Prizonierii cliseelor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 13:12
4613 citiri
Prizonierii cliseelor (Opinii)

Politica romaneasca a generat cateva clisee devenite deja inchisori ale multor minti.

Ceea ce vedem acum nu mai este un razboi al strategiilor, este un razboi al cliseeelor, cine reuseste sa activeze mai multe, cine cade in capcana mai multor clisee.

Dan Voiculescu a devenit sinonim cu suspendarea. Le-a planuit pe amandoua, a presat pentru ele, le-a condus frenetic prin intermediul Intactului. A spune acum ca Dan Voiculescu planuieste a treia suspendare devine logic, aproape pleonastic. Intrand in reflex, afirmatia nu mai poate fi pusa la indoiala, e luata ca axioma.

In aceste conditii, nimic mai simplu pentru Traian Basescu decat sa intre in acest cliseu victimizant, sustinand ca varanul planuia a treia suspendare. Varanul si-o dorea cu siguranta.

Dar mai indoiesc ca o si planuia in mod real din doua motive cat se poate de simple: PSD nu si-o permite in plan extern, iar principalul beneficiar ar fi fost Crin Antonescu, devenit marele suspect de tradare si tocmai cel despre care Traian Basescu spune ca nu ar fi fost implicat in plan. Un mare beneficar ar fi fost si Traian Basescu, eliberat macar o luna de zile sa faca ceea ce oricum face, dar dintr-o pozitie incomoda, si anume campanie electorala pentru PMP.

Logica contrazice cliseul, dar nu-l poate bate. E mult mai puternic decat orice argument, decat orice constructie rationala.

In partea cealalta, avem cliseul antibasismului. Pentru o parte foarte mare din electorat "Basescu e de vina" este egal cu adevarul absolut si acoperitor pentru orice actiune politica. Orice pozitionare ferma, agresiva impotriva presedintelui este purtatoarea unui adevar incontestabil, indiferent cat de absurda este.

De aceea o batalie feroce in cadrul USL pentru a deveni campionul acestui electorat care a iesit masiv la vot si vara trecuta, si la alegerile din decembrie. Aceasta este singura explicatie a freneziei comisiilor de ancheta in care a intat Victor Ponta. Stie bine ca ele nu au niciun efect, pentru simplul motiv ca obiectul si subiectii anchetei exced sfera de competenta a unei comisii parlamentare.

Crin Antonecu are dreptate cand spune ca orice ar face si la orice concluzii ar ajunge comsia comuna, ea nu ii poate provoca presedintelui niciun fel de consecinte juridice. Dar cliseul e mai tare ca logica si Victor Ponta stie asta.

Dar si Crin Antonescu stie ca mai exista si cliseul tradarii. Cine uraste atat de intens, la fel de intens se teme si de tradare. Acuzat de tradare, a intors acuzatia spre premier, dar nu direct, ci alaturi, in pantecele moale, la tata socru. Propunerea ca Ilie Sabu sa conduca comisia de anchetare a afacerii Calarasi, ca recunoastere a unui deceniu de lupta antiBasescu, trimite direct la negocierile dintre presedinte si dl. Sarbu in baza carora a aparut "majortiatea de vis" PDL - PSD.

De partea cealalta avem si cliseul presedintelui imaculat. Nu numai ca nu a facut nimic rau, dar nici nu ar face, fie pentru ca este un campion al binelui, fie, pentru sustinatorii moderati, pentru ca "n-o fi prost sa faca ceva incriminalbil". Iar daca totusi vreo suspiciune razbate dincolo de cliseul pecum un zid beton armat, asupra ei se napustesc alte bate "intelectuale": si daca ar fi scapari, ele nu trebuie observate, nu trebue spuse, trebuie ignorate, trecute cu vederea ca sa nu foloseasca celor rai. Chiar impotriva evidentei, presedintele trebuie sa ramana imaculat.

Cliseele acestea ucid orice evaluare corecta, orice sansa de iesi din paradigme anchilozate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#comisie ancheta CEC, #Ponta Antonescu Basescu, #suspendare Traian Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza UniuneaSatanistoLeninista
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Și jurnalismul a generat clișee. De exemplu, clișeul Leca.