Guvernul revine cu noi explicatii: Detasarea lui Daniel Morar este ilegala

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:18
4637 citiri
Guvernul revine cu noi explicatii: Detasarea lui Daniel Morar este ilegala
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul Romaniei a remis, miercuri, un comunicat de presa, in care motiveaza decizia surprinzatoare a lui Victor Ponta de a nominaliza procurorul general si seful DNA prin faptul ca Daniel Morar nu mai are, incepand din 3 aprilie, calitatea de procuror general interimar, pentru ca CSM nu are atributii legale de a-l detasa in aceasta pozitie.

In comunicatul remis Ziare.com se precizeaza articolele de lege in baza carora a fost formulata aceasta opinie.

Astfel, se arata ca in ceea ce priveste posibilitatea detasarii in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceasta functie poate fi ocupata fie prin numire de catre Presedintele Romaniei, fie prin delegare dispusa de procurorul general.

"Asadar, Consiliul Superior al Magistraturii nu are nici competenta de numire si nici de delegare a unui magistrat in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ceea ce intra in competenta Consiliului Superior al Magistraturii este detasarea in cadrul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei. Subsecvent detasarii, ocuparea functiei de prim-adjunct presupune respectarea procedurii de numire sau, daca este cazul, a procedurii de delegare, prevazute de lege pentru aceasta functie", se arata in comunicatul guvernului.

In opinia guvernului Romaniei, Legea nr.303/2004 utilizeaza doua institutii pentru a raspunde necesitatii ocuparii temporare a unor functii: delegarea - conceputa ca modalitate de ocupare a unei functii pe perioade scurte de timp, pentru asigurarea functionarii instantei/parchetului, pana la ocuparea prin numire a unei functii (perioada maxima in cazul procurorilor fiind de 1 an) si detasarea - care presupune desfasurarea unei activitati de mai lunga durata (pana la 6 ani) in cadrul instantelor/parchetelor, altor autoritati publice, pentru o mai buna desfasurare a activitatii acestor institutii si nu pentru a raspunde unei situatii urgente si exceptionale.

"Utilizarea procedurii detasarii in cazul vacantei functiilor de conducere, in locul institutiei delegarii - ultima fiind reglementata in mod expres de lege ca modalitate de ocupare a unei functii de executie sau de conducere vacante pe o perioada scurta de timp, pentru asigurarea functionarii instantei/parchetului, pana la ocuparea prin numire a unei functii - este de natura a goli de continut atat institutia delegarii in functii de conducere, cat si institutia numirii in aceste functii, avand in vedere inclusiv durata lunga de ocupare a functiilor prin detasare (pana la 6 ani).

De asemenea, chiar aplicand prin similitudine detasarea in locul delegarii, constatam ca, in situatia data, inlocuirea nu este posibila. Daca in cazul tuturor celorlalte functii, competenta de a dispune delegarea apartine Consiliului Superior al Magistraturii, deci, prin analogie, competenta detasarii ar apartine Consiliului, in situatia functiei de prim-adjunct al procurorului general, legea prevede ca delegarea se dispune de catre procurorul general, si nu de catre Consiliu", sustine guvernul.

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Antonescu a luat foc: Numirea procurorilor - troc politic, nu are nimic de a face cu Romania

Romania are procuror general: Gabriela Scutea ar putea prelua interimatul

In urma cu zece zile sectia pentru procurori a CSM a hotarat, cu unanimitate de voturi, detasarea pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 2 aprilie 2013, a procurorului Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

CSM a decis astfel ca Daniel Morar va ramane la conducerea Parchetului de pe langa ICCJ, in conditiile in care ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a taraganat procedura de desemnare a unui nou procuror general si a unui nou procuror sef al DNA, Parchetul de pe langa ICCJ si DNA fiind conduse in prezent de interimari.

Daniel Morar si-a exprimat acordul pentru detasare, cu mentiunea ca aceasta va inceta la data de 8 iunie 2013, data de la care va prelua mandatul de judecator la Curtea Constitutionala.

Daniel Morar, detasat inca 6 luni la sefia Parchetului General

Situatia lui Daniel Morar reprezinta o premiera in justitia romana si vine pe fondul unui vid legislativ. Guvernul USL nu a reusit sa numeasca in timp rezonabil nici un nou procuror general, nici un nou sef al DNA dupa expirarea mandatelor Laurei Codruta Kovesi si lui Daniel Morar si a prelungirii acestora cu interimate, conform legii, pe o perioada de 6 luni.

In orice caz, chiar si in cazul in care interimatul lui Daniel Morar ar expira astazi, atributiile sale ar fi preluate de prim-procurorul general adjunct Gabriela Scutea, prin urmare conducerea Ministerului Public ar fi asigurata, dupa cum a explicat Laura Stefan (EFOR) intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Mandatul domnului Morar a fost prelungit de catre CSM prin institutia detasarii in functii de conducere. CSM a mai facut acest lucru si in cazul altor persoane, deci, cu exceptia cazului in care domnul Ponta se transforma in instanta de judecata si anuleaza actele CSM, nu pot sa imi explic de unde a tras concluzia ca mandatul lui Daniel Morar s-ar termina pe 3 aprilie.

De altfel, cred ca s-a discutat acest lucru ieri la sedinta CSM si cred ca procurorii din CSM i-au explicat domnului Ponta ca nu este vorba despre nicio situatie de absenta a conducerii la nivelul institutiei. Oricum, chiar si daca am accepta, prin absurd, ca domnul Ponta are dreptate, exista conducere la nivelul Ministerului Public exercitata prin doamna Gabriela Scutea, care tocmai a fost delegata in functia de procuror general adjunct pentru o perioada de inca 6 luni. Deci acesta este un pretext, nu este nici pe departe o motivatie", a declarat Laura Stefan.

Laura Stefan (EFOR): Avizul CSM pentru numirea procurorilor trebuie sa existe Interviu

O pozitie similara a exprimat si vicepresedintele PNL Tudor Chiuariu, presedinte al Comisiei Juridice din Senat. Acesta a spus ca "nu exista nicio explicatie legala si logica" pentru care Victor Ponta trebuia sa faca astazi numiri de procurori dupa ce marti anuntase ca a renuntat la idee si a subliniat faptul ca la sedinta conducerii PNL de miercuri seara se va decide numele viitorului ministru al Justitiei, urmand ca acesta sa retraga propunerile de procurori facute astazi de Victor Ponta.

Tensiuni in crestere in USL: Chiuariu anunta ca PNL va retrage propunerile lui Ponta

"Va face cu siguranta acest lucru (...) Toate discutiile vor fi formalizate in cadrul sedintei BPN", a declarat Chiuariu.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Ponta Morar detasat ilegal, #Ponta procuror general, #Ponta Daniel Morar Parchet , #procurori sefi