Tampitii nascuti de Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 18 Iunie 2009, ora 23:59
6336 citiri
Tampitii nascuti de Basescu

Spumoasa discutia de la deschiderea targului de carte BookFest dintre un marinar si un filosof. Mai ales dupa ce marinarul, deloc intamplator presedintele statului, doar ce alungase filosofii din cetate si decretase, intr-o sedinta de Guvern, ca avem nevoie in schimb de ospatari, mecanici si tinichigii.

Traian Basescu a incercat sa dreaga miercuri, la intalnirea cu filosoful Gabriel Liiceanu, "scaparea" pe care a avut-o in sedinta de Guvern, unde se dusese sa urecheze ministrii PSD si sa dea directive generale cabinetului Boc. De fapt, a recunoscut chiar Traian Basescu, seful statului dorise initial sa spuna ca "scoala scoate tampiti".

Probabil presedintele a dorit atunci sa nu jigneasca prea mult dascalii si absolventii scolilor din Romania. A crezut ca indulceste mesajul daca inlocuieste tampitii cu filosofii. Adica, vorba aceea, scoala romaneasca produce pe banda rulanta visatori, tineri inclinati mai mult spre meditatie, spre pierderea timpului, care nu produc nimic concret, care nu sunt buni de nimic in general.

Asta daca interpretarea noastra nu este deloc rautacioasa, asa cum ne-a criticat recent, tot seful statului, ca sunt de cele mai multe ori analizele jurnalistilor. Asadar, parerea sincera a lui Traian Basescu este ca scoala romaneasca scoate la lumina doar niste neispraviti, care nu sunt buni de nimic.

Intalnindu-se insa cu Gabriel Liiceanu, unul dintre filosofii care nu de putine ori l-a sustinut deschis pe presedinte, Traian Basescu a vrut sa explice de ce a spus ca vrea sa alunge filosofii din scoli. A recunsocut ca nu asta a vrut sa spuna, ci ceva mult mai grav, dar a preferat acest eufemism. A sacrificat astfel filosofii pentru a nu jigni prea mult tinerii romani. Lui Liiceanu a tinut sa ii recunoasca adevarul: "scoala scoate doar niste tampiti."

"Acum, si eu am gresit. Eu am vrut sa spun: scoala scoate tampiti. Si, in ultima clipa, am zis sa nu spun aceasta vorba. Este o prostie ce voiam sa spun. Desi ea pe fond era corecta", a afirmat Traian Basescu, in discutia deschisa pe care a avut-o cu Gabriel Liiceanu, la deschiderea targului de carte.

Asadar, parerea sincera a lui Traian Basescu este ca noi suntem cu totii niste tampiti - unii mai mult, altii mai putin, macar atata indulgenta sa avem noi cu noi insine.

Fondul problemei se schimba acum. Nu mai este atat de mult o chestiune si o discutie despre nevoile pe care le are Romania in legatura cu meseriile produse de scolile sale. Pentru ca daca scoala scoate doar tampiti, tampiti sunt si cei care termina specializari despre care presedintele a spus ca avem atata nevoie, precum ospatarii, mecanicii si tinichigii.

Sa evitam din nou sa deducem din vorba presedintelui, cum am putea de altfel foarte usor sa o facem, ca suntem o tara de tampiti. Ea ar fi nedreapta atat fata de presedinte cat, mai ales, fata de noi. Dar daca ea este adevarata?

Daca chiar suntem o tara de tampiti, asa cum crede chiar presedintele ei? In acest caz, lucrurile ar fi mult mai simplu de lamurit. Intr-o tara de tampiti si conducatorii ei sunt tampiti. Caci ce altceva ar putea niste tampiti sa aleaga decat alti tampiti care sa ii conduca? Intre alesii tampitilor ar fi un parlament plin de tampiti, un Guvern asemenea si un presedinte idem.

Evident insa ca problema nu se poate reduce astfel. Scoala noastra a scos si olimpici internationali si premianti cu adevarat bine formati si pregatiti in domeniile lor, mai mult sau mai putin aplicate gustului lui Traian Basescu. Ca presedintele a fost nedrept fata de acesti oameni nici nu mai conteaza. Ar recunoaste-o si dansul probabil.

Cu siguranta nici Traian Basescu nu considera ca toti absolventii scolilor din Romania sunt niste tampiti. Ca o parte dintre ei sunt asa, aici i-ar da dreptate toata lumea.

Insa, ar merita sa intrebam si noi cati dintre cei care l-au votat sunt si tampitii pe care i-a numit acum? Sau cati dintre cei care il vor vota si de acum incolo sunt tampitii sai? Si mai ales cati dintre cei care voteaza, dintre putinii romani care mai ies la vot, sunt tampitii aratati cu degetul de Traian Basescu. In acest caz se pune serios o problema a legitimitatii alesilor nostri.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Basescu scoala tampiti, #Basescu filosofi tampiti , #presedinte