Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa externa: Traian Basescu supravietuieste celei de-a doua incercari de suspendare

Autor: Ana Ilie
Luni, 30 Iulie 2012, ora 00:02
4022 citiri
Presa externa: Traian Basescu supravietuieste celei de-a doua incercari de suspendare

Referendumul din Romania este indeaproape urmarit de presa internationala, care noteaza, la scurt timp dupa inchiderea urmelor, ca Traian Basescu ramane presedinte, potrivit datelor furnizate de exit-poll-uri.

Presedintele roman Traian Basescu a supravietuit unei a doua incercari de suspendare in decurs de cinci ani, in conditiile in care boicotul electoratului a invalidat un referendum condus de premierul Victor Ponta pentru a-l demite, scrie Bloomberg.

Prezenta la urne se situa, la ora locala 21:00, sub minimul necesar pentru validare, potrivit unui exit-poll. Publicatia aminteste ca, de la preluarea puterii de catre guvernul Ponta, acesta a atras critica Uniunii Europene, care a avertizat ca tara da inapoi de pe traseul european.

Lupta politica dintre Basescu si Ponta a facut ca moneda nationala sa scada pana la un nivel record, a sporit costul imprumuturilor si a amanat o evaluare a Fondului Monetar International si UE in cadrul acordului de 5 miliarde de euro.

Publicatia aminteste ca leul este a doua cea mai neperformanta moneda din lume, comparativ cu euro, luna trecuta, fiind depasita doar de lira sudaneza.

Reuters remarca faptul ca, desi referendumul are mari sanse sa fie invalidat, majoritatea votantilor au optat pentru demiterea presedintelui, potrivit exit-poll-urilor.

La randul sau, Al Jazeera remarca faptul ca presedintele duspendat, Traian Basescu, s-a declarat victorios si a afirmat ca electoratul a "respins lovitura de stat", neprezentandu-se la urne.

Desi premierul Ponta nu a recunoscut infrangerea, a avertizat ca Basescu nu poate ignora vointa a milioane de votanti, chiar daca reuseste sa-si pastreze functia.

AP se multumeste sa remarce ca romanii au votat pentru demiterea presedintelui lor, insa acesta sustine ca prezenta la vot a fost prea scazuta pentru ca referendumul sa fie valid.

Agentia France Presse (AFP) preia primele declaratii facute de presedintele suspendat Traian Basescu, presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta.

"Presedintele roman suspendat Traian Basescu a afirmat duminica seara ca a evitat destituirea, romanii respingand, conform acestuia, 'lovitura de stat' a majoritatii de centru-stanga impotriva sa prin neparticiparea la vot in numar suficient pentru validarea referendumului privind plecarea sa", titreaza AFP, stirile transmise de agentie fiind preluate de numeroase publicatii francofone.

"Premierul roman Victor Ponta a apreciat duminica ca nimeni nu poate 'ignora vointa' a milioane de persoane care au votat in cadrul referendumului pentru destituirea presedintelui Traian Basescu, a carui validitate este inca incerta", mai scrie agentia France Presse, preluand declaratiile premierului roman.

De asemenea, AFP preia declaratiile presedintelui interimar Crin Antonescu, titrand ca "majoritatea de centru-stanga va respecta deciziile Curtii Constitutionale chemata sa valideze sau nu referendumul pentru destituirea sefului de stat suspendat Traian Basescu".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rezultat referendum demitere Basescu, #presa internationala referendum Basescu , #referendum