Laura Stefan (EFOR): Avizul CSM pentru numirea procurorilor trebuie sa existe Interviu

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 13:46
4612 citiri
Laura Stefan (EFOR): Avizul CSM pentru numirea procurorilor trebuie sa existe Interviu
Foto: Digi24

Avizul CSM pentru propunerile de procurori sefi facute, miercuri, de Victor Ponta este obligatoriu sa existe, iar CSM are 60 de zile la dispozitie pentru a-l da. "Lipsa unui aviz, chiar consultativ, duce la nulitatea actului de numire in functie a acestor procurori", reaminteste Laura Stefan, expert anticoruptie, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Aceasta subliniaza faptul ca Daniel Morar a fost recent detasat legal de CSM la conducerea Ministerului Public pentru inca 6 luni, asa ca argumentul invocat de Victor Ponta pentru renuntarea la procedura de selectie a procurorilor sefi nu este valabil, fiind doar un "pretext".

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Totodata, Laura Stefan, membru al Expert Forum (EFOR), apreciaza ca "scandaloasa" desemnarea lui Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general dupa ce prima sa candidatura a fost respinsa in unanimitate de CSM si apoi de presedinte. In opinia sa, aceasta noua desemnare creeaza o problema de credibilitate Romaniei.

De altfel, presedintele si-a motivat decizia de respingere prin "lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei", anuntand inca de atunci ca pentru a accepta propuneri ulterioare aceasta procedura trebuie revizuita in sensul transparentizarii ei, ceea ce, iata, nu s-a intamplat.

Cum va explicati aceasta rasturnare de situatie in cazul desemnarii procurorului general si a sefului DNA?

Nu imi explic, cred ca domnul Ponta trebuie sa o explice.

Victor Ponta nu si-a asumat public aceasta decizie, ci a preferat sa faca anuntul prin intermediul biroului de presa. Ce spune asta despre premier?

Curajul domnului Ponta este cunoscut de toata lumea, nu ma mira ca a transmis informatia prin intermediul biroului de presa. La fel ca si domnul Marga, directorul ICR - oameni curajosi, bravi barbati de stat care isi asuma deciziile pe care le iau.

In adresa trimisa la CSM, Victor Ponta sustine ca a fost nevoit sa faca aceste numiri pentru ca astazi expira mandatul de interimar al lui Daniel Morar ceea ce poate "atrage nelegalitatea actelor emise de acum inainte de catre Ministerul Public". Este adevarat?

Mandatul domnului Morar a fost prelungit de catre CSM prin institutia detasarii in functii de conducere. CSM a mai facut acest lucru si in cazul altor persoane, deci, cu exceptia cazului in care domnul Ponta se transforma in instanta de judecata si anuleaza actele CSM nu pot sa imi explic de unde a tras concluzia ca mandatul lui Daniel Morar s-ar termina pe 3 aprilie.

De altfel, cred ca s-a discutat acest lucru ieri la sedinta CSM si cred ca procurorii din CSM i-au explicat domnului Ponta ca nu este vorba despre nicio situatie de absenta a conducerii la nivelul institutiei. Oricum, chiar si daca am accepta, prin absurd, ca domnul Ponta are dreptate, exista conducere la nivelul Ministerului Public exercitata prin doamna Gabriela Scutea, care tocmai a fost delegata in functia de procuror general adjunct pentru o perioada de inca 6 luni. Deci acesta este un pretext, nu este nici pe departe o motivatie.

Dar nu este absolut ilogic acest argument cata vreme procurorii nominalizati de Victor Ponta oricum nu intra in functie astazi, 3 aprilie, adica inainte de asa-zisa expirare a mandatului lui Daniel Morar, invocata de premier?

Sunteti sigura ca nu sunt numiti astazi? Eu nu stiu, dar as vrea sa precizez ca avizul CSM este obligatoriu in aceasta procedura. Este obligatoriu ca el sa existe, chiar daca presedintele Traian Basescu poate sa ia o alta decizie decat cea sugerata de CSM prin intermediul avizului. Iar CSM are 60 de zile la dispozitie pentru a da acest aviz.

Lipsa unui aviz, chiar consultativ, duce la nulitatea actului de numire in functie a acestor procurori.

