Basescu invinge. 2 optiuni nucleare pentru USL (Opinii)

Sambata, 18 August 2012, ora 18:08
20869 citiri
Basescu invinge. 2 optiuni nucleare pentru USL (Opinii)

Decizia de luni a Curtii Constitutionale, chiar daca nu a transat definitiv problema demiterii lui Basescu, a reprezentat o lovitura pentru USL. In momentul asta, Traian Basescu e mai aproape ca oricand de revenirea la Palatul Cotroceni. In momentul in care s-au cerut listele de la 10 iulie si in care romanii din strainatate sunt inclusi, cum era normal, pe ele, decizia ar trebui sa fie simpla - presedintele a castigat. Cel suspendat.

Intr-o tara cat de cat normala, asa s-ar intampla. Cu toate astea, nimic nu e normal la noi.

Desigur, USL va lupta pana la ultima picatura de sange, oricum, cu orice mijloace, asa cum ne-a aratat ca poate face.

Va spun eu ce va face USL. In primul rand, va trimite si niste liste electorale refacute acum, PE LANGA cele din 10 iulie. Daca face asa cum a facut pana acum, va "curata" intens listele astea, pentru a pune inca o presiune pe CCR.

Cat de mult o poate face? Cati oameni pot disparea din pix? Greu de stiut. Cat de mult pot fi influentati judecatorii CCR, atat timp cat decizia trebuie luata cu 6 la 3, iar 4 din ei sunt numiti de USL? Tot greu de stiut. Dar sunt sanse mai mari ca Basescu sa castige, ca referendumul sa fie declarat invalid. In cazul asta, USL are 2 optiuni NUCLEARE.

Prima ar fi ca, exact dupa anuntarea deciziei CCR, ministrul Justitiei, oricare ar fi el, sa numeasca un nou procuror-sef al DNA.

Actualul, Daniel Morar, are doar o delegare pana in februarie 2013, insa aceasta poate inceta in orice moment, daca ministrul Justitiei numeste pe cineva in locul sau, iar presedintele - interimar sau nu - accepta. Ar fi incorect, ar rasturna regulile jocului? Cu siguranta. Dar ar fi legal si se poate face.

De ce nu a facut-o USL pana acum? De frica UE, a Comisiei Europene, care a avertizat guvernul sa nu incerce sa faca numiri de procurori in perioada asta. Si Titus Corlatean, fost ministru al Justitiei, dar mai ales premierul Ponta, au inteles asta. Si au inteles ca e in joc viitorul lor european.

Insa, vazand ca pierd totul si Basescu revine la Cotroceni, multi ar dori ca, in ciuda Comisiei, sa fie schimbat seful DNA, chiar atunci cand se termina interimatul lui Crin Antonescu.

Cine isi doreste cel mai mult? Crin Antonescu, dar si multi politicieni cu probleme penale, pentru care un sef al DNA numit tot de Basescu ar fi o mare problema. Cine sa aiba curajul sa o faca? Greu de gasit, mai ales ca Mona Pivniceru nu mai are sanse asa mari de a ajunge ministru al Justitiei.

A doua optiune nucleara e chiar NUCLEARA. De ce? Pentru ca Parlamentul ar putea decide, cum are ultimul cuvant, validarea referendumului si demiterea lui Traian Basescu.

Cum? Pe 2 cai. Problemele incep daca CCR nu reuseste cu niciun chip sa ia o decizie de validare a referendumului, sa aduca cele 6 voturi necesare. Ce se intampla atunci? Problema poate fi livrata Parlamentului. Care ar putea decide ca referendumul a fost valid.

Sunt voci in USL care isi doresc exact asta. Intrebat cum crede ca ar trebui sa se transeze problema suspendarii daca ajunge chiar si in Parlament, fostul presedinte Ion Iliescu a considerat ca in primul rand trebuie respectat votul.

Evident, Ponta a spus ca Parlamentul va respecta decizia CCR. A mai spus el si in alte ocazii ca Parlamentul nu a fost de acord cu Guvernul. Explicatia lui de dupa: "Parlamentul e suveran, nu pot sa-i dau eu ordine". Adica "eu am vrut, dar daca Parlamentul nu a fost de acord... uite ce convenabil, scapam si de Basescu".

"Depinde de foarte multi factori, in primul rand trebuie respectat un vot popular", a precizat Iliescu, adaugand ca spera ca "CCR sa-si indeplineasca atributiile constitutionale".

Asa ca se poate. Ar fi un dezastru pentru guvernul Ponta pe plan international, dar nu e exclus sa se intample. Desigur, atunci riscam suspendarea din UE.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#USL optiuni demitere Basescu, #USL numire DNA , #referendum
Comentarii
Poza arissro
arissro
rank 5
ETC, esti exact ca si seful tau copy/paste. te rog boicoteaza-ne .