA. In opinia presedintelui Basescu, masura "va eroda veniturile pensionarilor".

Seful statului a sustinut, in schimb, aplicarea cotei unice si la pensiile de pana la 1.000 de lei. Din impozitarea pensiilor intre 350-1.000 de lei, s-ar economisi in sase luni peste 220 de milioane de, conform calculelor EVZ.

Prin majorarea TVA de la 19% la 24%, Finantele estimeaza incasari suplimentare intre 3.5 si 4 miliarde de lei, adica intre 833 si 952 milioane de euro, de patru ori mai mari decat daca se impozitau si pensiile de pana in 1.000 de lei.

Puterea: Emil Boc si Radu Berceanu, pe lista neagra

La doua saptamani dupa anuntarea majorarii TVA de la 19 la 24% timp in care Traian Basescu s-a facut ca ploua sau s-a preocupat de victimele inundatiilor, miercuri, pe postul public de radio, a criticat aspru Guvernul, pentru ca a luat aceasta masura.

"Nu ma simt singur responsabil pentru soarta tarii", a tinut sa precizeze Traian Basescu. Seful statului a spus la Radio Romania Actualitati ca prefera impozitarea pensiilor, iar cresterea TVA este o greseala si nu "opereaza acolo unde este cangrena costurilor sociale", si anume la bugetul de pensii, noteaza Puterea.

"De fapt, pensionarii au fost pacaliti din nou, iar Guvernul nu a facut altceva decat sa mentina populist niste costuri care trebuiau reduse. Le luam bani prin cresterea TVA si prin inflatie le luam aceiasi bani. Cresc preturile si creste inflatia. Oricum, acei bani ei ii pierd prin reasezarea preturilor", a spus Basescu.

El considera ca sistemul pensionarilor pe caz de invaliditate reprezinta o adevarata "retea a coruptiei", dovada fiind ca, din cele 12.000 de dosare controlate pana acum, 3.000 au fost trimise la reexaminare.

"Daca ai 900.000 de pensionari de invaliditate, atunci vezi numai oameni care nu mai au un picior. Or, unii nu au amigdalite si sunt pensionati pe caz de boala. Altii sunt pensionati, pentru ca nu vad, dar ei conduc, ii vezi la volan", a afirmat presedintele.

Basescu a mai spus ca oamenii politici mint atunci cand promit in campania electorala ca vor face 800, 1.200 sau 1.500 de kilomentri de autostrada, pentru ca stiu ca in buget nu exista banii necesari.

Presedintele nu l-a uitat nici pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, pe care l-a criticat ca spune "cu usurinta" ca nu are bani de la buget pentru autostrazi, in loc sa ii dea afara pe angajatii incompetenti din minister, care nu reusesc "sa miste banii europeni".

"La Ministerul Transporturilor sunt 100 si ceva de competenti platiti cu 75% mai mult la salariu si care nu au nici macar un proiect de 50 de kilometri aprobat la Bruxelles", a spus Basescu, adaugand ca daca era in locul lui Berceanu ii dadea pe toti afara si angaja altii prin concurs.

Gandul: Videanu: analizam reducerea cotei unice la 10%. Boc: Sa lasam scenarita

Si daca tot vrea Traian Basescu sa aplice impozit si pensiilor mici, din Gandul aflam ca aceasta ar putea scadea la 10%. Insa la cateva ore dupa ce Adriean Videanu a confirmat ca se analizeaza posibilitatea reducerii cotei unice, premierul Emil Boc a declarat ca "trebuie lasata scenarita" si ca "ce avem in vigoare aceea exista".

In cadrul sedintei de luni a Biroului Permanent National al PD-L, liderii partidului au discutat despre posibilitatea micsorarii cotei unice de la 16% la 10%, concluzia fiind ca se va face o analiza in Guvern pentru a stabili oportunitatea acestei masuri, potrivit Gandul .