Sectia de procurori a CSM a adoptat ieri o serie de criterii in baza carora ar trebui sa fie numiti procurorii sefi, dar Victor Ponta nu a tinut cont de aceasta decizie a CSM. Cum comentati?

Intr-adevar, daca ne uitam la lista, premierul nu a tinut cont de ceea ce a adoptat ieri CSM decat eventual in cazul procurorilor de la DIICOT, care au lucrat in DIICOT. Dar cate dosare grele au rezolvat nu stiu pentru ca nu ne-a spus domnul Ponta. Acele criterii adoptate de CSM vizau nu doar faptul ca acei oameni au lucrat in structurile anticoruptie, respectiv crima organizata, ci si ca au un "impressive track record", adica au produs dosare care s-au finalizat in instanta cu condamnari definitive, in cazuri importante.

Domnul Ponta ar trebui sa explice daca ii pasa sau nu ii pasa de aceste standarde. Din ce vad as zice ca mai degraba nu ii pasa.

Ce parere aveti despre nominalizarea pentru a doua oara a lui Tiberiu Nitu la functia de procuror general, dupa ce acesta a fost respins in unanimitate de sectia de procurori a CSM in cadrul procedurii lansate de Mona Pivniceru si apoi de presedinte?

Mi se pare scandaloasa desemnarea procurorului Tiberiu Nitu.

Dar cum e posibil ca cineva sa faca o asemenea nominalizare? Pe ce se bazeaza premierul, ca nu va fi inlaturat din functie pentru ca nimeni nu mai risca o noua criza politica? Unii liberali spun ca Victor Ponta este santajat la randul sau cu dosare.

Eu nu cred ca Victor Ponta este santajat de cineva, nu cred ca are dosare penale de care sa nu stim, sa fie undeva ascunse, nu cred ca exista mari probleme de natura penala la Victor Ponta. Nu stiu de ce face Victor Ponta asta si nu stiu nici care va fi solutia cu privire la domnul Tiberiu Nitu, insa mi se pare foarte problematic din punct de vedere al imaginii Romaniei sa vii sa propui un om care a fost respins deja de CSM in unanimitate si de Traian Basescu ulterior.

Mai mult, va reamintesc ca presedintele si-a argumentat respingerile anterioare (Ioan Irimie si Tiberiu Nitu, n.red.) pe faptul ca nu a fost respectata procedura transparenta care sa aduca in competitie mai multi procurori cu calitati indiscutabile in zona de anticoruptie si pentru functia de la Parchetul General.

Nu credeti ca acum este si mai rau? Premierul Ponta a anuntat niste nume, nu se stie cum alese, si a facut cate o singura propunere pentru fiecare pozitie, nu exista nici macar o competitie mimata in vreun fel.

Critica lui Traian Basescu de la inceputul acestui an a vizat tocmai faptul ca nu a existat o procedura transparenta la nivelul Ministerului Justitiei. Acum vad ca avem o procedura la fel de netrasparenta de selectie.

Vom vedea ce va zice presedintele Romaniei, care inca nu trebuie sa isi spuna cuvantul pentru ca procedura nu a ajuns inca la domnia sa.

Valeriu Zgonea a comentat decizia premierului spunand ca Romania are nevoie de credibilitate "si financiara si in MCV", la Bruxelles si Washington. In opinia dumneavoastra, decizia de astazi a premierului aduce un plus de credibilitate Romaniei in ochii partenerilor externi?

Trebuie sa asteptam sa vedem ce va zice Comisia Europeana. Oricum, cei care se ocupa de Romania nu au niciodata ocazia sa se plictiseasca.

Ce parere aveti despre faptul ca un om politic si mai mult, chiar premierul unei tari, se razgandeste de trei ori in 24 de ore?

Il stim pe domnul Ponta, dansul si cand incearca sa fie ferm este asa cum il vedem acum. Asa e dansul, nu avem ce sa asteptam de la domnia sa.

Dar nu pune Romania intr-o pozitie jenanta, de partener necredibil, pentru ca nu poti pune baza pe faptul ca o intelegere stabilita astazi va mai fi valabila si maine?

Eu cred ca Romania este in aceasta postura de asta-vara si pana acum. Nu cred ca s-a schimbat ceva astazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Laura Stefan numire procurori, #Laura Stefan aviz CSM procurori, #Ponta Kovesi sef DNA, #Ponta Tiberiu Nitu procuror general , #procurori sefi