Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine il impinge pe Ponta in capcana lui Basescu? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 08:06
2823 citiri
Cine il impinge pe Ponta in capcana lui Basescu? (Opinii)
Foto: Arhiva

Spre deosebire de foarte multele subiecte care tin de obicei prima pagina, desi nu exprima decat o falsa sau exagerata importanta, numirea sefilor procurorilor la DNA si Parchetul General este cea mai importanta tema de la referendumul de demitere a presedintelui din 2012.

Si nu pentru ca priveste "independenta" Justitiei ori impartirea puterii intre palatele Cotroceni si Victoria. Nici macar din perspectiva ruperii sau degradarii USL nu intereseaza atat de mult.

Sa se faca praf, de-a dreapta si de-a stanga, daca nu inteleg ca mandatul pe care l-au primit la alegeri a fost in numele Uniunii si nu pentru calitatile sau doctrinele pe care le promoveaza fiecare partid separat.

La fel, cele 70 de procente din Parlament le-au fost date de votanti care au crezut in USL ca arma de lupta impotriva "regimului Basescu", dupa cum cei doi lideri nu au incetat sa repete zi de zi asta, de cateva zeci de ori, pana cand lumea i-a confundat cu armata de eliberare de sub dictatura prezidentiala.

Subiectul numirii sau ne-numirii Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA este extrem de important mai ales din perspectiva "loviturii date statului de drept" de catre USL, pentru ca Romania a suferit enorm si inca se mai resimte la nivelul UE de pe urma interpretarii si traducerii evenimentelor din vara trecuta.

Insasi dimensiunea pe care a capatat-o la nivelul intregii clase politice exprima miza uriasa pe care premierul si-a asumat sa o joace.

Victor Ponta joaca insa de unul singur si in complicitate cu Traian Basescu decat in echipa cu USL si respectand ultimele cerinte ale Bruxelles-ului in privinta procedurii desemnarii celor doi sefi ai procurorilor.

Mona Pivniceru a respectat cerintele UE si a impus criteriile de care si Traian Basescu se agatase ca si de statul de drept. Acum, cand politicianul Victor Ponta a luat locul magistratului Pivniceru la Justitie, ca interimar, si presedintele a facut uitate criteriile cerute si impuse UE.

Stranie coincidenta si impecabila ipocrizia generala - de la Cotroceni si Victoria pana la Bruxelles si inapoi. Chiar si pana la propunerea celor doi sefi, independent pana si de numele lor, intelegerea e ca intre doi jucatori de alba neagra si ar trebui sa-l lamureasca si pe ultimul Barroso din Europa cam ce trasaturi a avut lovitura de stat in fata careia a tremurat Basescu vara trecuta.

Se dovedeste ca nici liderilor UE nu prea le mai pasa de criterii de transparenta, din moment ce politicul autohton isi imparte frateste Justitia dupa principiul: una mie, alta tie.

La fel de brusc si Ponta s-a transformat din plagiator, copilot iresponsabil si pisic cu gust de porc intr-un politician matur care urmareste interesul national. De la Traian Basescu pana la ultimul analist-jurnalist obisnuit sa-l balacareasca pe premier de dimineata pana seara, toata armata inca vie a presedintelui ii sufla in panze lui Ponta: "esti cel mai bun Victor, daca o numesti pe Codruta".

Poate ca Ponta isi imagineaza ca prin palma batuta cu Basescu impusca doi iepuri dintr-un foc: inchide gura Bruxelles-ului si obtine mai multa putere. Insa Ponta ar trebui sa stie ca fiecare mana intinsa de presedinte s-a dovedit a fi intr-un final doar inca un dos de palma.

Ignorand criteriile cerute initial de UE si respectate de Pivniceru, premierul isi lasa garda jos nu doar in fata electoratului, a partenerilor liberali, ci, mult mai rau, defileaza gol si prin fata lui Basescu.

Daca nu cumva se foloseste de ocazie ca pretext pentru a impinge PNL sa rupa USL, obtinand astfel pentru PSD nu doar toata guvernarea, ci si sansa de a castiga in 2014 Cotroceniul, inseamna ca Ponta e pe cale sa comita cea mai mare greseala din cariera: sa joace dupa cum ii dicteaza Cotroceniul, uitand ca Basescu va fi primul care ii va scoate ochii ca a ignorat principiile si regulile statului de drept.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta numire procurori sefi, #Ponta Kovesi DNA Basescu, #Ponta Basescu procurori sefi , #procurori sefi
Comentarii