Cristian Ghinea: Basescu si Ponta au facut un compromis care ii compromite Interviu

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 14:45
5100 citiri
Cristian Ghinea: Basescu si Ponta au facut un compromis care ii compromite Interviu
Foto: Facebook

Saptamana aceasta am asistat la o incercare de blitzkrieg facuta de Victor Ponta si Traian Basescu. Este de salutat pozitia rationala de compromis intre cei doi pentru numirea procurorilor, nu si modul in care a fost pusa in practica, sustine directorul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), Cristian Ghinea.

A invoca legea pentru a renunta la o procedura transparenta de care te temi ca de o "operatie pe creier", a renunta la o procedura doar pentru ca ea a fost initial doar mimata, nu pusa corect in aplicare, a spune ca procurorii care castiga o competitie cinstita nu pot fi asumati politic si ca acum nu mai conteaza decat legea romaneasca, nu si principiile sustinute de Comisia Europeana, principii care au salvat statul de drept in vara, toate acestea sunt ipocrizii ale presedintelui, afirma directorul CRPE intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cristian Ghinea este de acord cu faptul ca legea spune ca ministrul Justitiei trebuie sa propuna procurorul general si seful DNA, dar modul in care se face alegerea acestora este "o chestiune de buna practica", iar criteriile ar trebui sa fie corecte si transparente, nu negociate politic.

Acesta apreciaza ca Daniel Morar a fost "sacrificat" in compromisul facut de cei doi politicieni, iar gestul facut de Nistor Calin de a refuza propunerea lui Ponta este un gest de mare onoare pentru ca el a refuzat astfel sa legitimeze dealul politic, desi si-ar fi putut asigura cariera.

"Asta inseamna justitie independenta, nu sa spui ce zice seful, ci sa sustii niste principii ferm, impotriva tuturor, chiar si a celui care te-a numit, in cazul in care el renunta intre timp la ele", subliniaza Cristian Ghinea.

Ca o concluzie, directorul CRPE spune ca este de salutat faptul ca in actualul context doi adversari politici "isi dau mana si fac un deal pe care amandoi il respecta si fiecare incaseaza castane de la propria tabara".

"Dar noi nu trebuie sa dam bile albe politicienilor Ponta si Basescu, ci sa stim cum ar fi trebuit sa se intample. Ar fi trebuit sa faca un deal la modul urmator: facem o procedura si niste criterii, alegem niste oameni credibili si ne angajam ca Ponta ii propune si Basescu ii accepta. Acesta ar fi trebuit sa fie dealul, nu 'unu mie, unu tie'", spune Cristian Ghinea in interviul acordat Ziare.com.

Domnule Ghinea, la ce spectacol politic am asistat in aceasta saptamana? Marti, premierul spunea ca renunta la desemnarea procurorilor sefi urmand sa numeasca un alt ministru al Justitiei, iar in doar trei zile ne-am trezit si cu numirile facute si fara Daniel Morar.

A fost o incercare de blitzkrieg facuta de Victor Ponta si Traian Basescu. Ei trebuie salutati pentru ca vor sa discute si, in mod rational, incearca sa gaseasca o solutie la aceasta problema.

Insa modul in care au inteles ei sa duca la indeplinire lucrurile este foarte criticabil, nu faptul ca au decis sa se inteleaga. Din cate imi dau seama, graba asta a fost generata de faptul ca Victor Ponta avea nevoie sa puna restul USL si Antenele in fata faptului implinit.

Din nou spun, e de apreciat faptul ca Victor Ponta incearca sa gaseasca o solutie rationala, ca sa nu distruga tot ce s-a facut bun pana acum in zona de anticoruptie. Dar putea sa respecte procedura, putea sa ne dea senzatia macar ca exista niste criterii dupa care oamenii aia sunt numiti acolo.

Greseala catastrofala pe care au facut-o si Traian Basescu si Victor Ponta a fost aceea ca au crezut ca un deal politic intre ei doi este suficient ca sa dea garantii societatii ca vom continua lupta cu coruptia si ca vom avea o justitie eficienta.

Or, nu avem niciun fel de motiv sa avem incredere in acest deal politic. Pentru ca un deal politic este un precedent foarte periculos pentru viitor, pentru ca vor urma alte dealuri politice.

Aveam un precedent creat de Monica Macovei, printr-o selectie deschisa si competitiva si trebuia sa mentinem acest precedent. Prin faptul ca Traian Basescu spune 'Asa este legea!', este o mare ipocrizie.

Asa este legea, dar ea poate fi imbunatatita prin buna practica. Legea spune ca ministrul Justitiei trebuie sa propuna. Cum anume alege ministrul Justitiei sa propuna este o chestiune de buna practica si nu de lege.

