Cine sunt candidatii la functiile de procurori-sefi

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 08:12
3093 citiri
Cine sunt candidatii la functiile de procurori-sefi
Foto: Realitatea TV

Procurorii propusi la sefia Parchetului General si DNA au minimum 17 ani de experienta, inclusiv in functii de conducere - unele cu vizibilitate maxima, cum este cazul Codrutei Kovesi si cel al lui Codrut Olaru - in timp ce numele lui Tiberiu Nitu este avansat a doua oara pentru PICCJ.

Laura Codruta Kovesi, fostul procuror general, are un CV in care primeaza intervalul 2006-2012 petrecut la sefia Parchetului General, in care si-a atras, asemenea lui Daniel Morar, "renumele" de om al presedintelui Traian Basescu, adversarii politici ai acestuia si ai PDL invocand un caracter partinitor in anumite actiuni declansate de procurori, cea mai recenta fiind cea de dupa referendumul de demitere a sefului statului.

Tot in CV-ul Codrutei Kovesi se mentioneaza ca are aproape 18 ani de experienta ca procuror, perioada la conducerea Parchetului General reprezentand, cel putin teoretic, un argument in favoarea unui aviz favorabil de la CSM.

Miercuri, numele Codrutei Kovesi s-a regasit printre cele avansate de premier, intr-o scrisoare catre CSM, pentru conducerea parchetelor. Functia propusa pentru fostul procuror general - cea de sef al DNA.

Cine este Codrut Olaru

Codrut Olaru, propus de premier ca adjunct al procurorului general, este procuror din 1995, are o experienta similara celei a lui Kovesi, iar reperele CV-ului sau sunt perioada la conducerea DIICOT Bacau (2005 - 2007) si cea in functia de procuror sef al DIICOT (din ianuarie 2007).

In 2012, institutia pe care o conduce, in prezent, a cercetat aproape 17.000 de persoane si a trimis in judecata peste 3.900 de inculpati, dintre care 1.906 in stare de arest preventiv - un bilant managerial si cazuistic ce poate fi determinant in contextul propunerii sale ca adjunct al sefului PICCJ.

Cine este Alina Bica

In locul lui Olaru, la DIICOT, Ponta o propune pe Alina Bica, procuror cu 17 ani de experienta, tot din generatia lui Olaru si Kovesi. Incepand din 2006, Bica a fost procuror sef de birou la DIICOT, iar apoi procuror sef de serviciu la aceeasi institutie, functii care, tot prin prisma criteriilor pentru avizul CSM, cantaresc foarte mult.

Iar Bica, al carei CV include si trei ani ca secretar de stat la Ministerul Justitiei, pare sa corespunda, cel putin la acest capitol.

In septembrie anul trecut, numele Alinei Bica era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa era publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.

Kovesi si Nitu ar putea fi numiti in functii abia in iunie - vezi calendarul CSM

Cine sunt Bogdan Licu si Elena Hosu

Bogdan Licu, propus pentru postul de prim adjunct al procurorului general al PICCJ, si Elena Hosu, avansata de premier pentru functia de ajunct al procurorului sef al DIICOT, lucreaza ca procurori tot de 17 ani si au, la randul lor, experienta manageriala.

Astfel, Licu a fost, inca din 2001, sef Sectie Supraveghere a Urmaririi Penale la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, iar Hosu primea din partea CSM, pentru activitatea din 2004, calificativul "foarte bine" la momentul propunerii sale pentru functia de sef Birou de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare din cadrul DIICOT.

Bogdan Licu este titularul unei actiuni disciplinare initiate la CSM in 2007 impotriva procurorului Ciprian Nastasiu care ceruse instantei eliberarea din arest a lui Omar Hayssam.

Cine este si ce a realizat Tiberiu Nitu

Tiberiu Nitu este propus pentru a doua oara, la interval de cateva luni, pentru sefia PICCJ.

CSM a notat, in motivarea avizului negativ dat numirii lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general, ca acesta are autocontrol scazut, rezistenta redusa la stres si nu a dat dovada de initiativa in modernizarea managementului Ministerului Public sau in abordarea strategica a conducerii acestuia.

Nitu, numit in septembrie 2011 inspector in cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea, a detinut functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei in perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe aceasta pozitie timp de zece luni.

In 22 noiembrie 2012, Sectia pentru procurori a CSM i-a respins pe candidatii Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, propusi de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procuror general al Romaniei si sef al DNA, votul fiind previzibil de la debutul sedintei.

Procedura de selectie a procurorilor sefi a fost impusa de Comisia Europeana dupa ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-si impune controlul asupra Justitiei.

Potrivit legii, ministrul Justitiei este cel care face propunerea de numire a procurorului sef, CSM da un aviz consultativ, iar presedintele tarii este cel care emite decretul de investire in functie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsa doar o data, conform unei decizii a Curtii Constitutionale.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#cine sunt procurorii propusi, #cv procurori propusi, #Codruta Kovesi propusa DNA, #Ponta procurori propusi , #procurori sefi