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a confirmat marti ca exista aceasta intentie. "Da. Este in analiza", a raspuns Videanu la intrebarea daca PD-L analizeaza posibilitatea micsorarii cotei unice la 10 procente. Cateva ore mai tarziu, cu ocazia unei conferinte de presa privind situatia din zonele inundate, premierul Emil Boc a negat existenta unei astfel de analize si chiar a discutiilor in acest sens.

"Ce avem in vigoare aceea exista. In rest, altceva nu exista. Sa lasam partea asta de scenarita si de a lucra pe tot felul de lucruri, sa nu mai stie stanga ce face dreapta", a declarat premierul, intrebat fiind daca in BNP al PD-L s-a discutat si despre aceasta varianta.

Economistii contactati de Gandul au pareri diferite privind scaderea cotei unice. Fostul ministru de Finante Daniel Daianu sustine ca aceasta masura nu are cum sa ajute mediul de afaceri pentru ca "facilitatile fiscale in timp de criza ajuta firmele sa supravietuiasca, nu sa se dezvolte". Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, sustine ca o cota unica mai mica ar fi buna pentru ca ar contrabalansa majorarea TVA.

Analistii considera insa ca statul nu isi poate permite in acest moment o eventuala reducere a cotei unice de la 16% la 10%. Daca va adopta aceasta masura, Guvernul va pierde incasari de circa 1.3 miliarde de euro la bugetul statului in fiecare sase luni de aplicare.

Jurnalul National: La complexurile energetice si ciorba s-a facut portocalie

Ramanand in sfera afacerilor portocalii, amintim de dorinta Elenei Udrea care le cerea colegilor de curand - ori politica, ori afaceri. Mai mult, propunea ca politicienii care detin contracte cu statul sa renunte la ele si chiar sa aleaga intre politica si afaceri.

Aceasta declaratie s-a dovedit a fi insa una de imagine, pentru ca la Gorj, si mai nou la Hunedoara, chiar presedintele Organizatiei de Tineret a PD-L, Dan Gavrilescu, se "infrupta" la greu din banii statului.

Si pentru a-i impaca pe toti, firmele democrat-liberalilor din Gorj s-au unit in asociatii cu care castiga licitatiile de la companiile din subordinea ministrului Adriean Videanu, scrie Jurnalul National .

Partidul Democrat Liberal din Gorj stie sa-si rasplateasca oamenii care in campaniile electorale au contribuit financiar. Oamenii de afaceri cu adeziuni in partidul guvernamental sau sustinatori ai acestuia castiga toate licitatiile de la Complexurile Energetice si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Companiile statului scot la licitatii un pachet de servicii, iar firmele democrat-liberalilor s-au unit in asociatii. De cand ministrul Adriean Videanu a dat entitatile energetice pe mana colegilor de partid, numind in functiile de conducere membri ai Partidului Democrat Liberal, nici o alta firma, in afara celor etichetate "portocalii", nu mai castiga vreo licitatie.

Din 2009 si pana in prezent, aceste firme castiga "pe banda" toate lucrarile si serviciile din companiile aflate in subordinea Ministerului Economiei. De exemplu, SC UMR SA, cu sediul in Rovinari, a contractat de la SNLO si Complexurile Energetice Rovinari, Craiova si Turceni lucrari de reparatii si intretinere a echipamentelor in valoare de peste 143.000.000 lei noi.

Seful organizatiei de tineret a PD-L Gorj, Dan Gavrilescu, detine firma Damitrade SRL din Targu-Jiu, o societate care curand si-a extins activitatea prin introducerea tuturor codurilor CAEN in statutul firmei. De la fabricarea de arme si munitii si pana la exploatarea carbunelui si achizitionarea de zarzavaturi si ciocolata.

T.B.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#declaratii Traian Basescu, #marire TVA guvern Boc, #impozitare pensii , #presedinte
Comentarii
Poza Gonzagues
Gonzagues
rank 5
LAPIDAȚI absolut toate scursurile zooportocalii.Toți sunt pe lista neagră a romînilor adevărați.