Este o mare ipocrizie sa invoci legea ca scuza pentru a nu selecta prin concurs si Traian Basescu a fost un mare ipocrit cand a facut declaratiile de joi seara.

Ok, sa zicem ca putem accepta ca premierul si presedintele au ajuns la un deal politic, trecand peste ce se convenise cu Comisia Europeana si peste toate declaratiile facute de ei insisi inainte. Dar de ce Nitu si Kovesi? Amandoi sunt controversati. Si de ce nu se afla pe lista celor 6 nimeni de la DNA?

Nu avem criteriile, asta si spun. O a doua mare ipocrizie pe care a spus-o Traian Basescu joi seara si pe care o repetase si Victor Ponta inainte este aceea ca s-a facut o procedura pe care a cerut-o Comisia Europeana, a urmat-o Mona Pivniceru, dar nu am ajuns la rezultatul bun. Este o mare minciuna!

Mona Pivniceru a facut un simulacru de procedura, aia nu a fost procedura competitiva si transparenta, asa cum a cerut Comisia Europeana. Doamna Pivniceru a pus transparenta numai pe anunt, in sensul ca a zis "Cine vrea poate sa aplice pentru pozitia de procuror general si procuror sef la DNA". Au aplicat mai multi dupa care nu am mai avut niciun fel de informatii despre motivele pentru care Mona Pivniceru i-a ales pe cei doi, Ioan Irimie si Tiberiu Nitu.

Este ca si cum ai spune ca daca un examen este prost organizat, atunci sa renuntam la examen. De pilda, la bacalaureat. Cam asa fac Victor Ponta si Traian Basescu. Ei incearca sa ne vanda aceasta idee: 'A cerut Comisia, dar nu a avut rezultate bune'. Este complet fals. Doamna Pivniceru a mimat o procedura!

Revenind la Tiberiu Nitu. Credeti ca dupa ce sectia de procurori a CSM i-a dat aviz negativ aproape in unanimitate la prima nominalizare, prezentand si o serie de motive, acum ii va da un aviz pozitiv? In trei luni si-ar fi putut imbunatati performantele intr-atat?

Ar fi ridicol ca domnul Nitu sa fi devenit ce nu a fost. CSM va fi intr-o pozitie ingrata. Si presedintele Basescu va fi intr-o pozitie ingrata.

Da, dar presedintele si-o asuma de pe acum. Am vazut cu totii declaratiile facute joi seara.

Da, aceasta este a treia ipocrizie. Spune Traian Basescu ca procurorii sunt asumati politic. Da, dar si printr-o procedura competitiva ar fi tot asumati politic.

Adrian Nastase l-a propus pe Ioan Amarie si a raspuns politic pentru ineficienta DNA. Toata lumea il acuza pe Adrian Nastase de coruptie si el a platit cu mandatul de presedinte pe care l-a pierdut din cauza imaginii de coruptie pe care o avea Romania.

In sens contrar, Monica Macovei beneficiaza si astazi de pe urma faptului ca a facut o alegere excelenta cu Daniel Morar. Politicienii asuma si raspund politic pentru alegerile pe care le fac, dar asta nu inseamna ca le pot face pe principiul "asa vor muschii mei".

Muschii domnului Basescu au vrut-o pe Kovesi, muschii domnului Ponta l-au vrut pe Nitu. I-au impartit frateste. Or, nu mai trebuie sa asistam la genul asta de impartiri frateste. Politicienii isi asuma deciziile, dar acestea trebuie sa fie si ele bazate pe ceva, pe niste criterii.

Traian Basescu ne-a servit o serie de minciuni ipocrite joi seara ca sa justifice acest deal politic pe care l-a facut cu Victor Ponta.

Presedintele poate fi apreciat pentru faptul ca si-a tinut cuvantul fata de Victor Ponta. In contextul asta de nebunie generala si de radicalism, faptul ca doi dusmani politic isi dau mana si fac un deal pe care amandoi il respecta si fiecare incaseaza castane de la propria tabara e de apreciat.

Dar noi nu trebuie sa dam bile albe politicienilor Ponta si Basescu, ci sa stim cum ar fi trebuit sa se intample. Ar fi trebuit sa faca un deal la modul urmator: facem o procedura si niste criterii, alegem niste oameni credibili si ne angajam ca Ponta ii propune si Basescu ii accepta. Acesta ar fi trebuit sa fie dealul, nu "unu mie, unu tie".

Cum interpretati faptul ca Laura Codruta Kovesi e sustinuta de amandoi, iar Daniel Morar respins de amandoi. Ce ii diferentiaza pe cei doi procurori in ochii celor mai importanti oameni in stat?

