Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 09:49
15538 citiri
Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Premierul Victor Ponta a adresat miercuri o scrisoare presedintelui CSM prin care anunta ca a decis sa faca propuneri pentru sefia Parchetelor. Laura Codruta Kovesi este propunerea sa pentru sefia DNA, iar Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general.

Scrisoarea adresata de Victor Ponta presedintelui CSM a fost semnata marti si inregistrata miercuri la Ministerul Justitiei.

In adresa respectiva, ministrul interimar al Justitiei isi motiveaza decizia argumentand ca in data de 3 aprilie expira mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar "legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de catre CSM, situatie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum inainte de catre Ministerul Public".

Daniel Morar, detasat inca 6 luni la sefia Parchetului General

Premierul Ponta mai precizeaza ca face nominalizarile "In baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, avand ca obiectiv rezolvarea situatiei de instabilitate a Ministerului Public si identificarea unor solutii de asigurare a stabilitatii si predictibilitatii Ministerului Public, precum si de a asigura respectarea angajamentelor externe ale Romaniei si de a intari independenta Justitiei".

Prin urmare, premierul a decis sa il propuna pe Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei, pe Bogdan Licu pentru functia de prim adjunct al procurorului general, Codrut Olaru pentru functia de adjunct al procurorului general, Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al DNA, Alina Bica pentru functia de procuror sef al DIICOT, iar Elena Georgiana Hosu pentru functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Purtatorul de cuvant al CSM a anuntat ca scrisoarea pr emierului a fost inregistrata si sectia de procurori va stabili calendarul interviurilor cu cei nominalizati de Victor Ponta.

CSM a primit scrisoarea premierului - Sectia de procurori va stabili calendarul interviurilor

Conform legii, dupa ce candidatii se vor prezenta un fata CSM, va fi dat un aviz pentru fiecare in parte, pozitiv sau negativ. Cel care va decide la final va fi presedintele Traian Basescu, acesta avand posibilitatea sa refuze semnarea decretelor de numire a unora dintre cei propusi.

Tiberiu Nitu, propus acum de Victor Ponta pentru functia de procuror general, a mai fost nominalizat si de Mona Pivniceru la inceputul acestui an, dar a primit aviz negativ din partea sectiei de procurori a CSM (in unanimitate) si a fost apoi respins de presedinte.

Victor Ponta a oferit cateva scurte explicatii la inceputul sedintei de guvern, spunand ca a luat aceasta decizie surprinzatoare dupa iesirea publica a lui Daniel Morar de marti seara, acuzandu-l pe fostul sef al DNA ca "a monopolizat parchetele". "Cred ca am facut un lucru bun pentru a evita monopolul absolut si discretionar al lui Morar", a spus Ponta.

Antonescu a luat foc: Numirea procurorilor - troc politic, nu are nimic de a face cu Romania

Rasturnari de situatie in doar 24 de ore

Numirea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA a fost vehiculata de presa in ultimele zile, dar nu a fost niciodata confirmata explicit de Victor Ponta. Liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, au reactionat vehement, spunand ca nu sunt de acord cu o asemenea numire, acuzand-o pe Kovesi ca este o apropiata a lui Traian Basescu si ca, in calitate de fost procuror general, este responsabila pentru dosarele de la referendumul pentru suspendare.

Antonescu dezvaluie de ce Ponta ar putea s-o puna pe Kovesi sefa la DNA (Video)

Marti dimineata, raspunzand unei intrebari adresate de un jurnalist inainte de participarea la sedinta CSM la care urma sa se discute numirea procurorilor, Victor Ponta a confirmat ca o va propune pe Kovesi sef la DNA, dar purtatorul de cuvant al

Guvernului a dezmintit categoric informatia, desi fusese surprinsa de televiziunile de stiri.

Ponta confirma ca o numeste pe Kovesi la sefia DNA. Zaharescu: A raspuns la alta intrebare (Video)

Dupa doua ore de discutii cu sectia de procurori a CSM, Victor Ponta a declarat public ca a decis sa respecte solicitarea acestora de organizare a unei noi proceduri de selectie a procurorilor sefi, asa ca renunta sa mai faca nominalizari, urmand ca PNL sa desemneze un nou ministru al Justitiei, care va prelua responsabilitatea numirii sefilor de parchete.

Ponta renunta sa desemneze procurorii sefi si anunta o noua procedura de selectie

In aceste conditii, Crin Antonescu a convocat o sedinta a Biroului Politic al PNL pentru miercuri la ora 17.00, anuntand ca la aceasta se va decide numele viitorului ministru al Justitiei.

Antonescu, despre numirea procurorilor: Vad neclar. Nu ma trageti de limba!

De altfel, liberalii au rasuflat usurati la aflarea vestii ca Ponta s-a razgandit cu privire la numirea Codrutei Kovesi la DNA, un senator PNL declarand chiar ca USL s-ar fi putut rupe in caz contrar.

Senator PNL: USL putea sa se rupa daca Ponta nu dadea inapoi cu Kovesi. Va plati costul!

Marti seara, Daniel Morar a declarat intr-o emisiune de televiziune ca i se pare "inadmisibil" ca nu este luat in considerare pentru sefia DNA nici macar unul dintre procurorii care au performat in ultimii ani in aceasta directie. Daniel Morar a mai subliniat faptul ca sectia de procurori a CSM a adoptat marti un set de criterii in baza carora ar trebui sa se faca selectia procurorilor sefi.

Daniel Morar nu o vrea pe Kovesi la DNA

Decizia lui Victor Ponta, de a desemna procurorii in ciuda propriilor declaratii facute cu doar cateva ore inainte, a fost anuntata public miercuri dimineata, in timp ce Traian Basescu si Crin Antonescu participau la ceremonia de aniversare a 100 de ani de la infiintare a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Niciunul dintre cei doi nu a comentat public pana la aceasta ora anuntul surprinzator facut de Victor Ponta prin intermediul biroului de presa al Guvernului.

In schimb, mai multi parlamentari liberali au facut declaratii publice pe posturile de stiri, aratandu-se bulversati de "cascada de razgandiri" a lui Victor Ponta si amenintand cu ruperea USL.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta Kovesi sefia DNA, #Ponta scrisoare Nitu procuror, #Ponta numire procuror general , #procurori sefi