Opinii: Prostii lui Basescu si prostii lui Vintu

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 23:13
5552 citiri
Opinii: Prostii lui Basescu si prostii lui Vintu

La 20 de ani dupa momentul cand ne-am descuiat cugetul si am reinvatat sa vorbim liber am reinventat cenzura. Doar ca de aceasta data nu o impune nimeni, este rezultatul libertatii.

Alegem sa tacem, ca sa nu ne sfasiem intre noi. Poate fi o forma de politete, asadar. Dar nu e decat rezultatul unui sentiment nou, compus din oboseala si teama de-a spune ceva ireparabil, suprapuse constiintei ca avem dreptate. Tacerea e o optiune a celor luminati, oricat de curios ar fi, pentru ca de cele mai multe ori, ne intoarcem spatele si alegem sa ne toleram, scrasnind din dinti.

N-ati bagat de seama ca de foarte multe ori, in miezul unei discutii care n-are legatura cu politica, subiectul vireaza la un moment dat si se ajunge la 5 milioane e prosti care au votat cu Traian Basescu, sau 5 milioane de prosti care erau pe cale sa-l aduca pe SOV la putere?

Intre jurnalisti, lucrurile sunt clare. Daca gasesti parti bune in politica guvernamentala, desigur ca speri sa-ti arunce careva vreun oscior. Daca-l injuri pe Boc, te-au cumparat mogulii. Exclus sa fii obiectiv, e musai ca lauda sau critica sa aiba o explicatie baneasca. Astfel ca este bizar cum in sanul unei meserii care presupune spirit, slujbasii ei devin tot mai incuiati. Sau au fost intotdeauna asa?

Mare poarte a breslei s-a decredibilizat singura, mizand pe faptul ca privitorii sunt tampiti, ignorand simtul comun. Jurnalismul decent isi traieste ultima suflare, e tot mai greu sa rezisti neavand o optiune politica clara, manifestandu-ti simtul critic sau avand taria sa recunosti o fapta buna, indiferent de consecinte.

Dar dincolo de media exista oamenii simpli, carora nu le trec prin minte dregatorii, nu au acces la spagi si-si duc viata punand un pas inaintea celuilalt, cu gandul la ziua de maine. Ei cum au devenit atat de intoleranti?

Dupa zeci de ani de tacere, romanilor li s-a dat din nou ocazia sa cugete, si imi placea sa-mi imaginez agore mici, in casa, in cluburi, in parcuri, unde in numele exprimarii libere, romanii sa-si insire argumentele.

Dar la ce au ajuns? Daca intr-un mediu dominat de alegatorii lui Geoana marturiseste careva ca a votat invers, e socotit (in momentul cand se duce la veceu, nu de fata cu el) dus cu pluta. Invers, desigur ca e prost. Rar se intampla sa aiba asistenta rabdare sa asculte argumentele "intrusului". De altfel, acesta nici nu doreste sa le expuna. Singurele doage care sar cu verb din cap sunt legate de flota, Udrea, "sa traiti bine" versus Vintu, "prostanacul", coruptie, Iliescu & minerii.

Discursul public este insa intesat pana la durere de Legea pensiilor, Legea salarizarii unitare, Legea educatiei si (tot mai pierita, aproape uitata), reforma parlamentara. Discuta oamenii despre asta? Nu, fireste.

Toata lumea critica, dar nu are argumente. Nu pentru ca legile sunt bune, ci deoarece nu sunt cunoscute.

Furati de circul de la televizor, care se invarte doar in zona estetica (exista si estetica uratului!), si nu coboara la fond, romanii nu au nicio curiozitate. Nu se indoiesc, aleg o tabara sau alta. Desi legile sunt pe internet, si si-ar putea forma propria opinie.

Daca sunt proaste, atunci sa se care Boc si ai lui, sa vina altii! Dar daca sunt bune?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#stenograme Vintu, #prosti Traian Basescu, #SOV prosti , #presedinte