Cred ca Morar a fost sacrificat. Traian Basescu a spus ca varianta lui ideala ar fi fost cu Morar la Parchetul General, dar era un veto clar din partea lui Ponta. Si atunci s-au inteles pentru Kovesi si impotriva lui Morar. E rusinos pana la urma.

In opinia dumneavoastra, acest deal politic justifica atacurile lansate de Traian Basescu joi seara la adresa lui Daniel Morar?

Avem de a face cu o razbunare, desi tardiva, impotriva tuturor papagalilor care au vorbit despre justitia lui Traian Basescu in toti acesti ani. Daniel Morar chiar a fost un tip care nu a acceptat telefoane de la nimeni, nici de la presedinte, legat de ceea ce facea el acolo la DNA.

Daniel Morar si procurorii de la CSM, care trebuie laudati toti in bloc, plus cei 90 de procurori de la DNA care au semnat acel comunicat de presa, arata ca acesti oameni au inteles ce inseamna justitie independenta.

Justitie independenta inseamna sa sustii niste principii impotriva tuturor celor care le incalca.

Cata vreme Traian Basescu a sustinut niste principii a fost ok. Cand a facut un deal politic contra acestor principii au fost si impotriva lui Traian Basescu. Asta inseamna justitie independenta, nu sa spui ce zice seful, ci sa sustii niste principii ferm, impotriva tuturor, chiar si a celui care te-a numit, in cazul in care el renunta intre timp la ele.

Asta a patit Traian Basescu joi seara. S-a enervat foarte tare, dar asta este. Noi nu avem misiunea sa ii ducem grija lui Traian Basescu. Traian Basescu a gafat impardonabil. Putea pur si simplu sa isi asume situatia fara sa braveze. El a vrut sa braveze, sa ne vanda o mizerie si sa ne convinga ca este un tort de ciocolata. Nu este un tort de ciocolata.

Si a mai facut o chestie ipocrita. Intrebat ce parere are Comisia Europeana despre numiri, a raspuns cum a raspuns Crin Antonescu acum doua luni. Traian Basescu, care a fost salvat pentru ca Comisia Europeana a sustinut niste principii asta vara, vine acum si spune "Eu nu ascult de CE, eu ascult de legile din Romania".

In schimb, acum Crin Antonescu a devenit mare aparator al Comisiei Europene, care pentru el acum doua luni era "Inalta Poarta" (asta apropo de cat de seriosi sunt politicienii romani).

La fel si ceilalti, Norica Nicolai, Crin Antonescu, Sorin Rosca Stanescu brusc s-au amorezat de Europa. Pana acum, DNA era o institutie stalinista, acum DNA-ul laudat de CE trebuie tratat cum cere CE. Este o mare ipocrizie.

Ce impresie v-a facut declaratia de presa sustinuta vineri de Daniel Morar si decizia sa de a ceda in fata celor doi oameni politici?

Imi pare rau ca a facut-o. Ar fi trebuit sa mai stea putin pentru ca mai era nevoie de el sa tina spatele CSM-ului. Ma refer la faptul ca CSM refuza sa dea avizul rapid pe lista celor 6. Avizul CSM-ului, pozitiv sau negativ, este obligatoriu. Calendarul anuntat de CSM incurca planurile.

As fi preferat sa mai stea putin Daniel Morar, dar pe de alta parte, uman vorbind, il inteleg. Nu poti sa mai stai in momentul in care reprezentantii celor doua mari forte politice s-au coalizat impotriva ta. Este greu.

Regretul meu este tardiv. Il inteleg si il respect pe Daniel Morar.

Ce reactie credeti ca va avea Comisia Europeana in fata deciziei Bucurestiului de a abandona procedura de selectie a procurorilor sefi convenita anterior?

O sa vedem. Dar as vrea sa insist pe urmatoarea idee: Si Traian Basescu si Victor Ponta dau impresia ca procedura asta este asa, un fel de operatie de cancer la creier. Zici ce ii doare foarte rau, e cam cum vede Satana agheazma, asa reactioneaza.

Sa fie clar, aceasta procedura de selectie se putea face si rapid. Era suficient sa puna niste criterii acolo, de exemplu sa impui ca trebuie sa aiba experienta in management judiciar, daca vroiau sa conteze experienta lui Kovesi, de parca chiar trebuie sa le vindem noi cum sa faca.... Alegi criterii, faci interviurile ca sa fie clar de ce te gandesti la respectivii, dupa care ii propui. Nu e cine stie ce chestie complicata.

Dar pare ca neaparat se doreste ca la DNA sa vina cineva din afara DNA, pare

o miza in sine.

Eu nu cred ca exista sanse ca cei de la Bruxelles sa se faca de ras, dupa ce au trimis doamnei Pivniceru aproape scolareste, ca pentru copii, cum ar trebui sa arate procedura, acum sa zica "Nu mai conteaza, pentru ca asa au zis Ponta si Basescu".

Presedintele a spus in repetate randuri ca premierul si cu el raspund politic pentru numirea procurorilor. Cine ar trebui sa raspunda politic pentru faptul ca de luni de zile NU avem procurori sefi, ci doar interimate si detasari? Daniel Morar a fost 6 luni interimar si in tot acest rastimp Ponta a fost premier si Basescu presedinte. Ce au asteptat?

Sa fie clar, cei doi prezinta situatia ca si cum ar fi ceva catastrofal. Nu e adevarat. Institutiile functioneaza foarte bine.

Daniel Morar a redeschis cateva dosare de parlamentari cat a fost interimar la Parchetul General. Nistor Calin de la DNA este un procuror foarte bun, este cel care cu o echipa de doi procurori la Pitesti a obtinut foarte multe condamnari si i-a facut dosare lui Constantin Nicolescu, iar Ponta si Corlatean au protestat de mana la Pitesti fata de el.

Deci nu e ca si cum justitia nu ar putea sa functioneze. Aceasta impresie de criza iminenta a fost creata de politicieni pentru a da impresia publicului ca trebuie sa se iau masuri extraordinare.

Ati spus ca am asistat saptamana asta la un deal politic. Care este miza lui? Controlul politicului asupra justitiei sau este o alta miza, politica?

Eu chiar cred ca au fost de buna credinta amandoi si au incercat sa incheie acest capitol care era jenant si care ii strica lui Ponta planurile de la guvernare. Ponta are proiecte mari si situatia asta ii statea pe cap. De asta a si facut acest compromis.

A incercat si sa ii ofere functia de adjunct la DNA lui Nistor Calin. Aici as face o remarca. Gestul facut de Nistor Calin de a refuza numirea este un gest de mare onoare. El si-ar fi putut asigura cariera, pe termen scurt, dar ar fi legitimat dealul politic fara procedura al celor doi. Este un gest de mare onoare.

Pe ceilalti 6 procurori pusi de Victor Ponta pe lista nu i-a deranjat deloc acest deal, incepand cu Laura Kovesi careia, daca ar fi sa il credem pe Ponta, nici macar nu i s-a cerut acordul pentru ca nu s-a discutat cu ea, zice premierul.

Ar fi fost un gest de onoare din partea doamnei Kovesi sa spuna 'Daca nu m-ati intrebat si pe mine, eu nu particip la asa ceva'. Dar nu poti sa te astepti la gesturi eroice de la toti oamenii.

Eu nu ii acuz pe Traian Basescu si Victor Ponta de intentii malefice. Eu apreciez ca sunt dispusi la compromisuri si la rezolvarea problemei. Ce nu apreciez este modul in care au procedat. E greu de inteles de ce au facut asta.

Care dintre cei trei lideri importanti credeti ca va plati cele mai mari costuri politice: Victor Ponta pentru ca s-a razgandit de pe o zi pe alta si a facut compromisul cu presedintele, Traian Basescu pentru ca a nesocotit intelegerea cu Comisia Europeana sau Crin Antonescu care a negociat prost si a pierdut Ministerul Justitiei?

Crin Antonescu nu e credibil pentru nimeni oricum. Sa treci de la "Inalta Poarta" la "inalte aprecieri pentru CE" ... Nu pacaleste pe nimeni.

Cred ca asistam la o foarte interesanta relatie de incredere care se contureaza intre Traian Basescu si Victor Ponta, pentru ca presedintele putea foarte usor sa beneficieze de vulnerabilitatea premierului.

Daca iesea joi seara si nega tot, Ponta ar fi fost intr-o pozitie foarte proasta. Traian Basescu a decis sa iasa si sa apere acest deal politic, ceea ce arata ca in momente importante, Ponta poate sa conteze pe intelegerea facuta cu Basescu.

Cred ca asistam la conturarea unei relatii intre ei. Mie imi pare rau ca au ales sa faca un asemenea compromis, care ii compromite.

E mare nevoie de compromisuri in politica romaneasca. Aceasta atmosfera isterica, revolutionara, in care USL preia puterea in strada, cum ameninta ei, si scapa tara de Basescu e o prostie. E nevoie de compromisuri, dar nu de acest gen de compromisuri.

Imi pare rau ca sunt in pozitia in care trebuie sa critic o pozitie rationala de compromis intre cei doi, dar trebuie sa spun ca l-au facut foarte prost.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Ghinea Basescu procurori, #Ponta Basescu numire procurori, #Tiberiu Nitu procuror general, #Ponta Kovesi sef DNA , #procurori sefi